Dzięki!
Cóż... wydaje mi się to możliwe, obie opony są takie i moje inne pojazdy są idealne, a opony pozostają na miejscu bez opadania na jedną stronęJesteś pewien, że to opona, a nie koło? Większy ciężar tam, gdzie jest metal (strona zewnętrzna). Efekt jest większy, im większy rozmiar koła.
Nie oferują tego w mojej okolicyDiscount Tire robi ustawienia geometrii kół w Twojej okolicy? Nie tutaj. Chciałbym, żeby to robili.
Jest możliwe, że Primes, które MAJĄ problemy z ujemnym pochyleniem koła, są wierzchołkiem niezgłoszonej góry lodowej. Te na tym forum mogą być pierwszymi, w których tylne sprężyny zaczynają się uginać - być może przewoziły więcej pasażerów lub ładunku. Toyota.com i MotorTrend podają, że Prime waży od 4235 do 4300 funtów. Według dealerów model benzynowy LE (najlżejszy) waży 3370 funtów (FWD) i 3490 (AWD). Najcięższy model benzynowy to TRD o wadze 3655 funtów i ma specjalne, mocniejsze sprężyny terenowe. Zatem Prime, który waży około 1000 funtów więcej niż benzynowy LE FWD, używa TYCH SAMYCH tylnych sprężyn śrubowych! Myślę, że to właśnie dlatego pojawiają się ostatnie doniesienia o zużyciu tylnych opon Prime i niemożności wyeliminowania nadmiernego ujemnego pochylenia koła. Toyota powinna była przynajmniej użyć sprężyn TRD w Prime.Nie widzę wielu R4Primes z problemami z ujemnym pochyleniem koła. Gdyby było to związane z wagą, to wszystkie R4Primes wykazywałyby ten problem.
Czy Prime nie siedzi nieco wyżej niż standardowy Rav4, aby zrobić trochę więcej miejsca na baterie? Nie jestem pewien, jak całe zawieszenie może być takie samoJest możliwe, że modele Prime, które MAJĄ problemy z ujemnym pochyleniem kół, są wierzchołkiem niezgłoszonej góry lodowej. Te na tym forum mogą być pierwszymi, w których tylne sprężyny zaczynają się uginać - być może przewoziły więcej pasażerów lub ładunku. Toyota.com i MotorTrend podają, że Prime waży od 4235 do 4300 funtów. Według dealerów model benzynowy LE (najlżejszy) waży 3370 funtów (FWD) i 3490 (AWD). Najcięższy model benzynowy to TRD o wadze 3655 funtów, który ma specjalne, mocniejsze sprężyny terenowe. Zatem Prime, który waży około 1000 funtów więcej niż benzynowy LE FWD, używa TYCH SAMYCH tylnych sprężyn śrubowych! Myślę, że właśnie dlatego pojawiają się ostatnie doniesienia o zużyciu tylnych opon Prime i niemożności wyeliminowania nadmiernego ujemnego pochylenia kół. Toyota powinna była przynajmniej użyć sprężyn TRD w Prime. View attachment 173093 View attachment 173094 View attachment 173095 View attachment 173096 View attachment 173097
Nie. Prime ma MNIEJSZY prześwit niż modele benzynowe. XSE jest dość niższy i zaobserwowałem to wizualnie, parkując obok jednego w moim benzynowym XLE w Walmart. Benzynowy TRD ma największy prześwit.Czy Prime nie siedzi nieco wyżej niż standardowy Rav4, aby zrobić trochę więcej miejsca na baterie? Nie jestem pewien, jak całe zawieszenie może być takie samo
O to mi chodzi...dlaczego używać tych samych sprężyn w samochodzie cięższym o 1000 funtów. To szaleństwo!Nie jestem pewien, jak całe zawieszenie może być takie samo
Mniejszy prześwit, ponieważ akumulatory znajdują się pod spodem, ale przysięgam, że czytałem, że potrzebuje wyższego zawieszenia, aby to pomieścić i wiem, że wiele artykułów mówiło, że Prime ma "unikalnie dostrojone zawieszenie" w porównaniu do zwykłego.Nie. Prime ma MNIEJSZY prześwit niż modele benzynowe. XSE jest dość niższy i zaobserwowałem to wizualnie, parkując obok jednego w moim benzynowym XLE w Walmart. Benzynowy TRD ma największy prześwit.
Oczywiście, moim komentarzem było to, że większe akumulatory pod spodem mogą bardziej wpływać na prześwit niż w jakimkolwiek innym Rav4 i dlatego myślałem, że czytałem, że zawieszenie zostało nieco podniesione w stosunku do innych wersjiAkumulator trakcyjny umieszczony pod podłogą nie usuwa tego ciężaru ze sprężyn tylnych. Cały ciężar nadwozia i wszystko, co się w nim znajduje lub jest do niego przymocowane, spoczywa na sprężynach śrubowych i jest przez nie przenoszony.
OK. Jeden z was, właścicieli Prime, musi dokładnie sprawdzić numery części tylnych sprężyn dla różnych roczników Prime i sprawdzić, czy są takie same jak numery modeli benzynowych. Sprawdź również, czy możesz znaleźć specyfikację dotyczącą tego, ile funtów każda z nich jest w stanie unieść i jaka jest długość każdej sprężyny od końca do końca. Jeśli tylne sprężyny Prime są całkowicie mocniejsze i dłuższe oraz inne niż sprężyny benzynowe, to moja teoria (i jest to tylko to - spekulacje i teoretyzowanie) upada.Oczywiście, moim komentarzem było to, że większe akumulatory pod spodem mogą bardziej wpływać na prześwit niż w jakimkolwiek innym Rav4 i dlatego myślałem, że czytałem, że zawieszenie zostało nieco podniesione w stosunku do innych wersji.