Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 45 Posts
Zapłać za dożywotni plan ustawiania geometrii kół od sieci takich jak Firestone, DiscountTire itp. Sprawdzaj ustawienie geometrii kół samochodu raz w roku. Jeśli jest nieprawidłowe, zostanie wyregulowane bezpłatnie, chyba że konieczna będzie wymiana/naprawa elementu zawieszenia. To dobrze wydane pieniądze!

Przykro mi słyszeć, że tego nie robią. Myślę, że przestali. Będziesz musiał zapytać wulkanizatorów w Twojej okolicy. Duże sieci będą prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem.

Zarobiłem 10-krotność moich pieniędzy. Było TANIO (nieco ponad 100 dolarów), kiedy kupiłem to LATA temu. Oddaję samochód raz w roku, wraca wyrównany.

To, czy opona stoi sama czy nie, nie jest dobrym wskaźnikiem potencjalnych problemów z ustawieniem kół. Offset i konstrukcja kół, a także wyważenie i rozmieszczenie ciężaru, mogą wpływać na ten test. Sprawdzanie głębokości bieżnika jest lepsze, ale nadal nie jest to dobry sposób na sprawdzenie ustawienia kół. Czytałem o problemach z ustawieniem kół w tych pojazdach i jeśli możesz znaleźć kogoś, kto sprawdzi to za darmo, to najlepsza opcja, ale nie zawsze jest to dostępne lub praktyczne. Myślę, że w przypadku naszego R4P po prostu będę uważnie obserwował wszelkie objawy problemów z ustawieniem kół (zużycie bieżnika i kubkowanie) z oponami OEM, a następnie ustawię je, gdy wymienię opony. Nie oczekuję wiele od OEM (myślę, że nasze to Dunlopy).

Chcę rozpocząć moje następujące uwagi od przyznania, że nie jestem ekspertem od Primes i mogę się całkowicie mylić w mojej teorii. Proszę, poprawcie wszelkie błędy, które popełnię w dalszej części. Z zadowoleniem przyjmuję wiedzę: Z tego, co rozumiem, Primes używają TYCH SAMYCH tylnych sprężyn śrubowych, co modele z silnikiem benzynowym (TRD i Adventures mają różne sprężyny). Z tego, co rozumiem, akumulator 12 V znajduje się z tyłu Prime, a w modelu benzynowym w komorze silnika. Z tego, co rozumiem, Prime ma akumulator trakcyjny lub magazynujący dla silników elektrycznych, który sporo waży i znajduje się z tyłu Prime. Dlatego moja teoria jest taka, że PRIME MA O WIELE WIĘCEJ MASY ROZDZIELONEJ NA TYŁ I USYTUOWANEJ NAD TYLNYMI SPRĘŻYNAMI NIŻ W MODELACH Z SILNIKIEM BENZYNOWYM. A jednak oba modele używają TYCH SAMYCH sprężyn śrubowych. Dlatego wydaje mi się logiczne, że Prime będzie miał problemy z ujemnym pochyleniem tylnych opon, ponieważ dodatkowy ciężar powoduje, że tył bardziej się "obniża" i obciąża tylne opony bardziej niż w modelach z silnikiem benzynowym. Teraz nie jestem pewien co do tej śruby regulacyjnej pochylenia w tylnym zawieszeniu Prime... czy jest taka sama jak w modelach z silnikiem benzynowym. Jeśli jest taka sama, to oczywiście nie może zniwelować tego ujemnego pochylenia ze względu na tylne obciążenie Prime. Założę się, że po kilku latach i wielu kilometrach te tylne sprężyny w Prime zaczną się mocno uginać, a wtedy problem z pochyleniem tylnych kół i zużyciem opon wybuchnie na forach. Spróbowałbym kilku sprężyn Eibach lub innych mocniejszych tylnych sprężyn śrubowych, a następnie wykonałbym geometrię kół dla tylnego pochylenia.

Ta sama tylna sprężyna śrubowa w R4Prime, co w wielu innych pojazdach Toyoty. (Sprawdzono część). Wydaje się, że działa w lżejszych i cięższych pojazdach Toyoty.

Lokalizacja akumulatora 12 V w porównaniu do wszystkich komponentów hybrydowych i plug-in, które muszą rozmieścić, sprawia, że ​​myślę, że waga jest dobrze rozłożona.

Nowy największy akumulator Toyoty po raz pierwszy jest przykręcony do spodu pojazdu, pod kierowcą (a nie z tyłu siedzenia jak w hybrydach). Ref: https://www.toyota-tech.eu/HYBRID/HVDM/EN/hvdm RAV PHV.pdf#page6

Możesz sprawdzić, ile waży każdy rav4, aby zobaczyć, ile sprężyny wytrzymują. Toyota ogłosiła również, że zawieszenie R4Prime zostało zaprojektowane dla akumulatora na dole i ma większy prześwit niż Rav4 Hybrid (ale nie tylko Rav4 z silnikiem spalinowym).

Nie widzę wielu R4Prime z problemami z ujemnym pochyleniem. Gdyby było to związane z wagą, wszystkie R4Prime wykazywałyby ten problem.

Nie widzę wielu R4Primes z problemami z ujemnym pochyleniem koła. Gdyby było to związane z wagą, to wszystkie R4Primes wykazywałyby ten problem.
Jest możliwe, że Primes, które MAJĄ problemy z ujemnym pochyleniem koła, są wierzchołkiem niezgłoszonej góry lodowej. Te na tym forum mogą być pierwszymi, w których tylne sprężyny zaczynają się uginać - być może przewoziły więcej pasażerów lub ładunku. Toyota.com i MotorTrend podają, że Prime waży od 4235 do 4300 funtów. Według dealerów model benzynowy LE (najlżejszy) waży 3370 funtów (FWD) i 3490 (AWD). Najcięższy model benzynowy to TRD o wadze 3655 funtów i ma specjalne, mocniejsze sprężyny terenowe. Zatem Prime, który waży około 1000 funtów więcej niż benzynowy LE FWD, używa TYCH SAMYCH tylnych sprężyn śrubowych! Myślę, że to właśnie dlatego pojawiają się ostatnie doniesienia o zużyciu tylnych opon Prime i niemożności wyeliminowania nadmiernego ujemnego pochylenia koła. Toyota powinna była przynajmniej użyć sprężyn TRD w Prime.

Jest możliwe, że modele Prime, które MAJĄ problemy z ujemnym pochyleniem kół, są wierzchołkiem niezgłoszonej góry lodowej. Te na tym forum mogą być pierwszymi, w których tylne sprężyny zaczynają się uginać - być może przewoziły więcej pasażerów lub ładunku. Toyota.com i MotorTrend podają, że Prime waży od 4235 do 4300 funtów. Według dealerów model benzynowy LE (najlżejszy) waży 3370 funtów (FWD) i 3490 (AWD). Najcięższy model benzynowy to TRD o wadze 3655 funtów, który ma specjalne, mocniejsze sprężyny terenowe. Zatem Prime, który waży około 1000 funtów więcej niż benzynowy LE FWD, używa TYCH SAMYCH tylnych sprężyn śrubowych! Myślę, że właśnie dlatego pojawiają się ostatnie doniesienia o zużyciu tylnych opon Prime i niemożności wyeliminowania nadmiernego ujemnego pochylenia kół. Toyota powinna była przynajmniej użyć sprężyn TRD w Prime. View attachment 173093 View attachment 173094 View attachment 173095 View attachment 173096 View attachment 173097
Czy Prime nie siedzi nieco wyżej niż standardowy Rav4, aby zrobić trochę więcej miejsca na baterie? Nie jestem pewien, jak całe zawieszenie może być takie samo

Czy Prime nie siedzi nieco wyżej niż standardowy Rav4, aby zrobić trochę więcej miejsca na baterie? Nie jestem pewien, jak całe zawieszenie może być takie samo
Nie. Prime ma MNIEJSZY prześwit niż modele benzynowe. XSE jest dość niższy i zaobserwowałem to wizualnie, parkując obok jednego w moim benzynowym XLE w Walmart. Benzynowy TRD ma największy prześwit.

Nie. Prime ma MNIEJSZY prześwit niż modele benzynowe. XSE jest dość niższy i zaobserwowałem to wizualnie, parkując obok jednego w moim benzynowym XLE w Walmart. Benzynowy TRD ma największy prześwit.
Mniejszy prześwit, ponieważ akumulatory znajdują się pod spodem, ale przysięgam, że czytałem, że potrzebuje wyższego zawieszenia, aby to pomieścić i wiem, że wiele artykułów mówiło, że Prime ma "unikalnie dostrojone zawieszenie" w porównaniu do zwykłego.

Akumulator trakcyjny umieszczony pod podłogą nie usuwa tego ciężaru ze sprężyn tylnych. Cały ciężar nadwozia i wszystko, co się w nim znajduje lub jest do niego przymocowane, spoczywa na sprężynach śrubowych i jest przez nie przenoszony.

Akumulator trakcyjny umieszczony pod podłogą nie usuwa tego ciężaru ze sprężyn tylnych. Cały ciężar nadwozia i wszystko, co się w nim znajduje lub jest do niego przymocowane, spoczywa na sprężynach śrubowych i jest przez nie przenoszony.
Oczywiście, moim komentarzem było to, że większe akumulatory pod spodem mogą bardziej wpływać na prześwit niż w jakimkolwiek innym Rav4 i dlatego myślałem, że czytałem, że zawieszenie zostało nieco podniesione w stosunku do innych wersji

Oczywiście, moim komentarzem było to, że większe akumulatory pod spodem mogą bardziej wpływać na prześwit niż w jakimkolwiek innym Rav4 i dlatego myślałem, że czytałem, że zawieszenie zostało nieco podniesione w stosunku do innych wersji.
OK. Jeden z was, właścicieli Prime, musi dokładnie sprawdzić numery części tylnych sprężyn dla różnych roczników Prime i sprawdzić, czy są takie same jak numery modeli benzynowych. Sprawdź również, czy możesz znaleźć specyfikację dotyczącą tego, ile funtów każda z nich jest w stanie unieść i jaka jest długość każdej sprężyny od końca do końca. Jeśli tylne sprężyny Prime są całkowicie mocniejsze i dłuższe oraz inne niż sprężyny benzynowe, to moja teoria (i jest to tylko to - spekulacje i teoretyzowanie) upada.

1 - 20 of 45 Posts