Wziąłem mojego hybrydowego RAV4 z 2020 roku do dealera, aby sprawdzić problem skorodowanego kabla. Samochód nie wyświetlał żadnych komunikatów na ekranie.
Technik wrócił po 45 minutach, mówiąc mi, że jest dużo korozji kabla, samochód nie przeszedł ich testów. Kabel wymaga wymiany. Powiedzieli mi, że zamówią części z Toyoty, co zajmie kilka tygodni. Toyota wszystko pokryje. Samochód nie ma już 3-letniej gwarancji.
To naprawdę niefortunne, że 3-letni samochód ma tak poważny problem. Toyota powinna była zaprojektować to połączenie kablowe z dala od śniegu i soli!
Czy nowy projekt / zamiennik jest lepszy? Czy problem powtórzy się za 3 lata?
Toyota przedłużyła gwarancję na modele 2019-2022, co jest dobrą rzeczą. Projekt jest wadliwy ponad głupotę.
Miałem okazję zbadać jeden uszkodzony kilka dni temu. Z mojego punktu widzenia istnieją dwie przyczyny awarii (z których obie objawiają się tymi samymi dwoma kodami błędów), pierwsza dotyczy konstrukcji dolnej męskiej części złącza na silniku. Jest ona całkowicie zamknięta w plastikowej obudowie. Woda, mały piasek/sól mogą łatwo dostać się do tej rozszczepionej plastikowej obudowy, a następnie zostać uwięzione wewnątrz, gdzie znajduje się osłona częstotliwości radiowej i oczywiście kable wysokiego napięcia.
Druga to infiltracja do właściwego aluminiowego gniazda żeńskiej części złącza.
W pierwszym przypadku męskiej części złącza wydawało się, że doszło do korozji/zamrożenia wody. W przykładzie, który widziałem, męska aluminiowa obudowa faktycznie pękła od zamarzania, a plastikowa obudowa wybrzuszyła się z powodu brudu, zamarzania i korozji.
Mimo że nie widziałem przykładów uszkodzenia żeńskiej części, widziałem film z tego w innym wątku, który jest teraz zablokowany.
Zamówiłem Rav 2022, ale ze względu na ograniczenia produkcyjne mam teraz model 23. Nie wiem, czy istnieje już prawdziwe rozwiązanie dla nowego zmodyfikowanego kabla. Technicy, z którymi rozmawiałem, nie są pewni, ponieważ jedyną różnicą w wyglądzie jest to, że nowy kabel ma wycięcie na plastikowej osłonie męskiej części złącza.
Kiedy zakładam "czapkę myśliciela", widzę, jak wycięcie może pomóc w wyeliminowaniu problemu gromadzenia się wody/brudu i soli w męskim złączu, ale może wystąpić problem z migracją soli/wody do żeńskiej obudowy. Myślę, że problem w żeńskim punkcie połączenia wynika ze słabych materiałów wewnętrznej gumowej uszczelki.
Złącze, które widziałem, mimo że to męski koniec uległ awarii, guma na żeńskim złączu była skurczona i pęknięta. Zsunęła się z męskiej części i po prostu siedziała w żeńskiej obudowie. Mam nadzieję, że na kablu zastępczym zajęli się tą gumową uszczelką. Być może oryginał był słabej jakości i nie miał takich samych współczynników rozszerzalności/kurczliwości jak aluminiowa obudowa, w której jest osadzony?
Czas pokaże, czy to naprawa, czy też awarie będą się powtarzać, a przedłużenie gwarancji nastąpi również w modelach 2023.
Powinienem również dodać, że wymiana dotyczy wszystkich elementów wiązki. W tym wiązki powyżej, która łączy się z silnikiem elektrycznym. Ale biorąc pod uwagę dotychczasowy czas eksploatacji oryginalnego kabla, jeśli nie było większego przeprojektowania, daje to przeciętnym kierowcom jeżdżącym po śniegu/soli/zimie około dwóch lat.