Toyota RAV4 Forums banner
1 - 19 of 291 Posts

rav4-2012

· Registered
162 Posts
Discussion starter · #1 ·
Zabrałem mojego hybrydowego RAV4 z 2020 roku do dealera, aby sprawdzić problem z skorodowanym kablem. Samochód nie wyświetlał żadnych komunikatów na ekranie. Technik wrócił po 45 minutach, mówiąc mi, że występuje duże skorodowanie kabla, samochód nie przeszedł ich testów. Kabel wymaga wymiany. Powiedzieli mi, że zamówią części z Toyoty, co zajmie kilka tygodni. Toyota wszystko pokryje. Samochód nie jest już objęty 3-letnią gwarancją. To naprawdę niefortunne, że 3-letni samochód ma tak poważny problem. Toyota powinna była zaprojektować to połączenie kablowe z dala od śniegu i soli! Czy nowy projekt / zamiennik jest lepszy? Czy problem powtórzy się za 3 lata?

Hmm. Rozszerzona gwarancja na ten kabel nie dotyczy obecnie modelu z 2023 roku. Czy to oznacza, że kable, które są wymieniane dla modeli z lat 2019-2022, są również wyłączone z rozszerzonej gwarancji? A jeśli zawiedzie po raz drugi, to jesteś w czarnej d...?

Jeszcze się okaże, jak nowy kabel się sprawdzi.

Zamierzam pójść i sprawdzić swoje w przyszłym tygodniu, również w 2020 roku. Mam problem z AM, który mogę powtórzyć, wykonując kroki opisane w dokumencie NHTSA opublikowanym w zablokowanym wątku dotyczącym korozji. TSB (dla USA) pokazuje wycięcie na stronie 8 i wydaje się, że to jest rozwiązanie.

Przekroczyłem limit gwarancji o 6000 km, więc zobaczymy, co powiedzą. Użytkownik Reddita pomógł mi dostarczyć kod gwarancyjny, aby argumentować z dealerem, jeśli niektórzy staną przed ścianą - poszukaj Programu Rozszerzenia Gwarancji lub (WEP65) w szczególności. Zważywszy na to, że nie mamy oficjalnego powiadomienia od Toyota corpo.

Powinniście oboje zapytać, czy kabel zastępczy jest również objęty 8-letnią gwarancją.
Z tego, co czytam, z powodu niedoborów części Toyota musi ustalać priorytety od "nienadającego się do jazdy" do "nadającego się do jazdy z objawami". Użytkownik, który twierdzi, że pracuje dla dealera CA na Reddicie, kiedy zapytałem, mówi, że lokalny dealer nie może zamówić wiązki HV bez względu na wszystko. Muszą zostać zwolnione przez Toyota Canada i istnieje zaległość. Kiedy wczoraj poszedłem do dealera po olej, potwierdzili, że wiązka ma wstrzymanie sprzedaży, co oznacza, że nie mogą jej zamówić. Tak czy inaczej, nowy kabel byłby dla mnie idealny, ponieważ mam zakłócenia w radiu, które są ponad złe...

Car Care Nut wydaje się uważać, że zmiana orientacji MGR i dodanie ochronnej plastikowej osłony do spodu samochodu bezpośrednio nad kablem MGR może zapobiec problemowi korozji. Zobacz ten film od 8:50, gdzie ma RAV4 hybrid w powietrzu:

Jestem po prostu ciekaw, czy ktoś, kto miał ten problem, miał osłonę ochronną. Zamierzam w przyszłości kupić hybrydowego RAV, ale mieszkam na polnej drodze w górach, gdzie śnieg leży od grudnia do co najmniej kwietnia. Adventure wygląda dla mnie coraz lepiej.

Wziąłem mojego hybrydowego RAV4 z 2020 roku do dealera, aby sprawdzić problem skorodowanego kabla. Samochód nie wyświetlał żadnych komunikatów na ekranie.
Technik wrócił po 45 minutach, mówiąc mi, że jest dużo korozji kabla, samochód nie przeszedł ich testów. Kabel wymaga wymiany. Powiedzieli mi, że zamówią części z Toyoty, co zajmie kilka tygodni. Toyota wszystko pokryje. Samochód nie ma już 3-letniej gwarancji.
To naprawdę niefortunne, że 3-letni samochód ma tak poważny problem. Toyota powinna była zaprojektować to połączenie kablowe z dala od śniegu i soli!
Czy nowy projekt / zamiennik jest lepszy? Czy problem powtórzy się za 3 lata?
Toyota przedłużyła gwarancję na modele 2019-2022, co jest dobrą rzeczą. Projekt jest wadliwy ponad głupotę.
Miałem okazję zbadać jeden uszkodzony kilka dni temu. Z mojego punktu widzenia istnieją dwie przyczyny awarii (z których obie objawiają się tymi samymi dwoma kodami błędów), pierwsza dotyczy konstrukcji dolnej męskiej części złącza na silniku. Jest ona całkowicie zamknięta w plastikowej obudowie. Woda, mały piasek/sól mogą łatwo dostać się do tej rozszczepionej plastikowej obudowy, a następnie zostać uwięzione wewnątrz, gdzie znajduje się osłona częstotliwości radiowej i oczywiście kable wysokiego napięcia.

Druga to infiltracja do właściwego aluminiowego gniazda żeńskiej części złącza.

W pierwszym przypadku męskiej części złącza wydawało się, że doszło do korozji/zamrożenia wody. W przykładzie, który widziałem, męska aluminiowa obudowa faktycznie pękła od zamarzania, a plastikowa obudowa wybrzuszyła się z powodu brudu, zamarzania i korozji.

Mimo że nie widziałem przykładów uszkodzenia żeńskiej części, widziałem film z tego w innym wątku, który jest teraz zablokowany.

Zamówiłem Rav 2022, ale ze względu na ograniczenia produkcyjne mam teraz model 23. Nie wiem, czy istnieje już prawdziwe rozwiązanie dla nowego zmodyfikowanego kabla. Technicy, z którymi rozmawiałem, nie są pewni, ponieważ jedyną różnicą w wyglądzie jest to, że nowy kabel ma wycięcie na plastikowej osłonie męskiej części złącza.

Kiedy zakładam "czapkę myśliciela", widzę, jak wycięcie może pomóc w wyeliminowaniu problemu gromadzenia się wody/brudu i soli w męskim złączu, ale może wystąpić problem z migracją soli/wody do żeńskiej obudowy. Myślę, że problem w żeńskim punkcie połączenia wynika ze słabych materiałów wewnętrznej gumowej uszczelki.

Złącze, które widziałem, mimo że to męski koniec uległ awarii, guma na żeńskim złączu była skurczona i pęknięta. Zsunęła się z męskiej części i po prostu siedziała w żeńskiej obudowie. Mam nadzieję, że na kablu zastępczym zajęli się tą gumową uszczelką. Być może oryginał był słabej jakości i nie miał takich samych współczynników rozszerzalności/kurczliwości jak aluminiowa obudowa, w której jest osadzony?

Czas pokaże, czy to naprawa, czy też awarie będą się powtarzać, a przedłużenie gwarancji nastąpi również w modelach 2023.

Powinienem również dodać, że wymiana dotyczy wszystkich elementów wiązki. W tym wiązki powyżej, która łączy się z silnikiem elektrycznym. Ale biorąc pod uwagę dotychczasowy czas eksploatacji oryginalnego kabla, jeśli nie było większego przeprojektowania, daje to przeciętnym kierowcom jeżdżącym po śniegu/soli/zimie około dwóch lat.

Właśnie rozmawiałem z moim mechanikiem (niezależny warsztat), który wymienił kabel HV w Rav 4 Hybrid z przebiegiem 120 000 mil. Toyota USA nie pokryła tej naprawy.
Toyota USA nie wysłała kabla, za który właściciel musiał zapłacić, dopóki warsztat nie pokazał zdjęcia kodów błędów i zdjęcia skorodowanego kabla.
Praca kosztowała właściciela 5000 USD.

Discussion starter · #10 ·
Toyota przedłużyła gwarancję na modele 2019-2022, co jest dobrą rzeczą. Projekt jest wadliwy ponad głupotę.
Miałem okazję zbadać jeden, który uległ awarii, kilka dni temu. Z mojej perspektywy istnieją dwie przyczyny awarii (z których obie objawiają się tymi samymi dwoma kodami błędów), pierwsza dotyczy konstrukcji dolnej męskiej części złącza w silniku. Jest ona całkowicie zamknięta w plastikowej obudowie. Woda, mały piasek/sól mogą łatwo wniknąć do tej rozszczepionej plastikowej obudowy, a następnie zostać uwięzione wewnątrz, gdzie znajduje się ekran częstotliwości radiowej i oczywiście kable HV.

Druga to infiltracja do właściwej aluminiowej piasty żeńskiej części złącza.

W pierwszym przypadku męskiej części złącza wydawało się, że doszło do korozji/zamrożenia wody. W przykładzie, który widziałem, męska aluminiowa obudowa pękła od zamarzania, a plastikowa obudowa wybrzuszyła się z powodu brudu, zamarzania i korozji.

Mimo że nie widziałem przykładów awarii żeńskiej części, widziałem film z nią w innym wątku, który jest teraz zablokowany.

Zamówiłem Rav 2022, ale ze względu na ograniczenia produkcyjne mam teraz model 23. Nie wiem, czy istnieje już prawdziwe rozwiązanie dla nowego zmodyfikowanego kabla. Technicy, z którymi rozmawiałem, nie są pewni, ponieważ jedyną różnicą w wyglądzie jest to, że nowy kabel ma wycięcie na plastikowej osłonie na męskiej części złącza.

Kiedy zakładam "kapelusz myślenia", widzę, jak wycięcie może pomóc w wyeliminowaniu problemu gromadzenia się wody/brudu i soli na męskim złączu, ale może wystąpić problem migracji soli/wody do żeńskiej obudowy. Myślę, że problem w żeńskim punkcie połączenia wynika ze słabych materiałów wewnętrznej gumowej uszczelki.

Złącze, które widziałem, mimo że to męski koniec uległ awarii, guma na żeńskim złączu była skurczona i pęknięta. Zsunęła się z męskiej części i po prostu siedziała w żeńskiej obudowie. Mam nadzieję, że na kablu zastępczym zajęto się tą gumową uszczelką. Być może oryginał był słabej jakości i nie miał takich samych współczynników rozszerzalności/kurczliwości jak aluminiowa obudowa, w której jest osadzony?

Czas pokaże, czy to rozwiązanie, czy też awarie będą się powtarzać, a przedłużenie gwarancji będzie miało również zastosowanie do modeli 2023.

Powinienem również dodać, że wymiana dotyczy wszystkich elementów wiązki przewodów. W tym wiązki przewodów powyżej, która łączy się z silnikiem elektrycznym. Ale biorąc pod uwagę dotychczasową żywotność oryginalnego kabla, jeśli nie było poważnego przeprojektowania, daje to przeciętnym kierowcom w śniegu/soli/zimie około dwóch lat.
Mieszkam w Kanadzie, w Saskatchewan, gdzie dużo śniegu pada od listopada do maja. Samochód trzymam w garażu, gdzie temperatura zimą wynosi 5 stopni C. Na zewnątrz zimą może sięgać -40 stopni C. Nie wiem, czy topniejący śnieg powoduje szybsze występowanie tego problemu. Tak, używają soli w okolicy, w której mieszkam!

Toyota przedłużyła gwarancję na modele 2019-2022, co jest dobrą rzeczą.
Czy Toyota wydała publiczne oświadczenie, w którym stwierdziła, że przedłuża gwarancje wszystkich hybryd RAV4 z lat 2019-2022, w szczególności w związku z problemem z kablem H/V? Jeśli tak, czy możesz zamieścić link do tego oświadczenia Toyoty. Dzięki!

Aby skomentować powyższe warunki pogodowe RE. Jestem z południowego Ontario, zauważyłem te podobne statyczne AM 'podczas' paskudnej śnieżycy, którą mieliśmy na początku lutego. Nie zwróciłem na to uwagi, ponieważ pomyślałem, że burza zakłóca sygnał. Samochód stał wtedy w garażu przez 1 tydzień (wyjazd służbowy) z szansą na wyschnięcie i zapomniałem o tym. Kiedy wróciłem, były 3 tygodnie deszczu i nie miałem żadnych problemów podczas żadnej z jazd w deszczu.

Przesuńmy się do przodu do kolejnej śnieżycy niedawno, a następnie do garażu na 2 tygodnie (wyjazd służbowy), wróciłem do domu i jeździłem wczoraj w słoneczny dzień z tym samym intensywnym statycznym AM.

Mieszkam w Kanadzie, Saskatchewan, gdzie dużo śniegu od listopada do maja. Trzymam samochód w garażu, gdzie temperatura wynosi 5 stopni Celsjusza zimą. Na zewnątrz zimą może osiągnąć -40 stopni Celsjusza. Nie wiem, czy topniejący śnieg powoduje, że ten problem występuje szybciej. Tak, używają soli w okolicy, w której mieszkam!
Topnienie z pewnością przyspiesza ten proces... Czy Twój Rav ma osłonę pod spodem? Uważam, że wczesne modele jej nie miały.

Czy Toyota wydała publiczne oświadczenie, w którym stwierdza, że przedłuża gwarancje wszystkich hybryd RAV4 z lat 2019-2022 specjalnie w związku z problemem z kablem H/V? Jeśli tak, czy możesz zamieścić link do tego oświadczenia Toyoty. Dzięki!
jeśli chodzi o niektóre pojazdy
PROGRAM WSPARCIA KLIENTA 22TE09

Określone modele Rav4 HV (tylko AWD) z lat 2019 – 2022
Zakres ochrony dla podłogi HV pod wiązką przewodów i korozji kabla tylnego silnika trakcyjnego

Model / Lata Okres produkcji Przybliżona łączna liczba pojazdów
2019 – 2022 Rav4 HV AWD Od połowy sierpnia 2018 r. do połowy listopada 2022 r. 437 140

Pojazdy objęte ubezpieczeniem
Programem Wsparcia Klienta objętych jest około 473 100 pojazdów.
W programie Wsparcia Klienta uczestniczy 3400 pojazdów w Puerto Rico.

Klienci z dodatkowymi pytaniami lub wątpliwościami proszeni są o kontakt z Toyota Brand Engagement Center (1-888-270-9371) - od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00, w soboty od 9:00 do 19:00 czasu wschodniego.

Dotyczy to Kanady, nie jestem pewien, czy ma to zastosowanie w USA.

Czy Toyota wydała publiczne oświadczenie, w którym stwierdza, że przedłuża gwarancje wszystkich hybryd RAV4 z lat 2019-2022, w szczególności w związku z problemem z kablem H/V? Jeśli tak, czy możesz zamieścić link do tego oświadczenia Toyoty. Dzięki!
"P6: Co jeśli właściciel NIE doświadczył tego stanu, ale chciałby, aby naprawa została wykonana?

A6: Niniejszy Program Wsparcia Klienta dotyczy tylko pojazdów, które wykazywały powyższy stan i zostały zdiagnozowane przez autoryzowanego dealera Toyoty.

Jeśli właściciel nie doświadczył tego stanu, prosi się go o oderwanie kartki dołączonej do listu do właściciela i włożenie jej do książeczki informacyjnej o gwarancji właściciela w celu przyszłego odniesienia.

"P8: Co jeśli wcześniej zapłaciłem za naprawy związane z tym Programem Wsparcia Klienta?
A8: Instrukcje dotyczące rozpatrzenia zwrotu kosztów zostaną podane w liście do właściciela.

P9: W jaki sposób Toyota uzyskuje moje dane adresowe?

A9: Toyota korzysta z dostawcy branżowego, który współpracuje z wydziałami pojazdów silnikowych (DMV) każdego stanu w celu otrzymywania informacji o rejestracji lub tytule, na podstawie zapisów DMV.

Upewnij się, że Twoje informacje rejestracyjne lub tytuł są poprawne.
P10: Co jeśli mam dodatkowe pytania?

Powinno odpowiedzieć na większość pytań....

w odniesieniu do części
Priorytet
proces

Dla tych, którzy wykonali pracę na własny koszt, jest to również adres.

Attachments

1 - 19 of 291 Posts