Cóż, "pozwól, że opowiem ci historię".
Przede wszystkim, jeśli "kiedyś" mogłeś odnowić swoją nawigację dynamiczną "za pośrednictwem aplikacji", to z pewnością już nie istnieje. A więc przygotuj się na naprawdę okropne doświadczenie.
"Musisz kupić zestaw". Po prostu wyszukaj w Google "Toyota Dynamic Navigation Renewal", a znajdziesz dealerów, którzy go sprzedają. Tak naprawdę nie wiem, czy możesz wejść do lokalnego salonu i po prostu z nim wyjść - przypuszczalnie mogliby go zamówić. Znalazłem dealera po drugiej stronie kraju, który oferował go z rabatem około dziesięciu dolarów. A potem naliczyli mi około dziesięciu dolarów za wysyłkę.
Czekali około tygodnia, zanim cokolwiek zrobili, a potem minął kolejny tydzień, zanim otrzymałem zestaw pocztą. Zestaw zawiera "naklejkę z numerem części" na opakowaniu, która informuje, że "nie podlega zwrotowi ani zwrotowi pieniędzy". Plus pendrive USB i mała karta z instrukcjami. Instrukcje mówią, aby przejść do aplikacji Toyota, gdzie nie znajdziesz tego, co mówi ci, aby znaleźć.
Karta zawiera numer telefonu wsparcia - zadzwoniłem. Rzeczywiście, po prostu nie ma żadnego sposobu, aby wykonać tę operację za pośrednictwem aplikacji Toyota. Nie, musisz zanieść ją do dealera, chociaż "zazwyczaj nie pobierają opłat za przeprowadzenie odnowienia". (Zachowaj tę myśl.)
Zadzwoniłem więc do lokalnego dealera, który w rzeczywistości znajduje się około 30 minut jazdy od mojego domu. Tak, mogliby mnie wpuścić w ciągu godziny, a to powinno zająć "15 do 20 minut". Wskoczyłem więc do samochodu i pojechałem do salonu. To było tuż przed porą lunchu, więc pomyślałem, że po uaktualnieniu zafunduję sobie lunch.
Cóż, "zgadnij co". Wydaje się, że w całej korporacji Toyota nie ma ani jednej, samotnej istoty ludzkiej, która miałaby jakiekolwiek pojęcie o tym, jak to działa.
Więc pracownik serwisu mówi, że zajmie to "godzinę do półtorej godziny". Połknąć. I to kosztowałoby mnie 130 dolarów za usługę.
Więc w tym momencie patrzę na mój 180-dolarowy, bezzwrotny pakiet śmieci, chyba że wyłożę kolejne 130 dolarów, aby zrobić z nim coś pożytecznego. Więc co miałem zrobić? Wyjść i przejechać cholerny pendrive kilka tysięcy razy moim samochodem? Więc pozwoliłem im kontynuować.
A kiedy minęła półtorej godziny, a mojego samochodu nie było widać, wpadłem do biura pracowników serwisu. "Minęła półtorej godziny. Gdzie jest mój samochód?"
Zajęło im kolejne pół godziny, aby dokończyć pracę i wyprowadzić mój samochód.
Uwierzcie lub nie, nie byłem zadowolony z tej sytuacji. Jedyne, co wiem, to to, że zestaw zawierał instrukcje, które mówiły, że możesz to zrobić sam za pośrednictwem aplikacji. ŹLE. Potem "ekspert" z Toyota Connected Services powiedział mi, że "salony zazwyczaj nie pobierają opłat za jego instalację". ŹLE. Potem "specjalista" ds. wizyt w salonie powiedział mi, że zajmie to tylko 15 do 20 minut. ŹLE.
Nikt nie ma POJĘCIA, jak to działa. Nikt w CAŁEJ KORPORACJI. Więc nie wierz ani słowu, które ktoś ci powie, z wyjątkiem gościa, który mówi ci, żebyś "wyłożył tyle", aby zapłacić za instalację odnowienia.
Rozumiesz?
W tym momencie chciałbym polecić wyszukanie kanału YouTube "savagegeese", który kilka miesięcy temu opublikował dość obszerne wideo na temat tego, jak producenci samochodów opracowują systemy technologii pokładowej. Udało im się skłonić grupę ludzi z Toyoty do pokazania im tego procesu i porozmawiania o nim. Pewnego dnia planuję znaleźć nazwiska tych ludzi, znaleźć dla nich adresy i napisać do nich, zwracając im uwagę, że TRACĄ CZAS na te rzeczy, jeśli ich firma absolutnie i pozytywnie nie może zacząć tego odpowiednio wspierać.
Aby odpowiedzieć na kilka pytań. Byłem tam, więc tak to działa:
Jeśli nie odnowisz swojej nawigacji dynamicznej, Twoja nawigacja nadal działa mniej więcej tak, jak działała, gdy była w mocy - po prostu nie będzie "szukać w chmurze" najnowszych map i tym podobnych. Jedna droga, którą jeżdżę co tydzień, była "nowa", która całkowicie zniknęła po wygaśnięciu mojej nawigacji dynamicznej. Twoje "ulubione" nadal będą tam i będą działać. Możesz używać poleceń głosowych tak samo, jak wcześniej. Ale nie będzie w stanie podać wskazówek dojazdu do dróg, które nie istnieją na Twoich oryginalnych mapach. Uważam, że "informacje o ruchu drogowym" nie są częścią "nawigacji dynamicznej" - to nadal działa, tak jak działało w systemach nawigacji Toyoty, zanim "nawigacja dynamiczna" została kiedykolwiek opracowana i uwolniona na niewinnych klientów.
Czekałem około sześciu miesięcy po wygaśnięciu mojej nawigacji dynamicznej, zanim przeszedłem przez opisaną powyżej mękę. A do tego czasu moja usługa "Remote Connect" zbliżała się do końca swojej kadencji. Gdzieś w mojej dyskusji z tak zwanym rzekomym "ekspertem" Toyota Connected Services, którego opisałem powyżej, skończyliśmy rozmawiając o karcie kredytowej, którą mieli na koncie, i to coś, co anulowałem rok lub dwa lata temu, ponieważ po prostu wcale z niej nie korzystałem. Tak, mógłbym wejść do aplikacji Toyota Owners i to zaktualizować, co "o rany", czego nie zrobiłem. Udało mi się więc całkowicie skutecznie zapobiec automatycznemu odnowieniu mojej usługi Remote Connect.
OK, więc czy Remote Connect jest rodzajem "warunku wstępnego" dla jakiejkolwiek innej "połączonej usługi"? Nie widziałem tego. To tylko usługa, którą opisuje - wyświetlanie informacji w aplikacji Toyota, jeśli uważasz to za przydatne. Rzadko uważałem to za przydatne i najczęściej siedziałem tam, walcząc z aplikacją w telefonie przez 15 minut, próbując ją uruchomić, zamiast przejść około trzech metrów do mojego garażu i samemu zajrzeć do samochodu. Więc tak uważam, że "odzyskałem" pieniądze, które mój lokalny salon pobrał ode mnie za odnowienie nawigacji dynamicznej.
Ostatecznie zamierzałem odbyć znaczną ilość podróży poza stanem i pomyślałem, że prawdopodobnie pomogłoby mi posiadanie nawigacji dynamicznej, ponieważ drogi i tym podobne zmieniają się z czasem. Nie jestem pewien, czy odnowię ją ponownie - na pewno nie bez zadawania wielu ludziom wielu pytań. Być może znajdziesz salon, który zainstaluje odnowienie za darmo. Ale gdzieś na tym forum i gdzie indziej jest TSB lub cokolwiek to jest, co opisuje proces instalowania tego odnowienia - i ma około 12 do 20 stron. Jestem prawie pewien, że mojemu salonowi zajęło to około dwóch godzin, aby wykonać tę pracę, i założę się, że będzie to rzadki salon, który wykonałby tak dużo pracy za darmo.
Mam nadzieję, że to pomoże. Koniecznie zadawaj pytania na ten temat, jeśli jakieś masz.