Całkowicie rozumiem, dlaczego budują rezerwę. Czy możesz sobie wyobrazić pozwy w dzisiejszych czasach, gdyby ludziom skończyło się paliwo w "złej części miasta" lub na poboczu drogi na środku niczego podczas zamieci śnieżnej? Niestety, producenci muszą to uwzględnić w tej podstawowej części jazdy.
Mówiąc to, kilka dni temu mieliśmy wyjechać w podróż i odkryłem, że moja żona nie tylko zjechała swoim 2014 do E, ale zasięg wskazywał 0. Powiedziała, że światło świeciło "przez chwilę". Chociaż jeździłem z włączonym światłem przez chwilę w naszych innych Toyotach, nie mając wcześniejszego doświadczenia z tą sytuacją w tym konkretnym pojeździe, martwiłem się, czy dojedziemy do stacji benzynowej. Wyobraź sobie moje zaskoczenie, gdy nawet po zatankowaniu mogłem zatankować tylko 13,06 galonów. Myślę, że rezerwa 3 galonów, gdy zasięg wskazuje 0, jest trochę zbyt konserwatywna ze strony Toyoty, zwłaszcza gdy instrukcja obsługi mówi, że światło zapala się przy 2,4 galonach lub mniej (co z pewnością nie jest prawdą w naszym przypadku).