Toyota RAV4 Forums banner

General Grabber AT2 225/75/16

17K views 26 replies 9 participants last post by  st8rock  
#1 · (Edited)
Mam nowe opony! Piaskowane i pomalowane felgi przed ich założeniem. Jeździłem Grabberami w przeszłości w Cherokee i uwielbiam je tak samo w moim Rav4. Jeżdżą dobrze.. Trochę głośniej niż opona autostradowa. Moją jedyną skargą jest to, że ocierają się o przednie nadkola podczas skręcania. Spodziewałem się tego i mam nadzieję, że podnośnik OME rozwiąże problem. Oto kilka zdjęć przed i po.

Attachments

#2 ·
Wygląda ładnie. Wykończenie koła wygląda profesjonalnie. Opony wyglądają na wytrzymałe!

Czy próbowałeś lekko podgrzać tę plastikową część, która dotyka opon i wcisnąć ją trochę? Uważaj, aby nie stopić plastiku. Użyłem opalarki z odległości. To zrobiłem, kiedy musiałem zrobić miejsce w mojej Corolli. Została obniżona o ponad 3 cale na gwintowanych amortyzatorach i założyłem na nią większe opony 235/40/17.

#4 ·
Próbowałem podgrzać wkładkę, ale bezpośrednio za nią znajduje się stal. Zyskałem tylko dodatkowe 1/8 cala prześwitu. Zastanawiam się nad użyciem BFH, aby trochę wbić stal. Wolałbym tego nie robić. Nie chcę odpryskiwać żadnej farby. Sól drogowa tutaj, w Nowej Anglii, w mgnieniu oka zniszczy progi.

#6 ·
Wygląda dobrze. Może następnym razem rozważ BFG All-Terrain T/A w rozmiarze 225/70/16. Seria 70 jest nieco krótsza niż seria 75 (ale o tej samej szerokości), co pozwoliłoby na większy prześwit błotnika i mniejsze/brak ocierania. Grabbery wydają się nie być dostępne w serii 70.

#7 ·
Przeprowadziłem wiele badań i rozważałem wiele innych opon i rozmiarów, w tym BFG. Jednak Generals wydawały się być najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Zapłaciłem 103 dolary za oponę w Town Fair Tire. Najlepsza oferta, jaką otrzymałem na BFG, wynosiła około 170 dolarów za sztukę. Z oceną 60 000 mil, wątpię, żebym wkrótce kupował nowe opony. Od jakiegoś czasu planuję podnośnik OME i kupię go w okolicach Bożego Narodzenia. Myślę, że z OME i kilkoma dystansami do amortyzatorów, aby go wypoziomować, będą idealne. Mam tylko nadzieję, że do tego czasu nie zetrę zbyt dużo bieżnika.

#8 ·
Cieszę się, że ktoś w końcu zdecydował się na te opony! Próbowałem zdecydować między Grabbersami a BFG all terrain i skłaniam się ku Grabbersom. Jedynym minusem dla mnie jest to, że nie robią 70, w takim przypadku 75 będzie ocierać. Myślałem też o podniesieniu, ale nic nie jest pewne, więc chyba po prostu gram w grę czekania, aż się zdecyduję :p. Niemniej jednak te opony są cholernie wredne, bardzo dobrze zastąpią moje za małe Micheliny:thumbs_up: I propsy za koła, wykonałeś świetną robotę!

#9 ·
TAK!

Patrzę teraz na Grabbers:cool: cool to duży plus dla wyglądu. Przez jakiś czas byłem sprzedawcą Toyoty i uwielbiałem całą linię, ale wciąż wracałem do Rav jako mojego ulubionego wszech czasów. Wszystkie wasze sugestie pomogły mi w doborze rozmiaru opony. Chciałbym jednak wiedzieć, co trzeba zrobić, żeby założyć 245? :cheers: Oto wszędzie zajebiste Rav'y.

#13 ·
Hey, thanks. what do you think about General Altimax Arctic 235/60R16's?
My manual says 215/70R16's (which I have on my 2wd now) and 235/60R16's. wWill I have any clearance problems with the 235's?
Jesteś pewien, że chcesz iść z 235/60/16? Ten rozmiar byłby o około 3/4" krótszy i 3/4" szerszy niż standardowe 215/70/16.

#14 ·
:oops: Okej, uczę się tutaj. W tej chwili patrzę na 235/65R16, które zachowają mniej więcej tę samą średnicę, a jeśli wybiorę 70 zamiast 65, mogę mieć do czynienia z lekkim otarciem?:confused: Szkoda, że ​​nie są jak ubrania. Po prostu przymierzaj je, aż będą wyglądać świetnie, nie rozrywając szwu.

#15 ·
Po prostu zapamiętaj prosty wzór dla metrycznych rozmiarów opon.

235 X .65 X 2 / 25.4 + 16 = 27.98" średnicy
235 / 25.4 = 9.25" szerokości

215 X .70 X 2 /25.4 + 16 = 27.85" średnicy
215 / 25.4 = 8.46" szerokości

Średnica opony jest najważniejszą liczbą. Pozostawanie blisko oryginalnej średnicy zasadniczo utrzymuje to samo przełożenie mechaniczne (jak w oryginale), te same numery prędkościomierza, licznika kilometrów i prześwit błotnika/zawieszenia. Wolałbym oponę o tej samej średnicy co oryginalna (może nawet nieco mniejszą).... wyższa opona jest trochę jak zmiana na wyższy bieg w 10-biegowym rowerze..... wyższa opona (wyższy bieg) jest trudniejsza do obrócenia (mniejsza wydajność).

#19 ·
To jest zła jazda. Wow!
Zauważyłeś, że to Landcruiser, prawda, z prawie wszystkim z rynku wtórnego?

@Zukster:
Większe koła zwykle wymagają więcej mocy do obracania, wpływają na prędkościomierz, a jeśli silnik jest brudny, samochód ma trudności z zapewnieniem wystarczającej mocy.
Możesz rzucić okiem na wlot powietrza i korpus przepustnicy, jeśli są wystarczająco czyste w środku. Również jeśli nie użyłeś jeszcze płynu do czyszczenia silnika, aby trochę spłukać wnętrze silnika.
Greetz

Pim

#18 ·
Tylko mała aktualizacja... Jeżdżę na tych oponach już od trzech dni. Uwielbiam to, jak wyglądają na Rav i jestem pewien, że będą świetne na śniegu i w terenie. Jednak zauważalny jest spadek mocy na ziemię. W mieście nie jest źle, ale przechodząc z pierwszego na drugi bieg podczas wspinaczki na strome wzgórze, spada na twarz. Częściej też redukuję biegi na wzgórzach na autostradzie, jadąc z prędkością 65-70. Ocieranie można w 90% uniknąć, pokonując zakręty nieco szerzej.

Następnie podnośnik OME, dolot i wydech...

#21 ·
W końcu pomalowałem kołpaki i zrobiłem kilka zdjęć. Za tydzień lub dwa zamierzam wypróbować pomysł, który miałem na rozwiązanie problemu ocierania. Tylko po to, żeby przetrwać, aż będę mógł sobie pozwolić na zestaw OME.

@Pim:
Spodziewałem się utraty mocy, tylko nie tak dramatycznej. Budowałem w przeszłości Samuraje, więc wiem wszystko o utracie mocy z 4-cylindrowym silnikiem i większymi oponami. Z czasem planuję zbudować wlot zimnego powietrza i wydech. Mam nadzieję, że zyskam tam trochę więcej mocy...

Attachments

#23 ·
W końcu pomalowałem kołpaki i zrobiłem kilka zdjęć. Za tydzień lub dwa zamierzam wypróbować pomysł, który miałem na rozwiązanie problemu ocierania. Tylko po to, żeby mnie zająć, dopóki nie będę mógł sobie pozwolić na zestaw OME.
Zukster, te felgi wyglądają niesamowicie, ładne malowanie. A kołpaki są wisienką na torcie. Świetna robota!

#26 ·
No to wkurza! Miałem problemy z Rocky Road w przeszłości, kiedy kupowałem części do Samurai. Początkowo powiedzieli mi 2-3 tygodnie na podnośnik 5". Trzy tygodnie później powiedzieli mi kolejne dwa tygodnie, ponieważ amortyzatory były niedostępne. Pięć tygodni po moim zamówieniu powiedzieli mi kolejne dwa tygodnie, ponieważ zepsuł się ich przyrząd do mocowania sprężyn i musieli zbudować kolejny. Dwa miesiące po moim zamówieniu zestaw dotarł z niewłaściwymi przewodami hamulcowymi. Same wymówki. Potem zacząłem korzystać z Trail Tough i Low Range Offroad i miałem świetną obsługę z obu firm. Rocky Road wydaje się jednak jedynym dostawcą, u którego mogę znaleźć zestaw Rav4 OME.

#27 ·
Człowieku... to jest ciężkie. Mam nadzieję, że nie będę miał takiego samego doświadczenia, 6-8 tygodni to dla mnie za długo. Staram się jak najlepiej nie trzeć podczas skręcania, aby oszczędzić plastik i bieżnik opony. Dostaję kilka spojrzeń, robiąc nawrót na trzy punkty na moim miejscu parkingowym.