Toyota RAV4 Forums banner

Transport sklejki 4x8 wewnątrz '11 Rav4

1 reading
70K views 40 replies 30 participants last post by  gyrfalcon  
#1 ·
Mam 2011. Czy można przewieźć arkusz sklejki 4x8 wewnątrz Rav? Czy zmieści się po przekątnej, jeśli to konieczne?

Jeśli nie, co ludzie sugerują w kwestii pasów do przymocowania sklejki do bagażnika dachowego?

#2 ·
Nawet jeśli zmieściłoby się po przekątnej, musiałbyś zostawić tylne drzwi otwarte, czego na pewno bym nie zrobił.

Pożyczyłbym ciężarówkę do tego zadania.

Jeśli dach jest jedyną opcją, upewnij się, że przeciągniesz linę wzdłuż, aby wiatr nie podniósł go i ewentualnie nie spowodował poważnych uszkodzeń bagażnika .... i :egad: pojazdów za tobą!

#5 ·
Jeśli dach jest jedyną opcją, upewnij się, że prowadzisz linę wzdłuż, aby zapobiec podnoszeniu jej przez wiatr i ewentualnemu poważnemu uszkodzeniu bagażnika .... i :egad:pojazdom za tobą!
Zgadzam się z liną lub paskiem wzdłużnym. Myślę, że ma to na celu głównie zatrzymanie ładunku podczas przyspieszania, a w szczególności hamowania. Możesz kontrolować, jak szybko przyspieszasz, ale nie możesz całkowicie kontrolować potrzeby szybkiego hamowania.

Lubię pasy z grzechotką. Nie szalej z dokręcaniem szyn razem. Zamiast tego, jeśli możesz przymocować się do szyn, ale nie zaciskaj szyn razem. Kilkakrotne okrążenie szyny jest dobre. To nie jest rodzaj naprężenia, który może uszkodzić części bagażnika. Rozważ dodanie paska przelotowego przez przednią część tylnych drzwi i zamknięcie drzwi na paskach.

Zamknij boczne i tylne drzwi na zwisających paskach, aby zapobiec ich powiewaniu przy minimalnym wysiłku.

Przymocuj ładunek dobrze, a możesz jechać z prędkością autostradową. Jeśli nie przymocujesz go bardzo dobrze, jedź wolniej. Jeśli jest to sklejka lub płyta gipsowo-kartonowa o grubości 1/4 cala, jedź jeszcze wolniej.

#10 ·
Robię tak, że tną arkusz na kilka kawałków, które są większe niż to, co zamierzam z niego wyciąć. Można je wtedy łatwo załadować z tyłu. Możesz to nawet zrobić samemu za pomocą przenośnej piły tarczowej w dzisiejszych czasach, jeśli podwórze pobiera opłaty i jesteś spięty, lub po prostu nie zgodzą się tego zrobić.

Jeśli jednak potrzebujesz pełnych arkuszy (płyty gipsowo-kartonowej itp.), lepiej pożyczyć ciężarówkę od znajomego lub wynająć ją na kilka godzin albo zlecić dostarczenie materiału.

Przetestowałem to na dachu z kilkoma arkuszami sklejki 4x8 i już nigdy tego nie zrobię, krawędzie się niszczą od ocierania lin i jest to po prostu zbyt niebezpieczne.

#16 ·
I ended up getting Home Depot to cut it for me. Not sure why I didn't think of that before posting. Thanks all :)
Dobry pomysł. Nie jestem też pewien jak w Kanadzie, ale większość amerykańskich Home Depot wynajmie Ci ciężarówkę za 19,95 $ na półtorej godziny, czyli wystarczająco dużo czasu, żeby zabrać ją do domu i z powrotem. Następnym razem:thumbs_up:

#18 ·
Można użyć przedniego haka holowniczego jako dodatkowego punktu kotwiczenia, aby przeciwdziałać obciążeniu wiatrem. Gdybym musiał, czułbym się komfortowo, mocując arkusz 4x8 do góry RAV. W swoim życiu wykonałem wystarczająco dużo olinowania. Nie zabrałbym tego jednak na autostradę.

Mimo to prawdopodobnie wziąłbym swoją ciężarówkę. Albo moją przyczepę.

#20 ·
Dlatego wciąż mam swojego Grand Caravana z 96 roku. To najbardziej wszechstronny pojazd, jaki kiedykolwiek posiadałem. Przewoziłem 8 osób, arkusze sklejki i płyt kartonowo-gipsowych, pełny zestaw szafek kuchennych, 80 cegieł, rzeczy dwóch córek w obie strony do college'u i tak dalej. Nie wydarzy się to w moim RAV4.

#23 ·
Przejechałem 20 mil autostradą z materacem typu queen size na dachu, jadąc 65 mil na godzinę. Użyłem pasów mocujących, dwóch poziomych, dwóch pionowych i działało świetnie. Pasy wzdłuż (od przodu do tyłu) zapiąłem do podwozia, a poziome przełożyłem przez poprzeczki. Działało jak marzenie, bez uszkodzeń bagażnika dachowego i mogłem wygodnie jechać z normalną prędkością autostradową, nie martwiąc się.

#25 ·
Spóźniłem się na imprezę... ale czy warto byłoby jakoś zrobić kawałek deski, który kładzie się na bagażniku dachowym, aby go spłaszczyć?

---------------
|__/-------\| |

Osobiście chciałbym mieć hak i przyczepę, ale to ~$350+, których nie mam. Zazwyczaj mam szczęście, że mam wystarczająco dużo, żeby złapać 2 arkusze sklejki, których potrzebuję, żeby coś naprawić.

#27 ·
Jestem właścicielem firmy budowlanej i prawie codziennie wożę rzeczy na dachu mojego Rav4 z 2012 roku. Sklejka to żaden problem, po prostu naucz się robić odpowiednie węzły, jestem zdumiony, jak wiele osób robi bałagan, nie wiedząc, jak zawiązać odpowiedni węzeł na kawałku liny. Mogę zacisnąć moje liny tak mocno jak każdy pas z grzechotką, przy znacznie mniejszym wysiłku, a nauczenie się kilku prostych węzłów do olinowania i wiązania rzeczy to coś, czego każdy powinien się nauczyć.

#30 ·
Jestem właścicielem firmy budowlanej i prawie codziennie wożę rzeczy na dachu mojego Rav4 z 2012 roku. Sklejka to żaden problem, po prostu naucz się robić odpowiednie węzły, jestem zdumiony, jak wiele osób robi bałagan, nie wiedząc, jak zawiązać odpowiedni węzeł na kawałku liny. Mogę zacisnąć moje liny tak mocno jak każdy pas z grzechotką, przy znacznie mniejszym wysiłku, a nauczenie się kilku prostych węzłów do olinowania i wiązania rzeczy to coś, czego każdy powinien się nauczyć.
Jest nawet "App" do tego. :wink

#29 ·
Farmer17, czy wymieniłeś poprzeczki? Jak je chronisz przed zarysowaniami?
Nie, nie wymieniłem, byłoby miło, gdyby były trochę bardziej płaskie, ale działają dobrze tak jak są. Sklejka lub płyta gipsowo-kartonowa trochę je porysują, ale tak naprawdę mają całkiem dobre wykończenie i nie martwię się zbytnio o zadrapania. Mam 1,75 m wzrostu, więc nie widzę góry, ale nawet gdybym widział, to by mi to zbytnio nie przeszkadzało, bo to trochę jak skrzynia ładunkowa w pickupie, i tak się porysuje.