Toyota RAV4 Forums banner

Reflektory przestały działać. Światła drogowe OK. Bezpieczniki OK

Tags
headlights
23K views 22 replies 9 participants last post by  Finnpower  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Mam rav4 ACA21 z 2004 roku (RHD).

Mam problem z moimi reflektorami, po przełączeniu przełącznika, aby włączyć światła mijania, światła się nie włączają.

Jeśli następnie spróbujesz przesunąć przełącznik do przodu, aby włączyć światła drogowe, one również się nie włączają.

Jeśli pociągniesz przełącznik mocno do tyłu, światła drogowe się włączają, ale zgodnie z oczekiwaniami po puszczeniu światła drogowe się wyłączają, a światła mijania w ogóle się nie włączają.

Pytania
1. Czy rav4 z 2004 roku ma przekaźnik reflektorów?
2. Sprawdziłem bezpiecznik 30A MAIN, który jest nadal sprawny i sprawdziłem również odpowiednio 15A HP-RH i HP-LH, które również są sprawne. Co jeszcze może powodować, że światła mijania się nie włączają, a światła drogowe się nie włączają po przesunięciu przełącznika do przodu?

Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

#2 ·
Czy sprawdziłeś żarówki świateł mijania? Jeśli są w tym samym wieku, mogły się przepalić w tym samym czasie. Przytrafiło mi się to w Accordzie, którego kupiłem jako nowy.
Przekaźnik to kolejna kwestia.

#4 ·
Witajcie,

Mam rav4 ACA21 z 2004 roku (RHD).

Mam problem z reflektorami, po przełączeniu przełącznika, aby włączyć światła mijania, światła się nie włączają.

Jeśli następnie spróbujesz przesunąć przełącznik do przodu, aby włączyć światła drogowe, one również się nie włączają.

Jeśli pociągniesz przełącznik mocno do tyłu, światła drogowe się włączają, ale zgodnie z oczekiwaniami po puszczeniu światła drogowe się wyłączają, a światła mijania w ogóle się nie włączają.

Pytania
1. Czy rav4 z 2004 roku ma przekaźnik reflektorów?
2. Sprawdziłem bezpiecznik 30A MAIN, który nadal jest sprawny, a także sprawdziłem odpowiednio 15A HP-RH i HP-LH i one również są sprawne. Co jeszcze może powodować, że światła mijania się nie włączają, a światła drogowe się nie włączają po przesunięciu przełącznika do przodu?

Wszelka pomoc byłaby mile widziana.
Czy masz światła przeciwmgielne? To może być one włączone, powodując problem.

#5 · (Edited)
Tak, robię to. Ale te włączają się po przełączeniu przełącznika, ale reflektory nie.

To są reflektory po pociągnięciu przełącznika do tyłu (miganie). Światła drogowe działają.

Po przełączeniu przełącznika, jak widać poniżej, deska rozdzielcza się zapala, ale reflektory nie działają.

Podsumowując:

1. Przełącz przełącznik, aby włączyć reflektory, włączają się światła przeciwmgielne, reflektory nie
2. Deska rozdzielcza zapala się po przełączeniu przełącznika
3. Pchnij przełącznik do przodu, światła drogowe nie działają, a wskaźnik świateł drogowych nie zapala się na desce rozdzielczej
4. Pociągnij przełącznik do tyłu (miganie), światła drogowe działają, a wskaźnik świateł drogowych zapala się na desce rozdzielczej

#6 ·
Uważam, że wskaźnik świateł drogowych na desce rozdzielczej jest zasilany przez obwód świateł drogowych, więc jego działanie wydaje się normalne.

Światła przeciwmgielne są zasilane przez obwód świateł tylnych i przełącznik świateł przeciwmgielnych. Na podstawie obserwacji powiedziałbym, że są one prawidłowe i założyłbym się, że masz światła tylne.

Nie jestem zbytnio zaznajomiony z 4.2, ale w 4.4 jest przekaźnik "Headlight", który zasila obwód świateł mijania, a następnie inny, oznaczony jako "Dimmer", który zasila światła drogowe. Przekaźnik Dimmer włącza się również po pociągnięciu dźwigni do tyłu dla "Flash to pass" i wydaje się, że u Ciebie działa. To również dowodzi, że bezpieczniki świateł drogowych są w porządku.

Zatem problem dotyczy naprawdę obwodu świateł mijania i prawdopodobnie istnieje między nimi połączenie, które włącza światła drogowe tylko wtedy, gdy działają światła mijania (z wyjątkiem wspomnianego wcześniej błysku).

W 4.4 przekaźnik świateł mijania nazywa się "H-LP" na schemacie, ale podejrzewam po prostu "Headlight" na panelu bezpieczników. Wydaje się to być wspólnym punktem dla Twojego problemu.

#7 ·
Uważam, że wskaźnik świateł drogowych na desce rozdzielczej jest zasilany przez obwód świateł drogowych, więc jego działanie wydaje się normalne.

Światła przeciwmgielne są zasilane przez obwód świateł tylnych i przełącznik przeciwmgielny. Opierając się na twojej obserwacji, powiedziałbym, że są one prawidłowe i założyłbym się, że masz światła tylne.

Nie jestem zbytnio zaznajomiony z 4.2, ale w 4.4 jest przekaźnik "Headlight", który zasila obwód świateł mijania, a następnie inny, oznaczony jako "Dimmer", który zasila światła drogowe. Przekaźnik Dimmer włącza się również po pociągnięciu dźwigni do tyłu dla "Flash to pass", i wydaje się, że u ciebie działa. To również dowodzi, że twoje bezpieczniki świateł drogowych są w porządku.

Zatem problem dotyczy obwodu świateł mijania i prawdopodobnie istnieje połączenie między nimi, które włącza światła drogowe tylko wtedy, gdy działają światła mijania (z wyjątkiem wspomnianego wcześniej błysku).

W 4.4 przekaźnik świateł mijania nazywa się "H-LP" na schemacie, ale podejrzewam po prostu "Headlight" na panelu bezpieczników. To wydaje się być wspólnym punktem dla twojego problemu.
To jest to. To dokładnie mój problem i nasuwa pytanie, czy model z 2004 roku ma przekaźnik reflektorów?

Jak widać poniżej (mam nadzieję, że jest to wystarczająco jasne), w skrzynce bezpieczników/przekaźników nie ma przekaźnika H-LP.

Image

Image

Czyżby coś mi umknęło?

#8 ·
Nie jestem pewien co do '04, ale mój '18 ma DWA skrzynki bezpieczników w komorze silnika, po jednej na każdą stronę. Ta od moich reflektorów jest faktycznie po stronie pasażera samochodu, podczas gdy główna skrzynka bezpieczników w pobliżu akumulatora jest po stronie kierowcy. Czy jest szansa, że masz jeszcze jedną skrzynkę bezpieczników?

Jedno jest pewne - reflektory są sterowane przekaźnikami od wielu, wielu lat. Masz jeden. Pytanie brzmi - gdzie on jest lol.

#11 ·
Nie jestem pewien co do '04, ale mój '18 ma DWA skrzynki bezpieczników w komorze silnika, po jednej z każdej strony. Ten od moich reflektorów jest faktycznie po stronie pasażera samochodu, podczas gdy główna skrzynka bezpieczników w pobliżu akumulatora jest po stronie kierowcy. Czy jest szansa, że masz jeszcze jedną skrzynkę bezpieczników?

Jedno jest pewne - reflektory są sterowane przekaźnikami od wielu, wielu lat. Masz jeden. Pytanie brzmi - gdzie on jest lol.
Niestety w podstawie silnika jest tylko jedna skrzynka bezpieczników. Ponieważ jest to RHD, skrzynka bezpieczników znajduje się po stronie pasażera.

To ten, który widać we wcześniejszych fragmentach.

Aby odpowiedzieć na drugie pytanie, nie, nie ma DRL.

#9 ·
Czy Twój '04 ma światła do jazdy dziennej, które są zawsze włączone i nie można ich wyłączyć? Szybko szukałem i cholera, nie ma przekaźnika reflektorów, który można by łatwo znaleźć dla tych lat. Ale widzę odniesienia do przekaźnika DRL o nazwie R10, który, jak przypuszczam, pełni tę samą funkcję...

#10 ·
Jeśli nie ma przekaźnika (w co trudno uwierzyć, ponieważ 4.3 mają trzy), to prawie na pewno uszkodzony przełącznik.

#12 ·
Jeśli nie ma przekaźnika (w co trudno uwierzyć, ponieważ 4.3 mają trzy), to prawie na pewno wadliwy przełącznik.
Jeśli ma przekaźnik, co również podejrzewam, czy wiesz, gdzie się znajduje?

Kilka informacji, o których zapomniałem wspomnieć: zanim całkowicie przestało działać, było opóźnienie.

Przez to rozumiem, że po przełączeniu przełącznika. Najpierw zajęło to 5 sekund, potem około 20 sekund, a następnie ponad pełną minutę, zanim włączyły się światła mijania, aż w końcu całkowicie przestało działać, tak jak teraz.

Założyłbym, że jest to oznaka czegoś, co z czasem zawodzi.

#14 ·
Być może nadszedł czas, aby ugryźć się w język i wydać 20 dolarów na 2-dniową subskrypcję TIS, aby móc pobrać wszystkie schematy i informacje z instrukcji serwisowej dla swojego samochodu... Oprócz pomocy w rozwiązaniu bieżącego problemu z reflektorami, po pobraniu masz je dostępne na wszelkie przyszłe problemy. Jeśli rozpoczniesz subskrypcję w piątek, otrzymasz kilka dodatkowych dni, ponieważ mierzą okres w dni robocze od poniedziałku do piątku, więc sobota i niedziela są "bezpłatne".

Zrobiłem to, kiedy kupiłem swój '18... Częściowo z ciekawości, a częściowo po to, aby dowiedzieć się, jak podłączyć światła przeciwmgielne, aby działały ze światłami drogowymi. W ciągu weekendu pobrałem praktycznie wszystko, co było dostępne dla mojego modelu. Jestem pewien, że ta inwestycja w wysokości 20 dolarów przyda się pewnego dnia ;-)

Powodzenia! Szaleństwo, że przekaźnik nie znajduje się w oczywistym miejscu... Być może to przełącznik... Ale minęło dużo czasu, odkąd producenci przepuszczali tak duży prąd przez przełącznik w postaci różdżki...

#16 ·
Być może nadszedł czas, aby ugryźć się w język i wydać 20 dolarów na 2-dniową subskrypcję TIS, aby móc pobrać wszystkie schematy i informacje z instrukcji serwisowej dla swojego samochodu... Oprócz pomocy w rozwiązaniu bieżącego problemu z reflektorami, po pobraniu będziesz mieć je dostępne do wykorzystania w przyszłości. Jeśli rozpoczniesz subskrypcję w piątek, otrzymasz kilka dodatkowych dni, ponieważ okres jest mierzony w dni robocze od poniedziałku do piątku, więc sobota i niedziela są "bezpłatne".

Zrobiłem to, kiedy kupiłem mój '18... Częściowo z ciekawości, a częściowo po to, aby dowiedzieć się, jak podłączyć światła przeciwmgielne, aby działały ze światłami drogowymi. W ciągu weekendu pobrałem praktycznie wszystko, co było dostępne dla mojego modelu. Jestem pewien, że ta inwestycja w wysokości 20 dolarów przyda się pewnego dnia ;-)

Powodzenia! Szaleństwo, że przekaźnik nie znajduje się w oczywistym miejscu... Być może to przełącznik... Ale minęło dużo czasu, odkąd producenci przepuszczali tak duży prąd przez przełącznik w postaci różdżki...
Sądzę, że tak, gdzieś powinien znajdować się przekaźnik, chociaż próbowałem prześledzić okablowanie od przełącznika w postaci różdżki. Nie widziałem zbyt dobrze, ale okablowanie przechodzi za miejscem bezpiecznika po stronie kierowcy.

Nie widziałem żadnego przewodu zakończonego na przekaźniku, ale ponieważ nie widziałem dobrze, nie jestem pewien, czy przekaźnik mógłby być gdzieś tam ukryty.

#15 ·
Miałem nadzieję, że któryś z naszych guru 4.2 włączy się z większą ilością informacji.

#20 ·
Mam teraz podobny problem. Straciłem oba przednie reflektory. Światła drogowe działają dobrze. Wymieniłem oba bezpieczniki 15A pod maską. Wymieniłem żarówki. Wymieniłem przełącznik na nowy. Bez zmian. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to złe uziemienie reflektorów. Czy komuś udało się to rozgryźć? Nie mogłem również znaleźć żadnych informacji o przekaźniku. Czytałem, że ten model go nie posiada.

#21 ·
Mam teraz podobny problem. Straciłem oba przednie reflektory. Światła drogowe działają dobrze. Wymieniłem oba bezpieczniki 15a pod maską. Wymieniłem żarówki. Wymieniłem przełącznik na nowy. Bez zmian. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to złe uziemienie reflektorów. Czy komuś udało się to rozgryźć? Nie mogłem również znaleźć żadnych informacji o przekaźniku. Czytałem, że ten model go nie posiada.
ROZWIĄZANE!

Ok, więc to nie były bezpieczniki, przełącznik ani nieistniejący przekaźnik. Mój uszczelniacz pogodowy nad reflektorem ulegał zniszczeniu. Rozebrałem cały przód i zespół reflektora, aby stwierdzić, że woda dostawała się do połączenia światła obrysowego. Jak tylko spuściłem kilka kropel, moje reflektory cudem się włączyły. Zakleiłem to ponownie i wciąż muszę ponownie zakleić uszczelkę pogodową, ale w końcu mam reflektory! Mam nadzieję, że to komuś pomoże.