Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 21 Posts

eckmo99

· Registered
24 Posts
Discussion starter · #1 ·
Moje klocki hamulcowe stawały się cienkie, więc wymieniłem je na Wagner ceramic ThermoQuiet. Trochę kłopotów z osadzeniem klocków, ale nie najtrudniejsza wymiana, jaką zrobiłem. Chociaż to pierwszy raz dla Toyoty. Przejechałem się dookoła bloku, testując hamulce, bez problemu. Wjechałem na autostradę i przy 60 milach na godzinę kierownica zaczyna wibrować i pogarsza się im szybciej jadę. Hamowanie jest równomierne, bez drgań, nic w pedale. Kilka razy zjechałem z autostrady, a tarcze były gorące i trochę ściemniały. Wrzuciłem samochód na luz podczas toczenia się z małą prędkością, aby sprawdzić, czy klocki się nie blokują i toczy się dobrze, bez ciągnięcia na żadną ze stron. Brak ciągnięcia również podczas hamowania. Jakieś pomysły???

Zdejmij oba przednie koła, obróć je do następnej pozycji szpilek i załóż je ponownie. Dokręć nakrętki kół równomiernie momentem 76 lb/ft, stosując wzór gwiazdy. Nakrętki mogły zostać wymienione zbyt mocno i z nierównym momentem obrotowym.

Discussion starter · #3 ·
Koła zostały zdemontowane, obrócone i wyważone u dealera. Wibracje w kierownicy występują teraz tylko w zakresie 70 mil na godzinę i nie cały czas (68-78 mil na godzinę). Przedni osłona amortyzatora jest rozerwana i wydaje dźwięk na wybojach. Mam 174 tys. km na tym i zastanawiam się, czy powinienem po prostu szukać nowszego w tym momencie.

RÓWNIEŻ, ŻE jest mulisty/trzęsący się przy zmianie z pierwszego na drugi bieg i jest mulisty również przy redukcji.

Discussion starter · #4 ·
Dochodzę do punktu, w którym chcę rozbić cholernego Rava... Jazda po autostradzie jest okropna. Ciągle przyspieszam i zwalniam, żeby znaleźć to "słodkie miejsce", w którym to coś nie wibruje. Jeszcze raz, jakieś pomysły? Nowe ceramiczne klocki, które wydawały się to wszystko uruchomić, ale hamowanie jest płynne. Może tarcze? Amortyzatory? Drążek stabilizatora? AARRRGGGHHH!!!:surprise

Wirniki Centric Premium w Rockauto są bardzo dobre. Miałem je w moim poprzednim samochodzie 05 RAV4. Część #12044121

Użyłem klocków HAWK LTS, które są półmetalicznymi, wysokowydajnymi klockami hamulcowymi do SUV-ów. Niesamowita przyczepność jak żadne inne klocki. Im mocniej hamujesz, tym lepiej klocki chwytają. Lekki hałas podczas chwytania wirnika, ale bardzo dobrze hamuje.

Szkoda, że nie mam tych klocków Hawk, ponieważ RAV, którego mam teraz z V6, ma tak dużą moc. Szkoda, że ​​samochód przyszedł z nowymi klockami na wszystkich 4 kołach.

Rotory w dzisiejszych czasach są do wyrzucenia. Większość warsztatów samochodowych nie będzie już toczyć tarcz hamulcowych, ponieważ nie ma wystarczająco dużo materiału, aby to zrobić.

Zasadniczo, gdy wymieniasz klocki lub tarcze, musisz wymienić oba elementy.

W twoim przypadku miałeś stare klocki, które były zużyte, tarcza hamulcowa również była zużyta. Pod wpływem ciepła i wielokrotnego użycia hamulców, cienkie tarcze ulegają lekkim wypaczeniom. Powodem, dla którego tego nie zauważasz, jest to, że przy wszystkim, co jest zużyte, luzy są znacznie większe niż w przypadku nowych klocków i tarcz. Pozwala to na więcej niedoskonałości, zanim kierowca je zauważy. Kiedy wymieniasz tylko klocki, twoje tolerancje są znacznie mniejsze, a kierowca zauważy niedoskonałości znacznie wcześniej. Rozwiązanie: wymień swoje tarcze, jedź w dół drogi i dopasuj, wypal, połącz, sparuj itp. (ludzie nazywają to na wiele sposobów) swoje klocki do tarcz. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić. Możesz wygooglować producenta tarcz, aby uzyskać prawidłową procedurę. Lub ogólnie możesz jechać samochodem od 70 km/h do 10 km/h 7 do 10 razy i zrobić to od 120 km/h do 60 km/h 3 do 5 razy. Hamulce rozgrzeją się na tyle, aby dopasować klocki do tarcz i je połączyć. Pamiętaj, robiąc to, nie zatrzymuj samochodu i nie trzymaj pedału hamulca, tylko pozwól mu się toczyć tak bardzo, jak to możliwe, aby hamulce ostygły równomiernie. Jeśli nie pozwolisz im ostygnąć równomiernie, stworzy to gorące miejsce i zacznie się wypaczać.

Mam nadzieję, że to pomoże, powodzenia.

Ponieważ masz już sporo kilometrów na klockach, trudno byłoby dopasować je do nowych tarcz. Wiem, że to wkurza, ale zmieniłbym również klocki na nowe tarcze. Jeśli miałbyś na nich mniej kilometrów, byłoby ok.

O ile tłoczki zacisku nie są zatarte, zablokowane lub ciekną. Po prostu wciśnij je narzędziem do zacisków lub dużymi szczypcami i będzie dobrze. Zanim ruszysz w drogę, nie zapomnij kilka razy nacisnąć pedału hamulca, aby zbliżyć klocki do tarczy, aby pedał nie wpadł do podłogi przy pierwszym hamowaniu.

Jeśli wymieniasz amortyzatory, nie zapomnij po tym zrobić zbieżności, to zawsze dobry pomysł.

Discussion starter · #18 ·
Tłoki działają dobrze. Zdjąłem lewy wirnik, wewnętrzna powierzchnia ma korozję wnikającą w powierzchnię od wewnętrznej krawędzi i zaczęła żłobić nową okładzinę. Nowe klocki i tarcze w drodze, zamierzam wymienić je oba w czwartek. Dzięki za pomoc.

A teraz amortyzatory....

1 - 20 of 21 Posts