Rano rzuciłem okiem, wygląda na to, że jest trochę ciasno (dostanie się do 2 śrub itp.), jakieś wskazówki dotyczące wymiany paska? (Zrobię oba, ponieważ pasek alternatora i tak trzeba zdjąć)....Dzięki
Jestem pewien, że ma na myśli 900 mil w jedną stronę. To też spory dystans, ale często uzasadniony nawet przy naszych cenach benzyny po 4 dolary za galon.1800 mil oznaczałoby dla mnie przejechanie całej Europy.
Zasięg, na jaki patrzę w przypadku samochodów, to maksymalnie 50 mil.
Cześć, Obecnie próbuję wymienić pasek wspomagania kierownicy w moim 99 2WD RAV4. Ken Allistone, zauważyłem w twoim pierwszym poście na tym wątku, że wspominasz o "usunięciu osłony pod samochodem po stronie koła pasowego". Czy możesz podać mi trochę więcej szczegółów na temat tego, co to za część? Albo zastanawiam się, czy ta część w ogóle znajduje się w moim pojeździe, biorąc pod uwagę, że mój to '99 (a nie '98) i jest modelem na rynek północnoamerykański, a nie na rynek brytyjski (jak przypuszczam, że twój...). Pytam, ponieważ uzyskanie klucza nasadowego (lub jakiegokolwiek klucza) na śrubę obrotu okazuje się bardzo trudne ze względu na brak miejsca wokół tej konkretnej śruby. Dzięki za wszelkie wskazówki!Właśnie zrobiłem oba swoje, alternator/pompa klimatyzacji jest prosta, zobaczysz regulator itp. spod maski. Poluzuj regulator i śrubę obrotu i opuść pasek. Zanim wejdziesz pod samochód, aby wymienić pasek wspomagania kierownicy, ustaw kierownicę na pełny zamek, jeśli pasek się ślizga, na pewno to usłyszysz. Aby go wymienić, zdejmij osłonę pod samochodem po stronie koła pasowego, mam nadzieję, że już ją zdejmowałeś, ponieważ śruby (10 mm) zwykle pękają z powodu rdzy, a następnie zdejmij pasek alternatora. Będziesz potrzebować kilku kluczy oczkowych, aby dostać się do regulatora paska wspomagania kierownicy i kropli WD40 lub płynu penetrującego!! Nie mogłem uzyskać wystarczającej dźwigni na jednym kluczu, więc zablokowałem drugi na otwartym końcu, skutecznie podwajając długość, a śruba łatwo się odkręciła. Następnie odkręć śrubę obrotu, to górna śruba z dwóch i obróć pompę w dół, aby móc zdjąć stary pasek. Jest ciasno, uważaj na kostki! Kiedy założyłem nowy, użyłem kawałka drewna, aby wepchnąć pompę z powrotem do góry i napiąć pasek, całość jest dość sztywna i trzymała się, podczas gdy dokręcałem śruby. Powinno zająć około 30 minut, aby zrobić oba, jeśli wszystkie twoje śruby odkręcą się dobrze, Powodzenia!