Toyota RAV4 Forums banner
1 - 18 of 18 Posts

BROX

· Registered
482 Posts
Discussion starter · #1 ·
Rano rzuciłem okiem, wygląda na to, że jest trochę ciasno (dostanie się do 2 śrub itp.), jakieś wskazówki dotyczące wymiany paska? (Zrobię oba, ponieważ pasek alternatora i tak trzeba zdjąć)....Dzięki

Właśnie zrobiłem oba swoje, alternator/pompa klimatyzacji jest prosta, zobaczysz regulator itp. spod maski. Poluzuj regulator i śrubę obrotu i opuść pasek. Zanim wejdziesz pod samochód, aby wymienić pasek wspomagania kierownicy, ustaw kierownicę na pełny zamek, jeśli pasek się ślizga, na pewno to usłyszysz. Aby go wymienić, zdejmij osłonę pod samochodem po stronie koła pasowego, mam nadzieję, że już ją zdejmowałeś, ponieważ śruby (10 mm) zwykle pękają z powodu rdzy, a następnie zdejmij pasek alternatora. Będziesz potrzebować kilku kluczy oczkowych, aby dostać się do regulatora paska wspomagania kierownicy i kropli WD40 lub płynu penetrującego!! Nie mogłem uzyskać wystarczającej dźwigni na jednym kluczu, więc zablokowałem drugi na otwartym końcu, skutecznie podwajając długość, a śruba łatwo się odkręciła. Następnie odkręć śrubę obrotu, to górna śruba z dwóch i obróć pompę w dół, aby móc zdjąć stary pasek. Jest ciasno, uważaj na kostki! Kiedy założyłem nowy, użyłem kawałka drewna, aby wepchnąć pompę z powrotem do góry i napiąć pasek, całość jest dość sztywna i trzymała się, gdy ponownie dokręciłem śruby. Powinno zająć około 30 minut, aby zrobić oba, jeśli wszystkie śruby odkręcą się dobrze, Powodzenia!

Discussion starter · #3 ·
Na szczęście wymieniłem wszystkie dolne śruby pokrywy na śruby i podkładki ze stali nierdzewnej (i smar)....oraz wywierciłem i nagwintowałem uszkodzone.

Dzięki Ken za informację, ponieważ również myślę o wymianie paska pompy wspomagania kierownicy. W moim RAV4 z 1999 roku występuje przerywane piszczenie przy pełnym skręcie, co zakładam, że jest poślizgiem paska, a nie awarią pompy lub przekładni kierowniczej. Próbowałem spryskać pasek odżywką do pasków, ale bardzo trudno tam dotrzeć, nawet z długą dyszą.

Śruby mocujące plastikowe osłony to nr części 90119-06355 (śruba z podkładką). Dostałem 14 od Toyoty, ponieważ już kilka urwałem, zdejmując lewą osłonę boczną, aby wymienić olej w przekładni transaxle.

Discussion starter · #6 ·
Wymiana śrub osłony podwozia na śruby imbusowe ze stali nierdzewnej M6 X 25 mm i podkładki kosztowała mnie około 3 funtów, wraz z dobrym pokryciem smarem na każdym... to ładna, schludna robota, osłony były w większości trzymane za pomocą opasek zaciskowych, zanim je dostałem.

Discussion starter · #7 ·
Wszystko gotowe...nie najgorzej, ale nie chciałbym tego robić zbyt często.:)

Jestem w trakcie nabywania 99 z A/C i powiedziano mi w warsztacie, że paski nie potrwają długo. Powiedziano mi, że jest to sucha zgnilizna... Ma 124 tys. mil przebiegu... Jakie konkretnie narzędzia są potrzebne do dokonania tej wymiany, ponieważ będę musiał kupić narzędzia, kiedy dotrę do miejsca, z którego odbieram samochód... To około 1800 mil jazdy do domu... głównie autostradą... Nie chcę utknąć na środku niczego i nie móc wymienić jednego lub obu pasków w razie potrzeby...

Święte smitherines.
1800 mil podróży, żeby dostać samochód... Również w złym stanie (sucha zgnilizna na pasku wspomagania kierownicy? Samochód musi być w złym stanie, żeby to mieć).
Dlaczego, och dlaczego miałbyś to robić?
Pozdrowienia
Pim

Tak mówi sklep...może po prostu próbują zrobić ze mną interes...to nie byłby pierwszy raz, kiedy tak się stało...
Cena jest uczciwa i wszystko zależy od mojej ostatecznej zgody, gdy zobaczę to na własne oczy...ale biorąc pod uwagę, że widziałem, jak te paski wytrzymują znacznie dłużej...myślę tylko o celach awaryjnych...jeśli nie zostaną użyte podczas podróży...wrócą do sklepu...
Kiedyś pojechałem trochę dalej, żeby zobaczyć inny samochód (którego nie dostałem) lata temu...jechałem moim 84 Celica...wszystko było w porządku, dopóki nie przejechałem około 1/3 drogi...zacząłem mocno pchać wodę...LOL...Jechałem dalej resztę drogi w dół i z powrotem...uszczelka głowicy puściła....przynajmniej część płaszcza wodnego...moc była w porządku...więc jestem dość pewny Toyot :)

1800 mil oznaczałoby dla mnie przekroczenie całej Europy.
Zasięg, na jaki patrzę w przypadku samochodów, to maksymalnie 50 mil.
I jest tu dużo RAV4 na sprzedaż.
Pozdrowienia
Pim

1800 mil oznaczałoby dla mnie przejechanie całej Europy.
Zasięg, na jaki patrzę w przypadku samochodów, to maksymalnie 50 mil.
Jestem pewien, że ma na myśli 900 mil w jedną stronę. To też spory dystans, ale często uzasadniony nawet przy naszych cenach benzyny po 4 dolary za galon.

Kiedy kupiłem mojego RAV4, poleciałem na Florydę i przejechałem nim 1300 mil do domu.

Coeur d'Alene, Idaho, gdzie jeździłem moim DRZ i zamieściłem post tutaj:
http://www.rav4world.com/forums/93-off-topic/91679-dr-dyno-play-drz-idaho.html
to 2800 mil w jedną stronę od mojego domu. Oczywiście, zostało to zrobione w połączeniu z moją lukratywną podróżą Dr. Dyno do Sturgis, łącznie 7500 mil. Odcinek Sturgis-Coeur d'Alene o długości 900 mil został pokonany w jeden dzień w każdą stronę przy ograniczeniach prędkości 70 i 75 mil na godzinę. Mamy tu duży kraj! :thumbs_up:

Cześć Ken. Szukałem wskazówek dotyczących wymiany paska wspomagania kierownicy w moim '97 Rav4 i znalazłem Twoje wskazówki. Mam straszny problem z założeniem klucza lub nasadki na śrubę obrotu pompy wspomagania kierownicy (14 mm, górna) i zastanawiałem się, czy użyłeś również kluczy płaskich? To sprawiło, że odszedłem na noc z Rav na stojakach i googlowałem tyłem, próbując znaleźć odpowiedź. Podejrzewam, że istnieje powszechna sztuczka mechanika, której jeszcze się nie nauczyłem. :D Tak czy inaczej, dziękuję za wszelką pomoc, jaką możesz zaoferować, i przepraszam za odpowiedź na roczny post, ale tak już jest w internecie!

Cześć Zach,
Wiem, że używałem tylko kluczy płaskich/oczkowych (otwartych z jednej strony, oczkowych z drugiej) i łączyłem je ze sobą dla dźwigni, jak mówisz, to było ponad rok temu i nie mogę tego powiedzieć na pewno, ale jestem pewien, że byłem w stanie założyć tylko oczko na śrubę zwrotnicy.
Możesz spróbować wziąć kawałek drewna 2 x 2 i wcisnąć go za pompą i oparcie o podwozie i spróbować podważyć pompę do przodu.
Mam nadzieję, że przez noc WD40 lub płyn penetrujący zadziałały swoją magią i uda Ci się ją teraz ruszyć - tak czy inaczej!
Powodzenia,
ps. Nie usunąłem koła pasowego pompy - na wypadek, gdybyś się zastanawiał!

Ken,

Dzięki za odpowiedź - w końcu udało mi się ruszyć z miejsca, ale musiałem pojechać do Sears i kupić jeden z nowych przegubowych kluczy z grzechotką, w rozmiarze 14 mm: Sears.com

Całkiem poręczne narzędzie! Udało mi się uzyskać przyzwoity moment obrotowy na śrubie przegubu (po nałożeniu penetranta) i chociaż nigdy nie poczułem, że pękła, nagle zauważyłem, że pasek jest luźny! Najwyraźniej mój moment obrotowy po prostu przesunął pompę wspomagania kierownicy nieco bliżej silnika.

Zmieniłem pasek, a następnie podważyłem pompę z powrotem za pomocą łomu, w kierunku bloku silnika, dokręciłem śrubę blokującą i przyłożyłem moment obrotowy do śruby przegubu (nadal nie czułem żadnego ruchu).

*Myślę*, że mój pasek jest wystarczająco napięty... zobaczymy jutro rano, kiedy go uruchomię - bateria wciąż się ładuje, więc nie mogłem tego zrobić dzisiaj wieczorem. Zmieniłem pasek alternatora i odpowietrzyłem hamulce, kiedy przy tym byłem. Jutro - tylne amortyzatory!

Do zobaczenia i dzięki.

Nowy klucz w stylu z końcówką pierścieniową z grzechotką (14 mm) jest nieoceniony. Końcówka z grzechotką powinna mieć przegub lub połączenie, aby pierścień dobrze przylegał do łba śruby, ale ramię klucza mogło ominąć silnik.

Właśnie zrobiłem oba swoje, alternator/pompa klimatyzacji jest prosta, zobaczysz regulator itp. spod maski. Poluzuj regulator i śrubę obrotu i opuść pasek. Zanim wejdziesz pod samochód, aby wymienić pasek wspomagania kierownicy, ustaw kierownicę na pełny zamek, jeśli pasek się ślizga, na pewno to usłyszysz. Aby go wymienić, zdejmij osłonę pod samochodem po stronie koła pasowego, mam nadzieję, że już ją zdejmowałeś, ponieważ śruby (10 mm) zwykle pękają z powodu rdzy, a następnie zdejmij pasek alternatora. Będziesz potrzebować kilku kluczy oczkowych, aby dostać się do regulatora paska wspomagania kierownicy i kropli WD40 lub płynu penetrującego!! Nie mogłem uzyskać wystarczającej dźwigni na jednym kluczu, więc zablokowałem drugi na otwartym końcu, skutecznie podwajając długość, a śruba łatwo się odkręciła. Następnie odkręć śrubę obrotu, to górna śruba z dwóch i obróć pompę w dół, aby móc zdjąć stary pasek. Jest ciasno, uważaj na kostki! Kiedy założyłem nowy, użyłem kawałka drewna, aby wepchnąć pompę z powrotem do góry i napiąć pasek, całość jest dość sztywna i trzymała się, podczas gdy dokręcałem śruby. Powinno zająć około 30 minut, aby zrobić oba, jeśli wszystkie twoje śruby odkręcą się dobrze, Powodzenia!
Cześć, Obecnie próbuję wymienić pasek wspomagania kierownicy w moim 99 2WD RAV4. Ken Allistone, zauważyłem w twoim pierwszym poście na tym wątku, że wspominasz o "usunięciu osłony pod samochodem po stronie koła pasowego". Czy możesz podać mi trochę więcej szczegółów na temat tego, co to za część? Albo zastanawiam się, czy ta część w ogóle znajduje się w moim pojeździe, biorąc pod uwagę, że mój to '99 (a nie '98) i jest modelem na rynek północnoamerykański, a nie na rynek brytyjski (jak przypuszczam, że twój...). Pytam, ponieważ uzyskanie klucza nasadowego (lub jakiegokolwiek klucza) na śrubę obrotu okazuje się bardzo trudne ze względu na brak miejsca wokół tej konkretnej śruby. Dzięki za wszelkie wskazówki!

Osłona, o której wspomniałem, to plastikowa osłona przeciwbryzgowa, którą prawie na pewno masz zdjętą, śruby będą zardzewiałe, więc użyj PB blaster lub płynu penetrującego WD40 i spróbuj usunąć jak najwięcej rdzy, a następnie użyj klucza oczkowego na śrubie, takiego, który ma klucz płaski na drugim końcu, a następnie weź kolejny i połącz koniec oczkowy z otwartym końcem, aby skutecznie podwoić jego długość i dać ci większą dźwignię.
Spróbuj rozprowadzić płyn penetrujący wokół tylnej części śrub.
Twoja będzie taka sama jak moja, zgadzam się, że trudno się do niej dostać, ale można to zrobić, po prostu trzeba poradzić sobie z rdzą,
Powodzenia!

1 - 18 of 18 Posts