Toyota RAV4 Forums banner

RAV4.1 Specyfikacje i wybór oleju do skrzyni biegów

67K views 102 replies 24 participants last post by  82r100rs  
#1 · (Edited)
Specyfikacje oleju przekładniowego

Zaktualizowałem te wykresy i linki na dzień 14 czerwca 2023 r. Jeśli uważasz, że informacje są przydatne, naciśnij przycisk Lubię to.

Po pierwsze, nie zamierzam wdawać się w debatę dotyczącą używania jednej marki nad drugą, płynów OEM kontra aftermarket lub oleju przekładniowego syntetycznego kontra konwencjonalnego. Chcę tylko uświadomić ludziom, co działa, a co nie w manualnych skrzyniach biegów RAV4.1. Zanim sięgniesz po butelkę oleju przekładniowego z półki, ponieważ jest to Twoja ulubiona marka lub dlatego, że poleca ją facet za ladą, przeczytaj etykietę. Jeśli masz smartfona, sprawdź specyfikacje, jeśli nie jesteś pewien. A jeśli nie możesz ustalić, co kupujesz, weź coś innego.

Dostępne są 2 standardowe skrzynie biegów w USA, E250 2wd i E250F 4wd, mogą być inne zainstalowane za granicą, jeśli dostaniesz RAV4 z silnikiem 3S-GE, nie wiem.

Zgodnie z instrukcją obsługi należy użyć następujących olejów przekładniowych
  • E250 (2wd) tranny musisz użyć oleju przekładniowego API GL-4 lub GL-5 75W/90
  • E250F (4wd) tranny musisz użyć tylko oleju przekładniowego API GL-5 75W/90
  • Mechanizm różnicowy - Poniżej 0 stopni F (18 stopni C) olej przekładniowy API GL-5 80W lub 80W90. Powyżej 0 stopni F (18 stopni C) olej przekładniowy API GL-5 90
  • *Mechanizm różnicowy ST185 - Poniżej 0 stopni F (18 stopni C) olej przekładniowy API GL-5 80W, 80W90 lub 75W90. Powyżej 0 stopni F (18 stopni C) olej przekładniowy API GL-5 90.
* ST185 nie jest opcją dla RAV4, raczej jest to mod, który wielu zainstalowało.

Poniżej znajduje się wykres przedstawiający różne specyfikacje.

SpecyfikacjaStatusOpis
GL-1AktywnyOznaczenie API GL-1 oznacza smary przeznaczone do manualnych skrzyń biegów pracujących w tak łagodnych warunkach, że można zadowalająco stosować czysty olej naftowy lub rafinowany olej naftowy. Inhibitory utleniania i rdzy, środki przeciwpieniące i depresanty obniżające temperaturę płynięcia mogą być dodawane w celu poprawy charakterystyki tych smarów. Modyfikatory tarcia i dodatki ekstremalnego ciśnienia nie mogą być stosowane.
GL-2NieaktywnyOznaczenie API GL-2 oznacza smary przeznaczone do osi samochodowych z przekładniami ślimakowymi pracujących w takich warunkach obciążenia, temperatury i prędkości poślizgu, że smary zadowalające dla serwisu API GL-1 nie wystarczą.
GL-3NieaktywnyOznaczenie API GL-3 oznacza smary przeznaczone do manualnych skrzyń biegów pracujących w umiarkowanych do ciężkich warunkach oraz osi z przekładniami stożkowymi pracujących w łagodnych do umiarkowanych warunkach prędkości i obciążenia. Te warunki eksploatacji wymagają smaru o nośności przekraczającej te zadowalające dla serwisu API GL-1, ale poniżej wymagań smarów zadowalających dla serwisu API GL-4.
GL-4AktywnyOznaczenie API GL-4 oznacza smary przeznaczone do osi z przekładniami stożkowymi pracujących w umiarkowanych do ciężkich warunkach prędkości i obciążenia lub osi z przekładniami hipoidalnymi pracujących przy umiarkowanych prędkościach i obciążeniach. Oleje te mogą być stosowane w wybranych manualnych skrzyniach biegów i przekładniach transaxle, w których smary MT-1 są nieodpowiednie. Należy przestrzegać zaleceń producenta dotyczących jakości smaru.
GL-5AktywnyOznaczenie API GL-5 oznacza smary przeznaczone do przekładni, w szczególności przekładni hipoidalnych, w osiach pracujących w różnych kombinacjach dużych prędkości/obciążenia udarowego i małych prędkości/wysokiego momentu obrotowego.
GL-6NieaktywnyOznaczenie API GL-6 oznacza smary przeznaczone do przekładni zaprojektowanych z bardzo dużym przesunięciem zębnika. Takie konstrukcje zwykle wymagają ochrony przed ścieraniem się przekładni w stopniu większym niż zapewniają oleje przekładniowe API GL-5.
MT-1AktywnyOznaczenie API MT-1 oznacza smary przeznaczone do niesynchronizowanych manualnych skrzyń biegów stosowanych w autobusach i ciężkich samochodach ciężarowych. Smary spełniające wymagania serwisu API MT-1 zapewniają ochronę przed połączeniem degradacji termicznej, zużycia elementów i pogorszenia stanu uszczelnień olejowych, co nie jest zapewnione przez smary obecnie używane, spełniające jedynie wymagania API GL-1, 4 lub 5
Uwaga: Wiele nowoczesnych olejów przekładniowych, które spełniają specyfikacje MT-1, zawiera dodatki, które sprawiają, że są przyjazne dla synchronizacji.

Powyższy wykres pochodzi z Specyfikacje oleju przekładniowego API - oilspecifications.org

Specyfikacje wojskowe dla oleju przekładniowego. Należy pamiętać, że SAE J2360 jest najbardziej aktualnym i zdecydowanie najtrudniejszym standardem, spróbuj używać olejów przekładniowych, które spełniają ten standard.

StandardyZastąpioneOpis
MIL-L-2105D22 sierpnia 95MIL-L-2105D, SPECYFIKACJA WOJSKOWA: OLEJ SMAROWY, PRZEKŁADNIA, WIELOFUNKCYJNY (07 SIERPNIA 1987) [S/S PRZEZ MIL-PRF-2105E]., Ta specyfikacja obejmuje wielofunkcyjne oleje smarowe do przekładni. Status: ANULOWANY
MIL-PRF-2105E01 listopada 98MIL-PRF-2105E, SPECYFIKACJA WYDAJNOŚCI: OLEJ SMAROWY, PRZEKŁADNIA, WIELOFUNKCYJNY (22 SIERPNIA 1995) [ZASTĘPUJĄCY MIL-L-2105D] [S/S PRZEZ SAE-J2360]. Ta specyfikacja wydajności obejmuje wielofunkcyjne oleje smarowe do przekładni. Status: ANULOWANY
SAE J2360AktywnySmary przekładniowe objęte niniejszą normą przekraczają klasyfikację serwisową American Petroleum Institute (API) API GL-5 i są przeznaczone do zespołów przekładni samochodowych typu hipoidalnego, pracujących w warunkach dużych prędkości/obciążenia udarowego i małych prędkości/wysokiego momentu obrotowego. Smary te mogą być odpowiednie do innych zastosowań przekładni, w których położenie wałów względem siebie i rodzaj kontaktu boku zęba wiążą się z dużym odsetkiem kontaktu ślizgowego. Takie zastosowania zwykle wymagają dodatków ekstremalnego ciśnienia (EP), aby zapobiec przywieraniu i późniejszemu odrywaniu materiału od obciążonych boków zębów. Status: AKTYWNY

Kolejny drobiazg ciekawostki, kiedy widzisz MIL-PRF-2105E odniesione do wielu olejów przekładniowych API GL-5, jest to dawno anulowany standard; ponad 22 lata, zastąpiony przez SAE J2360! A MIL-L-2105D został zastąpiony przez MIL-PRF-2105E, więc został zastąpiony jeszcze dłużej! Mimo to widzisz wiele firm naftowych odwołujących się do tych dawno anulowanych specyfikacji MIL i oczywiście nie wspominają, że nie spełniają standardu SAE J2360, który je zastąpił.

SAE J2360 to złoty standard, który powinien spełniać każdy olej przekładniowy API GL-5, którego używasz. Będziesz zaskoczony, jak wiele olejów przekładniowych, które mają być najwyższej klasy i pobierać wysokie ceny, nie spełnia specyfikacji J2360, to właśnie mam na myśli przez sprzedawców węży.

SAE J2360 najbardziej rygorystyczna w branży specyfikacja smaru do osi
  • Jednym z tradycyjnych standardów dla smarów do osi jest kategoria API GL-5. Jednak rosnące wymagania dotyczące elementów osi ujawniły jej wady.
  • Bardziej efektywna aerodynamika pojazdu, która podnosi temperaturę pracy układu napędowego, oraz zwiększona moc silnika to przykłady tego, dlaczego ulepszenia w konstrukcji sprzętu wymagają oleju przekładniowego zatwierdzonego przez SAE J2360.
  • Dzisiejsze priorytety smarowania osi obejmują ulepszoną ochronę powierzchni i zmniejszone zmęczenie, wysoką trwałość termiczną, stabilność termiczną i oksydacyjną oraz kompatybilność uszczelnień. Wszystkie te cechy prowadzą do zmniejszenia konserwacji, przestojów i roszczeń gwarancyjnych.
  • Niestety, smar zgodny wyłącznie z API GL-5 niekoniecznie musi spełniać te kryteria. Norma API GL-5 nie wymaga testów terenowych ani testu kompatybilności uszczelnień olejowych i nie uwzględnia potrzeby stabilności termicznej, co może prowadzić do uszkodzenia uszczelnień olejowych poprzez gromadzenie się osadów.
  • SAE J2360 obejmuje wszystkie testy związane z API GL-5, ale idzie jeszcze dalej, aby uwzględnić kilka dodatkowych testów. Ten zwiększony poziom rygoru skutkuje olejem przekładniowym, który zapewnia maksymalną wydajność.
  • Wymagania wykraczające poza GL-5 obejmują:
    • ASTM D5704 (L-60-1): Zapewnia to, że smar utrzymuje wały, koła zębate i uszczelki olejowe wolne od szlamu i osadów.
    • ASTM D5662 Kompatybilność uszczelnień olejowych: Identyfikuje oleje przekładniowe, które powodują twardnienie, pękanie i pogorszenie stanu uszczelnień olejowych.
    • ASTM D7603 Stabilność i kompatybilność przechowywania (SS&C): Zapewnia integralność podczas długotrwałego przechowywania i kompatybilność z innymi olejami zatwierdzonymi przez SAE J2360.
    • W przeciwieństwie do API GL-5, zatwierdzenie SAE J2360 wymaga również akceptowalnej wydajności w kontrolowanych testach terenowych zarówno w sprzęcie lekkim, jak i ciężkim. Testy dla lekkich warunków eksploatacji zapewniają ochronę sprzętu przez 100 000 mil eksploatacji bez wymiany oleju, podczas gdy test dla ciężkich warunków eksploatacji wymaga ochrony przez 200 000 mil eksploatacji bez wymiany oleju.
  • Po zakończeniu wszystkich testów SAE J2360 dane są przeglądane, a wizualna kontrola testowanych części jest przeprowadzana przez niezależny panel ekspertów branżowych w celu uzyskania zgody. To właśnie ta kombinacja dodatkowych testów stacjonarnych, testów terenowych, weryfikacji danych testowych i kontroli części wyraźnie oddziela oleje przekładniowe zatwierdzone przez SAE J2360 od reszty.
Ref: Król specyfikacji oleju przekładniowego: SAE J2360

Jeszcze jedna uwaga, znajdziesz wiele wprowadzających w błąd informacji, często przestarzałych, o różnych smarach w Internecie, upewnij się, że Twoje odniesienia są aktualne. Firmy te zmieniają swoje formuły, gdy znajdą coś, co działa lepiej lub taniej, więc stare dane są często bezużyteczne. Kolejną kwestią jest to, że większość etykiet sklepowych kupuje od najniższego oferenta i umieszcza na nich swoją etykietę. Niektórzy ludzie błędnie zakładają, że jeśli na przykład Walmart kupuje od Mobil1, to ich produkt oznaczony w sklepie jest taki sam. Nie zawsze jest to prawdą, aby uzyskać cenę, wielu producentów ustala tę cenę, umieszczając w tych produktach niższą jakość lub mniej składników/części. Istnieją wyjątki, niektórzy sprzedawcy detaliczni chcą produktu najwyższej jakości, więc wymagają lepszych/zmodyfikowanych składników/części.

Teraz, jeśli mówisz sobie, że właśnie dlatego moja skrzynia biegów się psuje, zrób płukanie. Zacznij od spuszczenia złych rzeczy. Zdobądź najtańszy olej przekładniowy, który spełnia specyfikacje i napełnij nim, przejedź kilka tygodni lub co najmniej kilkaset mil, dobrze rozgrzewając skrzynię biegów, aby usunąć jak najwięcej złych rzeczy. Spuść i napełnij ponownie odpowiednim jakościowo olejem przekładniowym.

#2 · (Edited)
Tabela olejów do przekładni

Zaktualizowałem te tabele i linki na dzień 4 września 2023 r., dodając przekładnię E150F (ST185). Jeśli uważasz, że informacje są przydatne, naciśnij przycisk „Lubię to”.

Listowane oleje do przekładni powinny działać; istnieje wiele kwestii, dlatego użyłem słowa „powinny”. Na wydajność mogą wpływać między innymi zużycie przekładni, uszkodzenia i nawyki zmiany biegów.

Jeśli z powodzeniem używasz innego produktu lub chcesz skomentować jeden z nich, opublikuj odpowiedź. Proszę być konkretnym, a jeśli polecasz produkt, spróbuj podać te same informacje dla swojej rekomendacji, które podałem w tej tabeli. Aby dodać pozycję do tabel, olej do przekładni musi działać w manualnych zsynchronizowanych przekładniach, przednim mechanizmie różnicowym AWD lub w tylnym mechanizmie różnicowym i musi spełniać następujące specyfikacje:
  • Przekładnia E250 FWD - 75W90 GL-4 lub GL-5
  • *Przekładnia E154F (ST185) i E250F AWD - 75W90 GL-5
  • Mechanizm różnicowy - Poniżej 0 stopni F (18 stopni C) olej do przekładni API GL-5 80W lub 80W90. Powyżej 0 stopni F (18 stopni C) olej do przekładni API GL-5 90
  • *Mechanizm różnicowy ST205, ST185 i ST165 - Poniżej 0 stopni F (18 stopni C) olej do przekładni API GL-5 80W, 80W90 lub 75W90. Powyżej 0 stopni F (18 stopni C) olej do przekładni API GL-5 90.
* ST205, ST185 i ST165 nie są opcjami dla RAV4, ale modyfikacją, którą wielu zainstalowało.

W poniższych tabelach nie popieram żadnego z tych olejów do przekładni, ani nie otrzymuję żadnych pieniędzy ani produktów w zamian za umieszczenie tych olejów do przekładni na liście. Jeśli jednak któraś z tych firm chce mi przesłać trochę pieniędzy, proszę bardzo, LOL.

Osobiście nie używałbym żadnego oleju do przekładni GL-5, który nie spełniałby rygorystycznych specyfikacji SAE J2360 i wyraźnie byłby bezpieczny dla synchronizatorów. Zobacz Król specyfikacji olejów do przekładni: SAE J2360

Oleje do przekładni E250 FWD
Marka/LinkLepkośćGLHipoidalnyPrzyjazny dla synchronizacjiSyntetyczny*SAE
J2360
Komentarze
TRiAX Syngery Gear Max75W90GL-4/5TakTakTakTak*Wybitne specyfikacje przy bardzo niskich kosztach
AMSOIL MTGPK-EA75W90GL-4TakTakTakNie
Millers Oils CRX NT+75W90GL-4/5TakTakTakNie**MIL-PRF-2105E (standard przestarzały) Drogi
Millers Oils CRX LS NT+75W90GL-4/5TakTakTakNie**MIL-PRF-2105E (standard przestarzały) Drogi
Motul Gear 30075W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Penrite Pro Gear (Full Syn) GL-475W90GL-4TakTakTakNieAustralia
RAVENOL VSG75W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Red Line MT-9075W90GL-4NieTakTakNie****Toyota 08885-80917
Rowe Hightec Topgear HC-LS75W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały) - Europa
Rowe Hightec Topgear S75W90GL-4/5TakTakTakTak*Wybitne specyfikacje - Europa
Royal Purple MAX GEAR75W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Toyota 08885-80917 - Hipoidalny75W90GL-4Tak???Nie mogę znaleźć żadnych specyfikacji. Drogi

Oleje do przekładni E250F i E154F (ST185) AWD/4WD
Marka/LinkLepkośćGLHipoidalnyPrzyjazny dla synchronizacjiSyntetyczny*SAE
J2360
Komentarze
TRiAX Syngery Gear Max75W90GL-4/5TakTakTakTak*Wybitne specyfikacje przy bardzo niskich kosztach
AMSOIL Severe Gear75W90GL-4/5TakTakTakNie**MIL-PRF-2105E (standard przestarzały) Drogi
ENEOS Gear Oil LSD75W90GL-5TakTakTakNie
Millers Oils CRX NT+75W90GL-4/5TakTakTakNie**MIL-PRF-2105E (standard przestarzały) Drogi
Millers Oils CRX LS NT+75W90GL-4/5TakTakTakNie**MIL-PRF-2105E (standard przestarzały) Drogi
Motul Gear 30075W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Penrite Pro Gear (Full Syn) GL-575W90GL-5TakTakTakTakWybitne specyfikacje - Australia
RAVENOL VSG75W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Red Line 75W90NS GL-575W90GL-5TakTakTakTakWybitne specyfikacje
Rowe Hightec Topgear HC-LS75W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały) - Europa
Rowe Hightec Topgear S75W90GL-4/5TakTakTakTak*Wybitne specyfikacje - Europa
Royal Purple MAX GEAR75W90GL-4/5TakTakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Toyota 08885-02106 Hipoidalny75W90GL-5Tak???Nie mogę znaleźć żadnych specyfikacji. Drogi

Oleje do tylnych mechanizmów różnicowych oraz oleje do mechanizmów różnicowych ST205, ST185 i ST165
Marka/LinkLepkośćGLHipoidalnySyntetyczny*SAE
J2360
Komentarze
TRiAX HD Premium Gear LS80W90GL-5TakTakTak*Wybitne specyfikacje przy bardzo niskich kosztach
AMSOIL Severe Gear80W90GL-4/5TakTakNie**MIL-PRF-2105E (standard przestarzały) Drogi
Motul HD80W90GL-4/5TakTakNie***MIL-L-2105D (standard przestarzały)
Rowe Hightec Topgear HC80W90GL-4/5TakTakTak*Wybitne specyfikacje - Europa
*****Toyota Hypoid - Nie istnieje80W90GL-5???Nie mogę znaleźć oleju do przekładni Toyota Hypoid GL-5 80W90.

* SAE J2360 - tylko GL-5, smary do przekładni objęte niniejszą normą przekraczają klasyfikację serwisową American Petroleum Institute (API) API GL-5 i są przeznaczone do hipoidalnych zespołów przekładni samochodowych, działających w warunkach dużej prędkości/obciążenia udarowego i niskiej prędkości/wysokiego momentu obrotowego. Smary te mogą być odpowiednie do innych zastosowań przekładni, w których położenie wałów względem siebie i rodzaj kontaktu boku zęba obejmują duży odsetek kontaktu ślizgowego. Takie zastosowania zwykle wymagają dodatków ekstremalnego ciśnienia (EP), aby zapobiec przyleganiu, a następnie odrywaniu materiału od obciążonych boków zębów. Te smary nie są odpowiednie do smarowania przekładni ślimakowych. zobacz Król specyfikacji olejów do przekładni: SAE J2360
** MIL-PRF-2105E - tylko GL-5, SPECYFIKACJA WYDAJNOŚCI: OLEJ SMAROWY, PRZEKŁADNIA, WIELOFUNKCYJNY (22 SIERPNIA 1995) [ZASTĘPUJĄCY MIL-L-2105D] [S/S PRZEZ SAE-J2360]., Ta specyfikacja wydajności obejmuje wielofunkcyjne smary do przekładni
*** MIL-L-2105D - tylko GL-5, SPECYFIKACJA WOJSKOWA: OLEJ SMAROWY, PRZEKŁADNIA, WIELOFUNKCYJNY (07 SIERPNIA 1987) [zastąpiona PRZEZ MIL-PRF-2105E, 22 sierpnia 1995]., Ta specyfikacja obejmuje wielofunkcyjne oleje smarowe do przekładni.
****O ile wiem, to nie jest Toyota 08885-80917, ale Redline poleca go jako odpowiedni zamiennik. MT-90 nie jest przeznaczony do stosowania w mechanizmach różnicowych z przekładniami hipoidalnymi. Witryna Red Line zaleca również MT-90 do przekładni E250F, jednak MT-90 to GL-4, a nie GL-5, jak wymaga Toyota.
*****Znalazłem Toyota Gearoil SPRFL80W90QT - Toyota (00591-9CH81-81) - jednak nic nie wskazuje na to, że jest to olej GL-5 lub hipoidalny. Nie ma żadnych dostępnych specyfikacji poza 80W90.

#3 · (Edited)
Przeprowadziłem wiele badań i rozmawiałem z kilkoma fanatykami MR2 na ten temat, a większość z nich powiedziała, że używają Red Line 58304 75W90NS (NS = No Slip) GL-5 w swoich transaxlach E154F, co jest podobne do transaxle E250F. Więc włożyłem go do mojego RAV4 około rok temu i zmienia biegi jak zawodowiec, zatrzymał moje zgrzytanie synchronizatora 3. biegu, jeśli nie trafiłem w niego we właściwy sposób. Teraz, oto coś zabawnego w Red Line 58304, spełnia on standard API MT-1, a jednocześnie wyraźnie stwierdza, że jest przeznaczony do zsynchronizowanej skrzyni biegów! Wydaje się to sprzecznością, ale działa. I wreszcie, ta wersja Red Line nie zawiera siarki ani innych wysoce żrących chemikaliów, które mogłyby zaszkodzić naszym synchronizatorom i uszczelkom.

Widziałem również, że MR2turbo4evr zamieścił wątek dotyczący jego trudności z olejem przekładniowym Red Line MT90 50305, GL-4 w E250F, oto link. https://www.rav4world.com/forums/83-4-1-general/85-...-5spd-rav.html.

Rzeczy do rozważenia:
  • lepkość - dla naszego pojazdu powinna wynosić 75W90
  • ocena GL
    • 2wd GL-4 lub GL-5
    • 4wd GL-5 lub tylko GL4/5
  • Czy jest przeznaczony do zsynchronizowanej skrzyni biegów?
  • Czy zawiera siarkę lub inne żrące chemikalia? Należy pamiętać, że niektóre oleje przekładniowe GL-5 są żrące, zwykle jest to siarka, która jest żrąca dla "żółtych metali", takich jak materiał, z którego wykonane są twoje synchronizatory, więc chcesz tego uniknąć. Jeśli olej przekładniowy nie stwierdza wyraźnie, że jest przeznaczony do zsynchronizowanych skrzyń biegów, NIE UŻYWAJ GO, bez względu na to, co mówi osoba za ladą lub co czytasz gdzieś w Internecie.
  • Czy możesz znaleźć recenzję, w której ktoś inny użył go w skrzyni biegów podobnej do twojej?

#8 ·
- Czy zawiera siarkę lub inne żrące chemikalia? Zauważ, że większość olejów przekładniowych GL-5 jest żrąca, zwykle jest to siarka, która jest żrąca dla "żółtych metali", takich jak materiał, z którego wykonane są twoje synchronizatory, więc chcesz tego uniknąć.
Po prostu pomyślałem, że ci o tym przypomnę.

#4 ·
Może inni mogą tutaj zamieszczać informacje o tym, co działało lub nie działało w ich skrzyniach biegów. Proszę podać konkretne informacje o posiadanej skrzyni biegów oraz numer części oleju przekładniowego, a także dobry opis. Samo stwierdzenie, że Red Line 75w90 to za mało, ponieważ mają kilka jego wersji.

#6 ·
Jestem naprawdę bardzo wdzięczny, że ten temat cieszy się ostatnio tak dużym zainteresowaniem. Nie jestem młodym człowiekiem... i po 35 latach jazdy i majstrowania przy silnikach mogę szczerze powiedzieć... nigdy nie wiedziałem, że specyfikacje oleju przekładniowego są takim bałaganem.

Myślę, że wymieniłem olej w skrzyni biegów może 5/6 razy w ciągu 35 lat... i zawsze szukałem tylko etykiety GL4 lub GL5... i tego używałem. Nigdy nie myśląc, że jest w tym coś więcej. Cholernie irytujące.

Przechodząc do mojego obecnego rav... ma 200 tys. km... i przyjechał do mnie z wadliwym synchronizatorem 1. biegu. Założyłem, że to po prostu podeszły wiek i po prostu podwójnie wysprzęglałem za każdym razem, gdy się zacinał. Wymieniłem olej w skrzyni biegów... i spłynęło tylko około 1,5 l! ..1 l ze 'skrzyni' i być może 0,5 l ze strony transferu!! Czy niski poziom oleju był przyczyną zużycia synchronizatora? ... ..Pomyślałem, że być może. Cóż, wydałem trochę pieniędzy i napełniłem go 5 l Mag 1 75w/80 GL5 full synth... i monitorowałem go przez 6 miesięcy. Nie zrobiło to prawie żadnej różnicy i jeśli w ogóle, to wydawało się pogarszać!

..Właśnie miałem przemyśleć sprawę oleju w mojej skrzyni biegów... kiedy pojawił się ten temat... i jesteśmy tutaj!!

Sądzę, że zmarnowałem dużo na te 5 l full synth... więc zamierzam zastosować się do powyższej rady i to stamtąd wyjąć.

Użyję najtańszego mineralnego GL5, jaki znajdę... i przepłuczę go... zanim znajdę coś porządnego na dłuższą metę. Będzie ciekawie zobaczyć, jak wypadnie mój synchronizator 1. biegu...

#89 ·
Jestem naprawdę bardzo wdzięczny, że ten temat cieszy się ostatnio tak dużym zainteresowaniem. Nie jestem młodym człowiekiem... i po 35 latach jazdy i majstrowania przy silnikach mogę szczerze powiedzieć... Nigdy nie wiedziałem, że specyfikacje oleju przekładniowego są takim bałaganem.

Myślę, że wymieniłem olej w skrzyni biegów może 5/6 razy w ciągu 35 lat... i zawsze szukałem tylko oznaczenia GL4 lub GL5... i tego używałem. Nigdy nie myśląc, że jest w tym coś więcej. Cholernie irytujące.

Do mojego obecnego rav... ma 200 tys... i przyjechał do mnie z wadliwym synchronizatorem 1. biegu. Założyłem, że to po prostu podeszły wiek i po prostu podwójnie wysprzęglałem za każdym razem, gdy się zacinał. Wymieniłem olej w skrzyni biegów... i spłynęło tylko około 1,5 l! ...1 l ze skrzyni i może 0,5 l ze strony transferu!! Czy niski poziom oleju był przyczyną zużytego synchronizatora? ... ...Pomyślałem, że być może. Cóż, wydałem trochę pieniędzy i napełniłem go 5 l Mag 1 75w/80 GL5 pełny syntetyk... i monitorowałem go przez 6 miesięcy. Nie zrobiło to prawie żadnej różnicy, a jeśli już, to wydawało się, że jest gorzej!

...Właśnie miałem przemyśleć sprawę oleju w mojej skrzyni biegów... kiedy pojawia się ten temat... i jesteśmy tutaj!!

Myślę, że zmarnowałem dużo na te 5 l pełnego syntetyku... więc zamierzam zastosować się do powyższej rady i wyjąć to stamtąd.

Użyję najtańszego mineralnego GL5, jaki znajdę... i przepłuczę go... zanim znajdę coś porządnego na dłuższą metę. Będzie ciekawie zobaczyć, jak poradzi sobie mój synchronizator 1. biegu...
Cześć. Właśnie zobaczyłem ten wątek. Mam problem z 1. biegiem. Jak sobie radzisz ze swoim? Jeśli znalazłeś jakiś olej przekładniowy, który działa, który to jest? Mój to 98 2wd.

#7 ·
gpfleming, ja również uważnie czytam wątki na temat oleju do manualnej skrzyni biegów do mojego Rav4 2wd z 1998 roku. Miałem tam syntetyczny olej z Wal-Mart, który powodował, że zmiana biegów była sztywna w zimne poranki. Komentarze Eodgatora przekonały mnie do wlania konwencjonalnego (to znaczy niesyntetycznego) oleju do skrzyni biegów w celu przepłukania, a następnie wymiany oleju na taki, jaki sugeruje strona Red Line.

Znalezienie jakiegokolwiek oleju do skrzyni biegów 75w90, który byłby niesyntetyczny, było poszukiwaniem skarbu. Autozone to jedyna sieć, w której znalazłem taki: STP 75w90 GL-5, za około 6 dolarów za kwartę. Wlałem ten konwencjonalny olej i mój Rav4 teraz świetnie zmienia biegi w ekstremalnych warunkach zimna. Co za różnica.

Po przejechaniu kolejnych 1000 mil z konwencjonalnym (niesyntetycznym) olejem do skrzyni biegów w moim Rav, wymienię go na olej do skrzyni biegów Red Line MT-90 75W90 GL-4. Jest syntetyczny. Numery części Red Line dla kwart i galonów to odpowiednio 50304 i 50305. To właśnie https://www.redlineoil.com/ zaleca dla manualnej skrzyni biegów Rav4 z 1998 roku, korzystając z funkcji wyszukiwania oleju dla Twojego pojazdu. Twoja skrzynia rozdzielcza AWD wymaga innego oleju.

Kupiłem mojego Rava w sierpniu 2018 roku, z synchronizatorem pierwszego biegu również w złym stanie. Aby wrzucić pierwszy bieg, muszę się zatrzymać lub prawie się zatrzymać. To nie jest coś, czym się przejmuję. Lubię mojego Rav4 dokładnie takim, jaki jest. :)

#10 ·
Okej, więc Elle_RAV4 dostarczyła świetnych informacji dotyczących problemów z korozją we wczesnych olejach przekładniowych GL-5, a dobra wiadomość jest taka, że ​​wysokiej jakości oleje przekładniowe rozwiązały ten problem i zreformułowały swoje produkty, a teraz mają dodatki, aby rozwiązać ten problem. Wygląda na to, że o ile używasz wysokiej jakości oleju przekładniowego w normalnych warunkach, korozja nie będzie problemem.

#12 · (Edited)
Moderatorze, czy możesz usunąć ostatni akapit z mojego pierwszego postu? Odkryłem, że wiele olejów przekładniowych spełnia normę MT-1, ale zawiera dodatki, które pozwalają synchronizatorom działać prawidłowo. Dziękuję.

#14 · (Edited)
Redline MT-90 to BARDZO popularny wybór dla prawie wszystkich starszych/zabytkowych japońskich pojazdów, które są używane do dynamicznej jazdy, na torach, driftu i wyścigów. Zawsze mamy go w magazynie w warsztacie, w którym pracuję. Większość klientów uzyskuje świetne wyniki, mieszając Redline MT-90 + 1 butelkę Redline Heavy Shockproof, aby pozbyć się zgrzytów podczas zmiany biegów przy wysokich obrotach. Osobiście używam Redline MT90 w mojej skrzyni biegów/skrzyni rozdzielczej oraz Redline Heavy Shockproof w moim tylnym mechanizmie różnicowym Torsen.

👉👉👉 EDYCJA 2024: Nie używaj MT-90 w swoim transaxle E250F: zużyje się bardzo szybko i zniszczy piąty i trzeci bieg! Zniszczyłem dwa transaxle E250F z MT-90... które oba miały żywotność krótszą niż rok. Najpierw straciłem piąty bieg (co może być normalne, ponieważ jest to powszechny problem w skrzyniach biegów serii E o dużym przebiegu). Ale kilka tygodni później oba straciły również 3. bieg.

Teraz używam mieszanki Redline 75W90NS + jednej butelki Redline Lightweight Shockproof. Moja skrzynia biegów nigdy wcześniej nie zmieniała biegów tak dobrze, od +90F do -30F. Absolutnie żaden problem z szybką zmianą biegów do czerwonej linii i nigdy więcej zgrzytów. Uwielbiam to!

#17 ·
Redline MT-90 to BARDZO popularny wybór dla prawie każdego japońskiego pojazdu, który jest używany w sportowej jeździe, na torach i w wyścigach. Zawsze mamy go w magazynie w warsztacie, w którym pracuję. Niektórzy klienci wolą używać smarów Redline Shock-Proof .... lub mieszać go z MT-90. Osobiście używam Redline MT90 w mojej skrzyni biegów/skrzyni rozdzielczej i Redline Heavy Shock Proof w moim tylnym mechanizmie różnicowym Torsen.
Dziękuję za informacje o Red Line MT-90 GL-4, który jest doskonałym wyborem w skrzyni biegów 2wd E250, ale dla wielu w transaxle 4wd E250F, który wymaga GL-5, to nic innego jak kłopoty.

Kiedy wrócę z polowania, dodam wykres 2wd.

#15 ·
Wspaniale jest zobaczyć rozwijający się obszerny wątek na ten temat .....

Próbowałem znaleźć odpowiedni, tani olej do "płukania", aby zastąpić w pełni syntetyczny olej Mag1 75w/90, który obecnie znajduje się w mojej skrzyni biegów z napędem na wszystkie koła ... i to nie jest łatwe. Być może będę musiał przejść na 80w/90 w krótkim okresie ... ponieważ tani, niesyntetyczny olej przekładniowy 75w/90 po prostu nie jest tutaj dostępny. Ponieważ będę go używał tylko przez kilkaset mil, nie przewiduję problemu.

Skoro już mowa o rzeczach, które nie są tutaj dostępne ... ŻADNE z zalecanych olejów przekładniowych nie można znaleźć ... co jest trochę ciosem. Mogę znaleźć Red Line MT-90 ... ale wydaje się, że jest pewien znak zapytania co do jego przydatności. Niektórzy mówią, że jest popularny ... inni wskazują na wątki mówiące zupełnie coś przeciwnego ... dziwne.

Jednym z olejów przekładniowych, które mogę tu dostać, jest syntetyczny olej Valvoline 75w/90, jak widać na zdjęciach. Ten materiał ma oczywiście dobrą rodowód ... i zawiera to, co nazywają "dodatkiem do mechanizmów różnicowych o ograniczonym poślizgu". Mam nadzieję, że ten dodatek sprawia, że olej Valvoline ... coś w rodzaju oleju Red Line 75w/90 Non-Slip .... którego, jak powiedziałem, po prostu nie mogę tu dostać.

Miłą rzeczą w oleju Valvoline... jest to, że absolutnie NIE ma na nim wzmianki o MT-1! ..... co wydaje się być dobrą rzeczą...

#96 ·
Tak, przez krótki czas będzie dobrze z cięższym olejem przekładniowym.

Red Line MT-90 to olej przekładniowy GL-4 i jest w porządku w skrzyni biegów 2wd E250, ale nie w transaxle 4WD E250F, który wymaga oleju przekładniowego GL-5. Wiele osób z napędem na 2 koła chwali go, a osoby z napędem na 4 koła miały z nim problemy.

Jeśli chodzi o Valvoline, już na to spojrzałem i nie, to nie zadziała, dodatki do mechanizmów różnicowych o ograniczonym poślizgu sprawiają, że jest zbyt śliski. Jeśli nie określa, że jest przeznaczony do zsynchronizowanej skrzyni biegów, nie ryzykuj. Butelki często nie zawierają wystarczających informacji, aby były przydatne, więc trzeba szukać w Internecie.

Znalazłem tutaj dystrybutora AMSOIL Severe Gear 75W90 GL-5 https://www.amsoil.com/international/distributor/countries/philippines.aspx

Sprzedawca Royal Purple Max Gear 75w90 znajduje się tutaj Royal Purple Max Gear 75W90 Fully Synthetic Differential Gear Oil for Sale in Quezon City, National Capital Region Classified | PhilippinesListed.com

Informuj nas na bieżąco
Czy w takim razie triax również nie zostałby przecięty, skoro ma dodatek do mechanizmu różnicowego o ograniczonym poślizgu?

#19 · (Edited)
Polecenie, wtedy musi to być trafienie lub chybienie lub coś związanego z wewnętrznym zużyciem w skrzyni biegów, ponieważ widziałem kilka raportów o problemach z transaxlami E250F i E154F, które używają Red Line MT-90. Widziałem również kilka raportów o problemach z olejem przekładniowym GL-4 w tych transaxlach. Problemy zniknęły, gdy płyn został usunięty i zastąpiony odpowiednimi płynami.

A tak jak mówiłem wcześniej, Red Line zaleca przestrzeganie zaleceń producenta, czyli E250 dostaje 75W90 GL-4, a E250F GL-5.

Jeśli to działa dla ciebie, to rzeczywiście masz szczęście, ale ja nadal będę używał Red Line 75W90NS GL-5, który spełnia specyfikacje i działa u mnie całkiem dobrze od ponad roku.

Po mojej wcześniejszej dyskusji głosowej wysłałem wiadomość do Red Line w sprawie ich rekomendacji MT-90 w E250F, ponieważ jest to sprzeczne z zaleceniami Toyoty. Poinformowałem ich również, że nie ma transaxle FWD E250F, jak wymieniono w ich menu rozwijanym przekładni pojazdów. Czekam na odpowiedź od nich.

#20 ·
...widzisz, co mam na myśli w kwestii różnych doświadczeń z Red Line MT-90... koszmar, co? ? Jeśli chodzi o Valvoline... cóż... będę próbował dalej. Dzięki za linki do różnych dealerów... Wyślę kilka e-maili i zobaczę, co się stanie. Niestety... byłem już w takiej sytuacji... łatwo znaleźć tutaj link internetowy do produktu, który chciałbyś kupić... ale faktyczne jego zdobycie to inna sprawa. Miejsce to pełne jest historycznych, dawno przestarzałych reklam. Mieszkam również 12 godzin drogi od Manili... co oczywiście nie pomaga. Co ważniejsze, w przeciwieństwie do większości zachodnich gospodarek... tutaj NIE MA żadnej siły nabywczej konsumentów... ludność w dużej mierze dostaje to, co dostaje... a dystrybutorzy, dealerzy, hurtownicy itp. po prostu nie są zainteresowani wkładaniem jakiegokolwiek wysiłku w zdobycie produktu, jeśli nie ma go jeszcze na półce. To dziwne środowisko detaliczne... do którego przyzwyczajenie zajęło mi kilka lat. Po prostu wzruszą ramionami i powiedzą: "Niedostępne, proszę pana"... i to koniec. Nie trzeba dodawać... że wszystko, co choćby w najmniejszym stopniu niezwykłe, muszę kupować za granicą i sprowadzać do siebie DHL-em. Poszukiwania trwają dalej....

#21 ·
..ok.. Znalazłem trochę Amsoil Severe Gear 75w/110 .... @ $20/qt ... co (według karty danych Amsoil) ... przewyższa 75w/90 w wysokich temperaturach .... brzmi dobrze jak dotąd ... Nie ma jednak żadnej konkretnej wzmianki o przydatności do skrzyń synchromesh .... co jest trochę niepokojące.

Czy umieszczenie na liście Amsoil Severe Gear 75w/90 wynika z rekomendacji? ... czy z badania specyfikacji? ... czy?

Amsoil ma tę samą kartę danych dla wszystkich swoich olejów 'Severe Gear'... mają wersje 75w/90, 110 i 140 ... i znowu, żadnej konkretnej wzmianki o przydatności do skrzyń synchro dla żadnej z nich, którą mogę zobaczyć....

Co myślisz?

#23 · (Edited)
..ok.. Znalazłem trochę Amsoil Severe Gear 75w/110 .... @ $20/qt ... co (według karty danych Amsoil) ... przewyższa 75w/90 w wysokich temperaturach .... brzmi dobrze jak dotąd ...
Jest jednak brak konkretnej wzmianki o przydatności do skrzyń synchromesh .... co jest trochę niepokojące.

Czy umieszczenie na liście Amsoil Severe Gear 75w/90 wynika z rekomendacji? ... czy z badania specyfikacji? ... czy?

Amsoil ma tę samą kartę danych dla wszystkich swoich olejów 'Severe Gear'... robią wersje 75w/90, 110 i 140 ... i znowu, brak konkretnej wzmianki o przydatności do skrzyń synchro dla żadnej z nich, którą mogę zobaczyć....

Co o tym myślisz?

View attachment 122871
View attachment 122873

Czy moje miniatury zrzutów ekranu działają ok? ... wydają się nie rozwijać poprawnie na moim telefonie?!
Zobacz tabelę wyboru pojazdu AMSOIL https://www.amsoil.com/lookup/auto-...auto-and-light-truck/1999/toyota/rav4/2-0l-4-cyl-engine-code-3s-fe-a/us-volume/ i wybierz z menu "Przekładnia" aż do momentu, gdy zobaczysz listę Severe Gear. Zignoruj wszystkie ich błędne wpisy dla AWD E250 i 2WD E250F, z jakiegoś powodu kilka stron to robi. Poprosiłem ich o poprawienie swojej strony.

Na ich produktach zalecanych dla różnych systemów zalecają AMSOIL Severe Gear 75W90 i 75W110 dla transaxle E250F AWD, ale należy pamiętać, że 75W110 jest poza specyfikacją, prawdopodobnie jest w porządku z tego, co podaje AMSOIL i moje badania, ale po prostu wiedz, że tak jest.

Powinienem był stwierdzić, że skontaktowałem się niedawno z AMSOIL i zapewnili mnie, że Severe Gear jest świetny w zsynchronizowanych skrzyniach biegów. Istnieje również kilka recenzji właścicieli pojazdów ze zsynchronizowanymi skrzyniami biegów, które dają mu najwyższą ocenę.

Tak, Twoje miniatury wyświetlają się i działają dobrze.

Ups, kiedy zmieniłem układ mojej tabeli, arkusze specyfikacji nie pasowały do siebie. Wkrótce prześlę nowy arkusz, aby to naprawić.

#22 ·
1998 RAV4 FWD (2WD) manualna skrzynia biegów:

Jak zauważono w moim własnym wątku, "6-Pytania:RAV4 2WD 5-biegowa wymiana płynu w skrzyni biegów":
eodgator uratował mnie od zapomnienia, gdy 2 różnych przedstawicieli części Toyoty Dealership powiedziało "Użyj GL-5" (źle!) nawet po powiedzeniu im "2WD" (FWD). Po tym, jak eodgator naprowadził mnie na właściwą drogę, 28 grudnia 2019 r. wymieniłem ten płyn przekładniowy, który ZATRZYMAŁ poślizg z 1. na 2. bieg (doszedłem do wniosku, że mechanik zainstalował ZŁY płyn podczas wcześniejszej wymiany sprzęgła):

Red Line #50305 [#50305 = 1-Gal. lub #50304 = 1-Qt., ten sam olej, inny rozmiar] MT-90 75W90 GL-4 Olej przekładniowy 1-Gal. Hoerr Racing Products 58,95 $ z Amazon.

#25 · (Edited)
Teraz każdy może zobaczyć, dlaczego to wszystko jest tak mylące, wiele olejów przekładniowych oferuje niewiele informacji, a wiele z nich ma błędne informacje, co nie daje mi dużego ciepłego uczucia podczas ich wystawiania lub kupowania. Próbowałem ustalać zasady, takie jak nie kupować niczego spełniającego specyfikację MT-1, ale jest wiele rażących przykładów, gdzie to się nie sprawdza. Próbowałem też powiedzieć, żeby nie kupować, jeśli nie stwierdza wyraźnie, że jest do zsynchronizowanej skrzyni biegów, ale jest wiele takich, które tego wyraźnie nie stwierdzają, ale recenzje pokazują, że działają. Potem masz mnóstwo ludzi mówiących, że konkretny olej przekładniowy jest problemem, a inni, którzy się nim zachwycają. Wątpię, czy ktoś wprowadza w błąd, ale może to być związane ze zużyciem, nawykami jazdy i innymi rzeczami, których nie mogę nawet zgadnąć.

Jak widać, nie próbuję nikogo oszołomić długimi dyskusjami na temat składów, dodatków, marki X nad marką Y itp. Po prostu chcę dowiedzieć się, co działa, przynajmniej co działa z najmniejszym prawdopodobieństwem powikłań. W końcu to wszystko bardzo stare pojazdy, większość z przebiegiem ponad 100 000 mil, a wiele znacznie więcej, więc nie chcę wymieniać niczego, co może działać tylko w skrzyniach biegów w nowym stanie. Chcę, żeby to, co tu wymieniam, działało w wszystkich skrzyniach biegów, które są w dobrym stanie technicznym.

Dla jasności, nie wymienię, bez względu na to, co mówi firma lub co popiera ktokolwiek inny, co nie spełnia minimalnych wymagań Toyoty, czyli E250 2wd - 75W90 GL-4 i E250F AWD - 75W90 GL-5. Zapraszam do publikowania tutaj, ale nie umieszczę w moich tabelach niczego, co nie spełnia tych minimalnych specyfikacji.

Odkryłem, że olej przekładniowy Mobil1 nie działał, a wielu innych miało podobne doświadczenia z innymi markami, słaba zmiana biegów, czasami nie można nawet wrzucić niektórych biegów, zgrzytanie synchronizatorów i jest tak źle, że wydaje się, że nadszedł czas na remont lub po prostu pozbycie się RAV4, póki jeszcze się porusza. Czytając stare wątki, a nawet ten, znajdziesz wiele osób, którym powiedziano, że potrzebują remontu skrzyni biegów, ale po prostej wymianie oleju przekładniowego wszystko było znowu dobrze.

Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest po prostu kupno tajemniczego, tajnego oleju przekładniowego Toyoty. Jedyną wskazówką, jaką znalazłem na jego temat, jest karta charakterystyki z EXXONMobil, która go wymienia, więc zakładam, że musi być przez nich produkowany. Dziwne, że EXXONMobil nie oferuje podobnego oleju przekładniowego pod własną marką. Głównym powodem, dla którego unikam oleju przekładniowego Toyoty, jest niezwykle wysoka cena i brak jakichkolwiek specyfikacji, to zdzierstwo w najlepszym wydaniu, Toyota musi być z siebie bardzo dumna.

#27 ·
Z powrotem do niekończącej się sagi o oleju przekładniowym.

Dowiedziałem się, że powodem, dla którego kilka stron internetowych wymienia E250 jako AWD i 2WD, a E250F jako AWD i 2WD, jest baza danych ACES, z której korzystają. Skontaktowałem się z nimi i poprosiłem o poprawienie ich informacji.

Słyszałem również od kilku osób, że przekładnia E250F może używać olejów przekładniowych o specyfikacji GL-4 lub GL-5, zgodnie z informacjami Toyoty. Poprosiłem o wszelkie pisemne wskazówki, jakie mogą mieć od Toyoty, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Uważam, że jest to błąd w tej samej bazie danych ACES.

Skontaktowałem się z Toyotą w celu uzyskania wyjaśnień w sprawie GL-4 vs GL-5, a także poprosiłem o kartę danych ich oleju przekładniowego.

#28 ·
Słyszałem również od kilku osób, że transaxle E250F może używać olejów przekładniowych w specyfikacji GL-4 lub GL-5, zgodnie z Toyotą.

EDIT: W instrukcji obsługi mojego RAV4 z 98 roku zarówno GL-4, jak i GL-5 są zatwierdzone dla E250... i GL-5 dla E250F.

Zawsze preferowałem GL-4, ponieważ na stronie internetowej RedLine napisano, że oleje przekładniowe GL-5 zawierają złe dodatki dla mosiężnych synchronizatorów.

W rzeczywistości to nie skrzynia biegów E250F potrzebuje GL-5, tylko skrzynia rozdzielcza (jest to napisane w instrukcji obsługi). Ale w E250F pompa oleju zasila nie tylko piąty bieg, ale także łożyska zębate skrzyni rozdzielczej... więc skrzynia biegów i skrzynia rozdzielcza dzielą ten sam olej.

#33 ·
... no cóż, właśnie wyjąłem pełny syntetyk Mag1 75w/90 z mojej skrzyni biegów AWD i zastąpiłem go 5L oleju przekładniowego GL-4 o prostej wadze ... patrz zdjęcie. To naprawdę było wszystko, co było szybko dostępne ... i tak, musiałem wziąć 4L 90 i 1L 140 ... znowu ... to było dostępne. Jedynym sposobem na zdobycie oleju GL-5 było kupno syntetycznego ... co sprowadza mnie z powrotem do punktu wyjścia. Ponieważ jest tam tylko tymczasowo, aby spłukać syntetyk ... nie jestem tym zbytnio zaniepokojony.

Ten Mag 1 75w/90 nic nie zrobił dla wadliwego synchronizatora 1. biegu, chociaż to mogło być po prostu zużyte przez wiek, więc nie spodziewałem się cudów ... ale w ciągu ostatnich kilku tygodni zmiana z 1. na 2. bieg również zaczęła się zacinać. W sumie ... rozczarowujące ... Nie sądzę, żeby to był dobry wybór dla tego transaxle ... zwłaszcza, że kosztowało mnie to około 100 dolarów za 5L. Ten Caltex, który właśnie wlałem, kosztował 18 dolarów za 5L.

Przejechałem właśnie krótką 10-milową przejażdżkę, aby obiegać nową rzecz i to, co natychmiast zauważalne, to jak cichsza jest teraz skrzynia biegów ... Zostawię to tam na kilkaset mil ... a potem zamienię na Amsoil Severe Gear, kiedy dotrze.

#34 ·
AMSOIL odpowiedział na moją prośbę o więcej informacji i poprawkę do używanej przez nich bazy danych, ale odpowiedzieli z niewielką ilością informacji i dodali oświadczenie o zachowaniu poufności, więc nie mogę dalej udostępniać ani omawiać wymiany e-mailowej. Zapytałem ich, dlaczego oświadczenie o zachowaniu poufności, ale do tej pory zignorowali moją prośbę, okropna obsługa klienta z ich strony, cieszę się, że wybrałem Red Line.

Toyota odpowiedziała w sprawie problemu z olejem przekładniowym i wszystko, co mieli do powiedzenia, to przestrzeganie instrukcji obsługi, która tak naprawdę niewiele mówi, nie polecili nawet własnego oleju przekładniowego. Poprosiłem również o kartę danych lub jakiekolwiek informacje dotyczące oleju przekładniowego Toyota 08885-02106 75W90 GL-5 i niczego nie dostarczyli. Ponownie złożyłem wniosek o kartę danych/informacje na wypadek, gdyby po prostu przeoczyli moją prośbę.

#36 · (Edited)
Używam gl5 do dyferencjałów hipoidalnych. Używaj gl5 w tylnym dyferencjale, centralnym dyferencjale (jeśli auto awd) i używaj w manualnej skrzyni biegów, ponieważ dzieli olej z centralnym dyferencjałem w awd. Manualny napęd na przednie koła powinien być w porządku z gl4 lub gl5
Jakich olejów przekładniowych hipoidalnych używasz? Nie mogę znaleźć niczego, co pokazywałoby, że wszystkie oleje przekładniowe hipoidalne są bezpieczne w zsynchronizowanych skrzyniach biegów.

Na przykład Mag 1 75w/90 GL5 jest olejem przekładniowym hipoidalnym, ale powoduje poślizg synchronizacji, są inne przykłady. To jest problem, który miałem z badaniem olejów przekładniowych, nie ma ustalonej zasady, która wydaje się działać i nie ma standardu SAE, API ani MIL, który wyraźnie określa oleje przekładniowe, które działają w zsynchronizowanych skrzyniach biegów.

#37 ·
AMSOIL skontaktował się ze mną i powiedział, że poprawią swoją bazę danych, pokazując oleje przekładniowe GL-4 i GL-5 dla manualnych skrzyń biegów FWD i tylko GL-5 dla skrzyń biegów AWD. Nie wiem, czy naprawią błąd w bazie danych pokazujący skrzynie biegów E250 i E250F jako zarówno awd, jak i 2wd. I zrezygnowali z umowy o zachowaniu poufności, mimo że nie opublikowali odpowiedzi na moje pytanie dotyczące tego, dlaczego w ogóle ją mieli.