Toyota RAV4 Forums banner

Hamowanie regeneracyjne.

26K views 31 replies 13 participants last post by  Jonoj  
#1 · (Edited)
Mój poprzedni hybryd był hybrydą typu plug-in, Fordem C-max Energi. Jednym z ustawień, które naprawdę lubiłem, było automatyczne włączanie rekuperacji po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia. Tak naprawdę mogłem dużo jeździć, rzadko dotykając pedału hamulca. Czy istnieje sposób, aby hybryda RAV4 to robiła?

#2 ·
Mój poprzedni hybryd był hybrydą typu plug-in, Ford C-max Energi. Jednym z ustawień, które naprawdę mi się podobało, było automatyczne włączanie regeneracji po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia. Mogłem tak naprawdę dużo jeździć, rzadko dotykając pedału hamulca. Czy istnieje sposób, aby hybryda RAV4 to zrobiła?
Hybryda RAV4 automatycznie przechodzi w tryb regeneracji po zwolnieniu pedału przyspieszenia. Nie musisz nawet zdejmować nogi z pedału przyspieszenia. Zawsze, gdy samochód uzna, że chcesz jechać nieco wolniej niż obecna prędkość (bardzo lekkie wciśnięcie pedału przyspieszenia), przejdzie w tryb regeneracji. Podczas zjazdu ze wzniesienia i braku nogi na pedale przyspieszenia, samochód spróbuje, poprzez regenerację, utrzymać obecną prędkość lub nieco zwolnić. Komputer, który kontroluje regenerację/przyspieszenie/hamowanie, jest bardzo inteligentny. Nawet lekkie hamowanie nie uruchomi hamulców ciernych, ale spowolni samochód za pomocą dodatkowej regeneracji. Dlatego hamulce w hybrydzie wytrzymują w nieskończoność. Jeśli zjeżdżasz z bardzo długiego wzniesienia, a akumulator trakcyjny jest pełny z powodu regeneracji, komputer uruchomi silnik spalinowy, aby zapewnić hamowanie silnikiem, oszczędzając w ten sposób zużycie hamulców ciernych.

Istnieje kilka wyświetlaczy, które można wybrać na MID i ekranie radia, które pokazują, kiedy samochód jest w trybie regeneracji. Jednym z najłatwiej dostępnych jest naciśnięcie ekranu głównego w radiu. Na MID dostępny jest inny, bardziej szczegółowy wyświetlacz, który pokazuje każdy silnik oraz przepływ mocy do i z tego silnika do/z kół; fascynujące jest obserwowanie tego wyświetlacza i płynnego przejścia przepływu mocy do i z akumulatora i silnika spalinowego.

#4 ·
Hybryda RAV4 automatycznie przejdzie w tryb regeneracji po zwolnieniu pedału przyspieszenia. Nie musisz nawet zdejmować nogi z pedału przyspieszenia. Zawsze, gdy samochód uzna, że chcesz jechać nieco wolniej niż obecna prędkość (bardzo lekkie wciśnięcie pedału przyspieszenia), przejdzie w tryb regeneracji. Podczas zjeżdżania ze wzniesienia i bez nogi na pedale przyspieszenia, samochód spróbuje, poprzez regenerację, utrzymać obecną prędkość lub nieco zwolnić. Komputer, który kontroluje regenerację/przyspieszenie/hamowanie, jest bardzo inteligentny. Nawet lekkie hamowanie nie uruchomi hamulców ciernych, ale spowolni samochód za pomocą dodatkowej regeneracji. Dlatego hamulce w hybrydzie będą działać przez wieczność. Jeśli zjeżdżasz z bardzo długiego wzniesienia, a akumulator trakcyjny jest pełny z powodu regeneracji, komputer uruchomi silnik spalinowy, aby zapewnić hamowanie silnikiem, oszczędzając w ten sposób zużycie hamulców ciernych.

Istnieje kilka wyświetlaczy, które można wybrać na MID i ekranie radia, które pokazują, kiedy samochód jest w trybie regeneracji. Jednym z najłatwiej dostępnych jest naciśnięcie ekranu głównego w radiu. Na MID dostępny jest inny, bardziej szczegółowy wyświetlacz, który pokazuje każdy silnik oraz przepływ mocy do i z tego silnika do/z kół; fascynujące jest obserwowanie tego wyświetlacza i płynnego przejścia przepływu mocy do i z akumulatora i silnika spalinowego.
Z pewnością zwrócę na to większą uwagę, ale mój hybrydowy RAV4 wydaje się toczyć swobodnie, dopóki nie dotknę pedału hamulca. W moim C-maxie czułem bardzo silne sprzężenie zwrotne, a także ładowanie akumulatora. Uważam, że nie widzę żadnego ładowania, dopóki nie dotknę pedału hamulca w moim RAV4. Ponownie, zwrócę na to większą uwagę i zweryfikuję. Z drugiej strony, gdy jadę w dół ze stałą prędkością, czuję, jak regeneracja utrzymuje pojazd na ustawionej prędkości. To dla informacji zwrotnej.

#3 ·
Tak, mam problem ze zrozumieniem postu autora. Tak działają hybrydy Toyoty. Rekuperacja przy każdej nadarzającej się okazji.

2022 rav4 hybrid (nie prime)

Dosłownie cały czas, jeśli zdejmuję nogę z gazu, silnik się zatrzymuje i natychmiast zaczyna ładować akumulator.

Na ulicach, pod górę, na autostradzie. Jeśli zdejmuję nogę z gazu, ten mały graficzny wyświetlacz 'rozkładu mocy' natychmiast przechodzi zieloną strzałką do akumulatora (jeden lub więcej MG ładuje akumulator).

Jedyny raz, kiedy widziałem, że tego nie robi, to... bardzo niski poziom naładowania lub jeśli potrzebuję ciepła w kabinie, a silnik nie jest wystarczająco rozgrzany... silnik będzie nadal pracował. Ale to super rzadkie.

W 99,99% przypadków... noga z gazu, silnik natychmiast się zatrzymuje. I to też całkiem dobrze się toczy, prawie bez spowolnienia*

*chyba że mam włączony dynamiczny tempomat, wtedy używa oporu silnika znacznie mocniej, aby utrzymać prędkość

#6 ·
Aktualizacja: Właśnie pojechałem moim RAV4 na przejażdżkę, aby odświeżyć pamięć. Tak jak myślałem, robi łagodną regenerację po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia, pokazując około 1/4" na wskaźniku ładowania przy 80 km/h. Przy delikatnym naciśnięciu pedału hamulca ładowanie przechodzi do maksimum. Moje pierwotne pytanie miało na celu zapytanie, czy istnieje ustawienie, które automatycznie włączy maksymalną regenerację po zwolnieniu pedału przyspieszenia? To nic wielkiego, po prostu byłem ciekaw, ponieważ mój C-max tak robił. To prawdopodobnie funkcja bardziej odpowiednia dla hybrydy typu plug-in, gdzie jest znacznie większy akumulator. Często udawało mi się zwolnić do prędkości pełzania bez dotykania hamulca.

#8 ·
^ W hybrydzie jedynym sposobem na to (chyba) jest użycie tempomatu radarowego i przytrzymanie przycisku ustawiania, aby zmniejszyć prędkość... użyje maksymalnego oporu, aby cię spowolnić, zanim uderzy w hamulce tarczowe.

To jednak tak naprawdę nie jest sposób na prowadzenie samochodu... Wskaźnik CHG na linii CHG przez większość czasu, w zależności od tego, jak szybko i jak daleko go trzymasz.

#9 ·
^ W hybrydzie jedynym sposobem na to (chyba) jest użycie tempomatu radarowego,
i przytrzymanie przycisku ustawiania, aby zmniejszyć prędkość... użyje maksymalnego oporu, aby cię spowolnić, zanim uderzy w hamulce tarczowe

tak naprawdę nie da się jeździć samochodem....Wskaźnik CHG na linii CHG przez większość czasu, w zależności od tego, jak szybko i jak daleko go trzymasz
Tak, tak to u mnie działa. Tempomat, nawet bez radaru, użyje regeneracji, aby utrzymać prędkość na zjazdach.

#10 ·
To, do czego odnosi się johnasmith, to coś, czego większość z was nigdy nie doświadczyła. W świecie EV tryb "B", jak to się nazywa, to znacznie bardziej agresywne ustawienie regeneracyjne. Kiedy zdejmujesz nogę z pedału przyspieszenia, samochód zasadniczo zaczyna hamować. Oczywiście nie za pomocą hamulców, ale tak jakbyś wcisnął pedał hamulca i nacisnął.

Tryb B, gdy opanowany, pozwala na jazdę jednym pedałem w wielu okolicznościach. Nawet w jeździe miejskiej, samo puszczenie pedału przyspieszenia zaczyna wystarczająco zwalniać samochód. To naprawdę tylko bardzo agresywne ustawienia regeneracyjne.

Mój Prime z pewnością tego NIE ma. Bardzo wątpię, żeby hybrydy też to miały.

Mój Leaf to ma, ale źle zrobione. Nie jest wystarczająco agresywny, więc nadal trzeba często hamować. A kiedy chcesz jechać na luzie, powiedzmy, że widzisz czerwone światło w oddali i chcesz jechać na luzie przez chwilę, zwalniając powoli, cholerny samochód zwalnia za szybko. Po prostu nie pomocne.

Ale wygląda na to, że johnasmith lubił swojego Forda Cmax z tym...

#32 ·
To, do czego odnosi się johnasmith, to coś, czego większość z was nigdy nie doświadczyła. W świecie EV tryb "B", jak to się nazywa, to znacznie bardziej agresywne ustawienie regeneracyjne. Kiedy zdejmujesz nogę z pedału przyspieszenia, samochód zasadniczo zaczyna hamować. Oczywiście nie za pomocą hamulców, ale tak, jakbyś wcisnął pedał hamulca i nacisnął.

Tryb B, po opanowaniu, pozwala na jazdę jednym pedałem w wielu okolicznościach. Nawet w jeździe miejskiej samo puszczenie pedału przyspieszenia zaczyna wystarczająco zwalniać samochód. To naprawdę tylko bardzo agresywne ustawienia regeneracyjne.

Mój Prime z pewnością tego NIE ma. Bardzo wątpię, żeby hybrydy też to miały.

Mój Leaf to ma, ale źle zrobione. Nie jest wystarczająco agresywny, więc nadal trzeba często hamować. A kiedy chcesz jechać na luzie, powiedzmy, że widzisz czerwone światło w oddali i chcesz jechać na luzie przez chwilę, powoli zwalniając, cholerny samochód zwalnia zbyt szybko. Po prostu nieprzydatne.

Ale wygląda na to, że johnasmith polubił swojego Forda Cmaxa z tym...
RAV4 PRIME ma to ustawienie regeneracyjne, ale można je znaleźć tylko wtedy, gdy włączony jest tryb SPORT. W tym trybie po zwolnieniu pedału przyspieszenia regeneracja jest natychmiast włączana i powoduje opóźnienie, tak jakby pedał hamulca był lekko wciśnięty... bardzo zauważalne, podobnie jak w przypadku EV lub funkcji e-pedał w niektórych innych hybrydach.

#12 ·
Tryb B zdecydowanie nie jest przeznaczony do użytku podczas normalnej jazdy. Toyota wyraźnie odradza jego stosowanie.

Niemniej jednak, gdy używasz tempomatu radarowego, zasadniczo robi on to samo podczas zwalniania przed innym pojazdem, wykorzystuje maksymalną regenerację, a w razie potrzeby używa również MG1 do obracania silnika spalinowego jako symulowanego hamulca silnikowego (używając silnika spalinowego jako pompy powietrza).

#13 ·
Hybrydy toczą się zbyt swobodnie po puszczeniu gazu, nawet podczas generowania, a nasz tryb 'B' to manualna zmiana biegów, która uruchamia hamowanie silnikiem i wydaje się nie zwiększać oporu elektrycznego, więc to dodatkowe hamowanie jest trochę zmarnowane, sprężając powietrze w silniku, a nie wszystko trafia do ładowania.

#14 ·
Duża różnica między normalną hybrydą (a nawet PHEV) a BEV polega na tym, że ze względu na mniejsze akumulatory hybryd maksymalny prąd, którym można je ładować, jest niższy, co oznacza mniejszą moc rekuperacji. Szczególnie normalne hybrydy na tym cierpią, ponieważ akumulator bardzo szybko się napełnia. Używając adaptera OBD2 i aplikacji Hybrid Assistant, możesz zobaczyć, ile mocy rekuperacji jest dostępne (jeśli akumulator się ładuje, dostępna moc rekuperacji spada).

#18 ·
Toyota wciąż używa akumulatorów niklowo-wodorkowych w swoich hybrydach? Nie wiedziałem tego.
Dla modeli z 2022 roku dotyczy to wersji LE i XLE. Wersja XLE Premium i wyższe to Li-ion.

• Like
Reactions: johnasmith99
#20 ·
Mój 2022 Limited powinien mieć Li-ion, prawda? 😊
Tak, 2022 Hybrid Limited ma akumulator trakcyjny Li-ion. Akumulator 12 V to kwasowo-ołowiowy, AGM dla modeli północnoamerykańskich i VRLA dla modeli japońskich (J VIN)

• Like
Reactions: johnasmith99
#21 ·
Moim zdaniem mój Prime z 2022 roku wydaje się również zbyt często wchodzić w tryb hamowania silnikiem. Mniejsza z tym, nie jest to w 100% idealne.

Szczerze mówiąc, wy, użytkownicy hybryd macie wspaniały pojazd i nie macie pokusy, by martwić się o tryby EV kontra HV i o to, jak upewnić się, że silnik spalinowy nie włączy się na 60 sekund (za mało, by go naprawdę rozgrzać, ale wystarczająco, by dodać trochę benzyny do oleju) itp. Po prostu jedź i ciesz się wspaniałą ekonomią. Oczywiście mówię to jako wieloletni kierowca Priusa.

Nie żebym się zamieniał! Ale jeśli zachęta podatkowa zniknie, nawet jeśli MOŻNA kupić Prime w cenie MSRP, wolałbym wziąć Hybrydę w cenie MSRP. Zachęty podatkowe sprawiają, że sprawy są interesujące.....

#22 ·
Mój Prime 2022 wydaje się również zbyt często przechodzić w tryb hamowania silnikiem, moim zdaniem. Cokolwiek, nie jest w 100% idealny.

Szczerze mówiąc, wy, ludzie z napędem hybrydowym, macie świetny pojazd i nie macie pokusy, by martwić się o tryby EV kontra HV i o to, jak upewnić się, że silnik spalinowy nie włączy się na 60 sekund (za mało, by naprawdę go rozgrzać, ale wystarczająco, by dodać trochę benzyny do oleju) itp. Po prostu jedź i ciesz się wspaniałą ekonomią. Oczywiście mówię to jako wieloletni kierowca Priusa.

Nie żebym się zamieniał! Ale jeśli zachęta podatkowa zniknie, nawet jeśli MOŻNA kupić Prime w cenie MSRP, wolałbym wziąć Hybrydę w cenie MSRP. Zachęta podatkowa sprawia, że ​​sprawy stają się interesujące.....
On ma rację.
Hybryda to naprawdę dobry wybór.
Mam oba..

W długiej podróży, ponad 300 mil lub więcej, biorę Hybrydę Rav4. Po zużyciu baterii Prime, w długiej podróży, nie ma sensu wozić 600-funtowej, martwej baterii. To kotwica.
Hybryda osiągnie ponad 40 MPG na autostradzie..
Podczas gdy mój Prime osiąga 36-38 na autostradzie, po zużyciu baterii...

Używam Prime do lokalnych podróży (duża część mojego codziennego dnia to mniej niż 60 mil).
Nawet jeśli potrzebuję 100 mil (60 na EV i 40 na benzynie), to naprawdę świetne rozwiązanie jako lokalny, codzienny kierowca.

#26 ·
rav4awesomness napisał:
"Hybryda osiągnie znacznie ponad 40 MPG na autostradzie..
Podczas gdy mój Prime osiąga 36-38 na autostradzie, po zużyciu baterii..."
Nasz Rav 4 Hybrid LE niedawno uzyskał 43 MPG podczas długiej podróży z Kanady. Głównie jazda autostradą, przy prędkości 65-70 MPH. Ponad 500 mil. Nie potrzebujesz więc wersji "Limited" lub XSE, aby uzyskać tego rodzaju przebieg.
Nasz 2021, który kupiliśmy za MSRP, dostarczony w listopadzie, ma akumulator trakcyjny NiMh.

#27 ·
Nie sądzę, żeby hybrydy potrzebowały lepszego hamowania regeneracyjnego. Właśnie wróciłem z północnej części stanu Nowy Jork i moja bateria naładowała się do pełna dwa razy podczas zjazdu ze wzgórza/gór (wiem, że góry stanu Nowy Jork bardziej przypominają wzgórza dla ludzi na zachodzie).

#29 ·
Wczoraj przejechałem 40 mil nowym Teslą Model Y mojego przyjaciela. Kręte drogi w Vermont i trochę jazdy po autostradzie. Zajęło nam 2 osoby około 20 minut, żeby dowiedzieć się, jak włączyć klimatyzację.

Jeździło się dobrze, ale to ciężki samochód; myślę, że wolę jeździć moim RAV 4 Hybrid. Tesla miała bardzo agresywne hamowanie regeneracyjne; jeśli trochę odpuściłem pedał gazu, zwalniała natychmiast. Można więc było jeździć tylko pedałem gazu, jeśli nauczyłeś się ostrożnie modulować pedał gazu, aby zwolnić. Hamowanie regeneracyjne w Rav 4 Hybrid jest mniej inwazyjne.