Toyota RAV4 Forums banner

Aktualizacja oprogramowania dla systemu multimedialnego z nawigacją (zobacz https://www.toyota.com/firmware-updates/download)

17K views 16 replies 9 participants last post by  Rav4-lim  
#1 ·
Czy ktoś z was aktualizował to oprogramowanie samodzielnie? Jakieś problemy, obawy lub sugestie? Jak sprawdzić obecną wersję oprogramowania w samochodzie, aby sprawdzić, czy aktualizacja jest rzeczywiście wymagana, ponieważ być może dealer zainstalował aktualizacje podczas bezpłatnego okresu konserwacji? Dzięki

#3 ·
Czy ktoś z was aktualizował to oprogramowanie samodzielnie? Jakieś problemy, obawy lub sugestie? Jak sprawdzić obecną wersję oprogramowania w swoim samochodzie, aby sprawdzić, czy aktualizacja jest rzeczywiście wymagana, ponieważ być może dealer zainstalował aktualizacje w okresie bezpłatnej konserwacji? Dzięki
Zaktualizowałem oba w moim 2019 Limited kilka razy. Za pierwszym razem postanowiłem zrobić kilka zdjęć z zamiarem stworzenia przewodnika. Załączam ten przewodnik. Ostatnio nie musiałem aktualizować oprogramowania, ale nie sądzę, żeby coś się zmieniło.

Attachments

#4 ·
Zrobiłem to niedawno (2020-Lim).
Oto jak to się potoczyło.

W innym wątku ktoś pytał o dodanie portów USB do pojazdu za pomocą numeru części OEM USB.
Ten wątek skłonił mnie do przyjrzenia się oprogramowaniu układowemu w moim systemie.
Wszedłem i zrobiłem "sprawdź aktualizacje" i wyświetliło się "brak dostępnych aktualizacji" (używa funkcji DCM/OTA do sprawdzenia).
Hmmm, to skłoniło mnie do poszukiwań, znalazłem stronę z aktualizacjami i oba oprogramowania układowe wymagały aktualizacji, wiele numerów wersji po mojej było dostępnych do pobrania.
Postępowałem zgodnie z instrukcjami i wykonałem obie aktualizacje. Nie jestem pewien, czy rozpoznaję jakieś różnice.

Przypuszczam, że ręczne sprawdzanie z ekranu prawdopodobnie ma błąd w ich zapleczu i nie rozpoznaje prawidłowo, że dostępne są rzeczywiste aktualizacje.

#5 ·
Sądzę, że ręczne sprawdzanie z ekranu prawdopodobnie ma błąd w swoim zapleczu i nie rozpoznaje prawidłowo, że są dostępne aktualizacje.
Żadnych domysłów; miałem to samo. Kiedy zainstalowałem radio Corolla w moim RAV4 ((43) Cheap Audio Plus 8" Display Upgrade with Corolla Radio | Toyota RAV4 Forums ), zrobiło natychmiastową aktualizację bezprzewodową, kiedy włączyłem je po raz pierwszy, a potem pokazało, że jest aktualne. Kiedy sprawdziłem na stronie internetowej aktualizacji oprogramowania Toyoty, okazało się, że potrzebuję jeszcze jednej aktualizacji, więc musiałem ją pobrać na USB do instalacji.

#6 ·
Odwiedziłem dziś lokalnego dealera w celu zaplanowanej konserwacji. Poprosiłem technika o sprawdzenie, czy są jakieś aktualizacje oprogramowania układowego w moim RAV4 2020 hybrid limited. O dziwo, była aktualizacja nawigacji. Nawet jeśli strona internetowa Toyoty pokazywała wersję nawigacji 1150, dealer zaktualizował ją do wersji 1225. Może warto sprawdzić u lokalnego dealera podczas następnej wizyty.

#7 ·
Odwiedziłem dziś lokalnego dealera w celu zaplanowanej konserwacji. Poprosiłem technika o sprawdzenie, czy są jakieś aktualizacje oprogramowania układowego w moim RAV4 2020 hybrid limited. O dziwo, była aktualizacja nawigacji. Nawet jeśli strona internetowa Toyoty pokazywała wersję nawigacji 1150, dealer zaktualizował ją do wersji 1225. Może warto sprawdzić u lokalnego dealera przy następnej wizycie.
Cóż, czy sprawdziłeś link do pobrania za pomocą numeru VIN przed zainstalowaniem 1225 przez dealera?

#12 ·
Czy ktoś może udostępnić link do aktualizacji EU dla systemu multimedialnego? Mam RAV4 2020 i mam problemy ze stabilnością CarPlay. Najnowsza aktualizacja oprogramowania układowego dla rynku amerykańskiego wydaje się rozwiązywać te problemy, ale dealerzy w UE pobierają znaczną kwotę za przeprowadzenie aktualizacji. Jestem w stanie samodzielnie umieścić pliki na pendrive.

#13 · (Edited)
Czy ktoś może podać link do aktualizacji EU dla systemu multimedialnego? Mam RAV4 2020 i mam problemy ze stabilnością z CarPlay. Najnowsza aktualizacja oprogramowania układowego dla rynku amerykańskiego wydaje się rozwiązywać te problemy, ale dealerzy z UE pobierają znaczną kwotę za przeprowadzenie aktualizacji. Jestem w stanie sam umieścić pliki na pendrive USB.
Wygląda na to, że jesteś na dobrej drodze - Toyota oferuje aktualizacje oprogramowania układowego dla systemu multimedialnego przez USB dla wielu modeli, w tym RAV4.