Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 27 Posts
Discussion starter · #3 ·
Tak, właśnie to zrobiłem. Nie było mowy, żebym się na to zgodził. Zrobione - na najwyższym poziomie. Finito. El Done.

Błąd nowicjusza - chociaż mam 43 lata i robię to od kiedy tata zaczął mnie w to wciągać, gdy miałem 10 lub 11 lat. Zgadnijcie.

Naprawdę łatwo jest dodać trochę za dużo, gdy serwisujesz wiele samochodów o różnych pojemnościach. Zrobiłem to więcej niż raz. Sprawia, że przeklinasz i czujesz się jak idiota, ale spuszczenie odrobiny oleju zajmuje tylko kilka minut, o ile nie posprzątałeś i nie schowałeś już swojej miski ociekowej i narzędzi ;(. Lata temu miałem kumpla, który uczył warsztatu samochodowego w szkole technicznej. Powiedział dziecku: "Napełnij ten silnik olejem", i dziecko to zrobiło, aż do góry pokryw zaworów. TO jest błąd nowicjusza, duży, zwłaszcza jeśli zakręcili silnikiem. Kiedyś byłem mechanikiem A&P i byliśmy religijni w sprawdzaniu oleju przed uruchomieniem jakiegokolwiek silnika, _każdym_ razem, bez wyjątku. W miarę rozwoju firmy zatrudniliśmy kilku nowych pracowników od konkurencji, którzy przeprowadzili podwójną wymianę silnika w Beech Baron i zapomnieli wlać oleju. Uruchomili go i pracował na biegu jałowym przez ponad 30 sekund, wystarczająco długo, aby usmażyć dwa nowo odbudowane silniki Continental o wartości 40 000 USD. Zostali za to zwolnieni. Wymiany oleju są łatwe, ale zdecydowanie musisz uważać. Trochę za dużo oleju jest "trochę złe", a dużo za mało lub za dużo oleju może być "bardzo złe".

Właśnie miałem dzisiaj wymianę oleju u dealera. Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem poziom, aby uzyskać poziom bazowy do monitorowania zużycia oleju i stwierdziłem, że poziom był około 3/4" powyżej pełnego znaku na bagnecie. Ponownie sprawdziłem poziom po ostygnięciu silnika i było tak samo. Czy to za dużo przepełnienia? Czy powinienem spuścić lub wyssać trochę oleju, aby obniżyć poziom bliżej znaku pełnego? (To silnik 6-cylindrowy)

To pierwszy raz od ponad 45 lat, kiedy sam nie zrobiłem wymiany oleju. To prosta procedura, co może pójść nie tak. Nawiasem mówiąc, była to bezpłatna usługa olejowa, którą dealer dołączył, kiedy kupiłem samochód.

che0x said:
Właśnie miałem dzisiaj wymianę oleju u dealera. Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem poziom, aby uzyskać poziom bazowy do monitorowania zużycia oleju i stwierdziłem, że poziom był około 3/4 cala powyżej pełnego znaku na bagnecie. Ponownie sprawdziłem poziom po ostygnięciu silnika i było tak samo. Czy to za dużo przepełnienia? Czy powinienem spuścić lub wyssać trochę oleju, aby obniżyć poziom bliżej pełnego znaku? (To silnik 6-cylindrowy)
To pierwszy raz od ponad 45 lat, kiedy sam nie zrobiłem wymiany oleju. To prosta procedura, co może pójść nie tak.
Nawiasem mówiąc, była to bezpłatna usługa olejowa, którą dealer zaoferował, kiedy kupiłem samochód.
Spuściłbym go dla bezpieczeństwa... osiem lub ćwierć cala powyżej najprawdopodobniej nie byłoby problemem, ale masz o wiele więcej niż to. Skarżyłbym się również na to do doradcy serwisowego.
Czy to nie wkurza, kiedy to się dzieje? Odczyt bagnetu to TAK podstawowa umiejętność - zastanawiasz się, kto tak naprawdę pracował nad twoim pojazdem.

Przepraszam za moją ignorancję (hej, to forum do nauki, prawda?): czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, dlaczego zbyt duża ilość oleju jest problemem (poza ewentualnym bałaganem)? DZIĘKI!! :shock:

cpotoso said:
Przepraszam za moją niewiedzę (hej, to forum do nauki, prawda?): czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, dlaczego zbyt duża ilość oleju jest problemem (poza tym, że może narobić bałaganu)?

DZIĘKI!! :shock:
Głównym zmartwieniem jest to, że wał korbowy zetknie się z górną powierzchnią oleju w misce olejowej i napowietrzy olej - ubije go w pianę. Piana nie przejdzie przez pompę oleju jak nienapowietrzony olej, a przepływ i ciśnienie spadną, co nie jest dobre dla żadnej części silnika smarowanej olejem. Pęcherzyki powietrza nie przewodzą ciepła jak olej, więc może dojść do przegrzania części.

Najgorszym możliwym scenariuszem byłoby, gdybyś napełnił silnik olejem aż do górnej części otworu wlewowego - zablokowałbyś hydraulicznie tłoki, być może wygiąłbyś korbowody i uszkodził uszczelki.

che0x said:
Właśnie miałem dzisiaj wymianę oleju u dealera. Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem poziom, aby uzyskać poziom bazowy do monitorowania zużycia oleju i stwierdziłem, że poziom był około 3/4" powyżej pełnego znaku na bagnecie. Ponownie sprawdziłem poziom po ostygnięciu silnika i było tak samo. Czy to za dużo przepełnienia? Czy powinienem spuścić lub wyssać trochę oleju, aby obniżyć poziom bliżej pełnego znaku? (To silnik 6-cylindrowy)

To pierwszy raz od ponad 45 lat, kiedy sam nie zrobiłem wymiany oleju. To prosta procedura, co może pójść nie tak. Nawiasem mówiąc, była to bezpłatna usługa olejowa, którą dealer zaoferował, kiedy kupiłem samochód.
Rozmawiałem z kierownikiem serwisu i powiedział mi, żebym przyprowadził samochód z powrotem, żeby mógł go sprawdzić. Zgodził się, że samochód był przepełniony i zlecił spuszczenie i ponowne napełnienie oleju. Tym razem przepełnienie wyniosło tylko 3/8". Kiedy wróciłem do domu, wyssałem trochę oleju przez rurkę bagnetu za pomocą strzykawki, obniżając poziom o około 1/4". Spadek ten odpowiadał 0,6 qt oleju, więc początkowe przepełnienie 3/4" wynosiło około 1,5 do 2 qt.
Obserwowałem uzupełnianie oleju i procedura nie jest zbyt precyzyjna. Dealer używa oleju luzem, a mechanik napełnia galonowe dzbanki ze zbiornika, szacując ilość dodawanego oleju. 1. dzbanek został napełniony do pełna, a 2. oszacowano na 1/2 pełny. Myślę, że tendencja jest taka, aby zawsze popełniać błąd po stronie wysokiej, gdy pobiera się olej ze zbiornika luzem.

John E Davies said:
cpotoso said:
Proszę wybaczyć moją niewiedzę (hej, to forum, żeby się uczyć, prawda?): czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, dlaczego za dużo oleju to problem (poza tym, że może narobić bałaganu)?

DZIĘKI!! :shock:
Głównym zmartwieniem jest to, że wał korbowy zetknie się z górną powierzchnią oleju w misce olejowej i napowietrzy olej - ubije go w pianę. Piana nie przejdzie przez pompę oleju jak nienapowietrzony olej, a przepływ i ciśnienie spadną, co nie jest dobre dla żadnej części smarowanej olejem w silniku. Pęcherzyki powietrza nie przewodzą ciepła jak olej, więc może to prowadzić do przegrzania części.

Najgorszy możliwy scenariusz byłby taki, gdybyś napełnił silnik olejem aż do górnej części otworu wlewowego - zablokowałbyś hydraulicznie tłoki, być może wygiąłbyś korbowody i uszkodził uszczelki.
Nie musisz go tak wysoko napełniać, żeby spowodować te problemy!

che0x said:
che0x said:
Właśnie miałem wymianę oleju u dealera. Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem poziom, aby uzyskać poziom bazowy do monitorowania zużycia oleju i stwierdziłem, że poziom był około 3/4" powyżej znaku pełnego na bagnecie. Ponownie sprawdziłem poziom po ostygnięciu silnika i było tak samo. Czy to za dużo przepełnienia? Czy powinienem spuścić lub wyssać trochę oleju, aby obniżyć poziom bliżej znaku pełnego? (To silnik 6-cylindrowy) To pierwszy raz od ponad 45 lat, kiedy sam nie zrobiłem wymiany oleju. To prosta procedura, co może pójść źle. Nawiasem mówiąc, była to bezpłatna usługa olejowa, którą dealer zaoferował, kiedy kupiłem samochód.
Rozmawiałem z kierownikiem serwisu i powiedział mi, żebym przyprowadził samochód z powrotem, żeby mógł go sprawdzić. Zgodził się, że samochód był przepełniony i zlecił spuszczenie i ponowne napełnienie oleju. Tym razem przepełnienie wyniosło tylko 3/8". Kiedy wróciłem do domu, wyssałem trochę oleju przez rurkę bagnetu za pomocą strzykawki, obniżając poziom o około 1/4". Spadek ten odpowiadał 0,6 qt oleju, więc początkowe przepełnienie 3/4" wynosiło około 1,5 do 2 qt. Obserwowałem ponowne napełnianie olejem, a procedura nie jest zbyt precyzyjna. Dealer używa oleju luzem, a mechanik napełnia galonowe dzbanki ze zbiornika, szacując ilość dodanego oleju. 1 dzbanek został napełniony do pełna, a 2 oszacowano na 1/2 pełny. Zgaduję, że tendencja jest zawsze do popełniania błędów po stronie wysokiej, gdy pobiera się olej ze zbiornika luzem.
Dealer kazał ci poświęcić trochę czasu, żeby ponownie wrócić do jego miejsca, żeby mogli skorygować przepełnienie 3/4", aby uczynić je przepełnieniem 3/8" maksymalnego limitu? :eek: Powinni być ekspertami i dostosować swoją pracę do specyfikacji Toyoty (szczególnie jeśli muszą ponownie wyregulować poziom oleju (podstawowe zadanie). Cóż, najmniej mogę powiedzieć, że są dość rozczarowujący w pracy, którą wykonali, a najgorsze byłoby odesłanie zainteresowanych osób do "Toyota University" (https://www.uotdealer.com) w celu odświeżenia rozdziału "Wymiana oleju" :shock: :)

andrewcj said:
You don't have to fill it that high to cause those problems!
Masz rację i nie chciałem sugerować, że może się to zdarzyć tylko wtedy, gdy uzupełnisz olej do pokrywy wałka rozrządu. W pewnym nieznanym momencie powyżej znaku Full na bagnecie, napotkasz poważne problemy.

John E Davies said:
che0x said:
Czy to nie wkurza, kiedy tak się dzieje? Odczyt z bagnetu to TAK podstawowa umiejętność - zastanawiasz się, kto tak naprawdę pracował przy twoim pojeździe.
To się często zdarza. Za każdym razem (z wyjątkiem jednego), gdy wymieniałem olej w RAV4 w salonach Toyoty, był przepełniony. Zazwyczaj 0,5-1 qt. Nigdy się to nie zdarzyło, gdy serwisowałem Corollę. Założę się, że w ich instrukcjach obsługi RAV4 są błędy i nikt później nie sprawdza poziomu oleju.

che0x said:
Rozmawiałem z kierownikiem serwisu i powiedział mi, żebym przyprowadził samochód z powrotem, żeby mógł go sprawdzić. Zgodził się, że samochód był przepełniony i kazał spuścić i ponownie napełnić olej. Tym razem przepełnienie wynosiło tylko 3/8". Kiedy wróciłem do domu, wyssałem trochę oleju przez rurkę bagnetu za pomocą strzykawki, obniżając poziom o około 1/4". Ten spadek odpowiadał 0,6 qt oleju, więc początkowe przepełnienie o 3/4" wynosiło około 1,5 do 2 qt.
To było dokładnie moje własne doświadczenie. Teraz po prostu sam spuszczam olej, aby zaoszczędzić czas. Zwykle jest to 1 qt dodatkowo.

Kolejną wadą posiadania zbyt dużej ilości oleju jest to, że może on zostać wydmuchany z odpowietrznika skrzyni korbowej. W zależności od samochodu olej ten zwykle trafia do kolektora dolotowego. Powoduje to duży, paskudny bałagan w kolektorze dolotowym.

Miałem pierwszą wymianę oleju u dealera i przyniosłem własny Mobile 1 w 2 pojemnikach po 5 kwart. Wlali około 7,1 kwarty, na podstawie oznaczeń na pozostałym pojemniku. Oczekiwana pojemność to 6,4 kwarty z instrukcji. Zatem oczekiwane przelanie wyniosło może 0,7 kwarty. Może więcej, jeśli założysz, że spuszczanie było niekompletne.

Myślę, że przyniesienie 5 kwart + 1 kwarty uprościłoby sprawę, z adnotacją, że sam bym to uzupełnił.

To, co powinienem był zrobić, aby obniżyć poziom, to kupić 3-metrowy odcinek rurki polietylenowej o średnicy 1/4 cala i zaznaczyć rurkę za pomocą bagnetu jako wskaźnika. Włóż rurkę na odpowiednią głębokość, zassij olej i pozwól mu działać jako syfon, aż do osiągnięcia poziomu. W tym momencie syfon zassie powietrze. Polietylen jest sztywniejszy niż winyl.

To, co faktycznie zrobiłem, jest podobne, z tym że kupiłem rurkę winylową z dołączoną małą, niedziałającą pompką zaciskową. Rurka była więc krótsza i musiałem ją trzymać, aby utrzymać odpowiednią głębokość. Albo mogłem zawieźć samochód z powrotem do dealera, ale zdecydowałem się zrobić to sam.

Ostatecznie wyciągnąłem około 0,52 kwarty i zostawiłem bagnet tylko na około 1/8 cala wysokości.

Cześć,

Jest duża szansa, że dealerzy używają pompy, na której ustawiasz ilość do pompowania. Prawdopodobnie używają liczby, która jest zbyt wysoka. Być może Toyota opublikowała błędne informacje dla swoich dealerów na temat prawidłowej ilości?

Wygląda dziwnie, że Corolle dostają właściwą ilość, a RAV-y nie.

Mieszkam w Calgary w Kanadzie. Kupiłem mojego 08 rav w Country Hills Toyota około rok temu. Miał nieco ponad 16 000 km na 2. wymianę oleju i dokręcenie śrub wału napędowego. Zajęło to około 30-40 minut i odzyskałem mojego rav.

Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem poziom oleju i był powyżej maksimum. Czekałem około 4-5 godzin, aby olej opadł i sprawdziłem ponownie i było co najmniej 5-6 mm powyżej maksimum na bagnecie!! A kolor oleju był prawie średnio brązowy.

Wygląda na to, że nie spuścili całkowicie starego oleju LUB po prostu uzupełnili go nowym olejem.
Zastanawiam się, czy w ogóle pofatygowali się, aby wymienić filtr oleju.

Mam dożywotnią darmową umowę na wymianę oleju, kiedy kupiłem mojego rav. Czy to tylko darmowa umowa? czy ludzie płacą również za wymianę oleju?

Byli gorsi niż tylko salon samochodowy!

Zmieniłem olej następnego dnia i byłem zszokowany!! Olej, który spuściłem, był czarny! Nie mogłem uwierzyć własnym oczom, więc zachowałem część oleju w butelce Gatorade o pojemności 591 ml. Wyglądało to jak Gatorade o smaku winogronowym. Oto zdjęcie.

1 - 20 of 27 Posts