Toyota RAV4 Forums banner

Ekran multimedialny Toyota RAV 4 2023 nie działa

2 reading
127K views 134 replies 91 participants last post by  bwalfield14  
#1 ·
Kupiłem RAV4 z 2023 roku w listopadzie 2022 roku, a w zeszłym tygodniu przestał działać ekran multimedialny. Jechałem i ekran uruchomił się ponownie 3 razy w ciągu 5 minut, a za czwartym razem wyłączył się i nie mogłem go włączyć. Kiedy samochód jedzie do tyłu, monitor pokazuje kamerę cofania, a gdy tylko wrzucam bieg do przodu, ekran robi się czarny. Jednocześnie gniazdo USB również nie ładuje telefonu. Wysłałem dziś samochód do serwisu i zrobili reset i ekran zaczął działać, dealer powiedział, że nie ma gwarancji, że naprawa potrwa, ponieważ wiele osób zgłasza ten sam problem dla tego modelu, a Toyota pracuje nad stałą aktualizacją oprogramowania. Zacząłem jechać i stało się to samo, ekrany uruchomiły się ponownie 3 razy, a za czwartym razem wyłączyły się, nie włączyły się ponownie. Czy ktoś inny ma te same problemy? Jakieś aktualizacje od Toyoty na temat tego, kiedy będą mieli stałą aktualizację oprogramowania dla tego problemu? Mój dealer nie miał na to odpowiedzi i powiedział, że może to potrwać od tygodni do roku, zanim Toyota wyda aktualizację oprogramowania. To irytujące jeździć nowym samochodem, a ekran nie działa, co oznacza brak GPS, radia itp.

#4 ·
Mój 2023 rav4 xle awd ma dokładnie te same problemy, a Toyota nic z tym nie robi. Powiedzieli, że zamówili nowy ekran i może to potrwać od miesięcy do roku. W międzyczasie nie dali mi nic innego do jazdy. Chciałbym móc anulować leasing i dostać coś innego, co działa. Zdecydowanie polecam ludziom, aby nie decydowali się na Toyotę. W ogóle nie są tak niezawodne, jak kiedyś.

#97 ·
Mój rav4 xle awd z 2023 roku ma dokładnie te same problemy, a toyota nic z tym nie robi. Powiedzieli, że zamówili nowy ekran i może to potrwać od miesięcy do roku. W międzyczasie nie dali mi nic innego do jazdy. Chciałbym móc anulować leasing i dostać coś innego, co działa. Zdecydowanie odradzam ludziom wybór toyoty. W ogóle nie są tak niezawodne, jak kiedyś.
Ciekawi mnie, czy otrzymałeś nowy radioodtwarzacz. Jestem w arbitrażu w sprawie dokładnie tego samego problemu, ale otrzymałem nowy radioodtwarzacz i nadal ma problemy. Nie zaoferowano pojazdu zastępczego i naprawdę słaba obsługa klienta w związku z problemem, oświadczenie Toyoty jest takie jak w naszych telefonach w dzisiejszych czasach, technologię trzeba zrestartować.

#5 ·
Mam Toyotę RAV4 XLE z 2023 roku, którą dostałem w grudniu 2022 roku. Mam ten sam problem, w którym ekran wyłącza się i włącza mniej więcej co 5 sekund i czasami wyświetla komunikat „sesja wygasła”. To frustrujące, biorąc pod uwagę, że to nowy samochód. Toyota uważa, że ​​konieczna jest aktualizacja systemu, ale teraz już nie jestem tego taki pewien po przeczytaniu wielu komentarzy.

#13 ·
Mam Toyotę RAV4 XLE z 2023 roku, którą dostałem w grudniu 2022 roku. Mam ten sam problem, w którym ekran wyłącza się i włącza mniej więcej co 5 sekund i czasami wyświetla komunikat „Twoja sesja wygasła”. To frustrujące, biorąc pod uwagę, że to nowy samochód. Toyota uważa, że ​​konieczna jest aktualizacja systemu, ale teraz już nie jestem tego taki pewien po przeczytaniu wielu komentarzy.
Mój tak zrobił w zeszłym tygodniu. Musiałem wejść do aplikacji Toyota i zresetować kod PIN, który wcześniej utworzyłem i zapomniałem. Następnym razem, gdy samochód wyświetlił mi ten komunikat, wpisałem kod PIN i od tego czasu wszystko działa dobrze.

#12 ·
16 kwietnia 2023 To samo z moim Rav 4 z 2023 roku. Ekran robi się czarny, a następnie włącza się i wyłącza. Jutro, w poniedziałek 17 kwietnia 2023 roku, jadę do Dealera.
17 kwietnia 2023 Poszedłem do dealera. Zabrali pojazd tego samego dnia. Zrobili twardy restart radia i rozwiązało to problem. Bez opłat, pojazd jest na gwarancji. Dam znać, jeśli będę miał więcej problemów.

#50 ·
Próbowałem odłączyć akumulator (nie akumulator hybrydowy, 12V) na 15 minut. Znajduje się on z tyłu po prawej stronie bagażnika.

Po ponownym podłączeniu wydaje się, że problem został rozwiązany. Miejmy nadzieję, że na stałe.
Będę publikował wszelkie aktualizacje.
Byliśmy w podróży i to samo działo się z nami w naszym RAV4 LE z 2023 roku. Ekran wciąż się uruchamiał ponownie i za każdym razem włączał i wyłączał zasilanie USB.

Spróbowaliśmy szybko odłączyć akumulator i wydaje się, że to zresetowało. Dobra, stara sztuczka włącz/wyłącz. Prosi o nasz PIN, którego nie pamiętamy, ale przynajmniej działa i nie uruchamia się ponownie co 20 sekund. Działa już od 8 godzin i dotarł do domu bez problemów.

#24 ·
Mam ten sam problem. Odłączyłem akumulator kilka tygodni temu i działało dobrze przez dwa tygodnie, a problem pojawił się ponownie, gdy ekran zgasł po ponownym uruchomieniu trzy razy. Próbowałem wszystkich możliwych rozwiązań, które widziałem w Internecie i żadne z nich nie zadziałało. Jutro idę do dealera. Wcale nie jestem zadowolony.

#26 ·
Aktualizacja.…dealer zamówił nowy ekran. Kto wie, kiedy przyjdzie…
Opierając się na historii problemów z systemem informacyjno-rozrywkowym, bardzo wątpię, aby nowy ekran rozwiązał Twój problem. Poszukaj aktualizacji oprogramowania i TSB w nadchodzących miesiącach, ponieważ więcej właścicieli 23' skarży się w swoich odpowiednich salonach. To samo gówno dzieje się na forach Tundra i Corolla z 23's.

#28 ·
To samo dzieje się ze mną! Kupiłem Hybrid SE pod koniec 2022 roku. W moim przypadku miałem 2 epizody ciągłej pętli ponownego uruchamiania. Oba epizody rozwiązały się same po około 30 minutach restartowania. Drugi epizod rozpoczął się natychmiast po odebraniu samochodu zaparkowanego na słońcu. Może przegrzanie? Właściwie zauważyłem, że włączanie klimatyzacji powodowało ponowne uruchamianie w stale rosnących odstępach czasu (np. po 10 sekundach, 20, 30, 40, 1 minucie, 2 minutach, a potem już się nie uruchamiało ponownie). Zatem klimatyzacja spowodowała pewnego rodzaju "schłodzenie". Przegrzanie jakiegoś układu zasilania?

#30 ·
Mam ten sam problem, mam XLE 2023, który ma przejechane tylko 4000 km. Ekran działa tylko podczas cofania. Zabrałem go do serwisu, powiedzieli, że radio jest uszkodzone i trzeba je wymienić, co zajmie do roku!!! Jestem tak wściekły.
Dziś poszedłem do serwisu, ale ponieważ problem nie występował, powiedzieli, że na razie nic nie można zrobić. Wydaje się, że nie ma żadnego wezwania do serwisu, biuletynu ani potwierdzenia w tej sprawie. Czytając tutaj i na Reddicie, wydaje mi się, że staje się to dość powszechne w nowszych hybrydach z 2023 roku i nie tylko w moim odosobnionym przypadku.

#31 ·
Kupiłem RAV4 2023 w listopadzie 2022 roku i w zeszłym tygodniu przestał działać ekran multimedialny. Jechałem i ekran uruchomił się ponownie 3 razy w ciągu 5 minut, a za czwartym razem wyłączył się i nie mogłem go włączyć. Kiedy samochód jedzie do tyłu, monitor pokazuje kamerę cofania, a gdy tylko wrzucam bieg do przodu, ekran robi się czarny. Jednocześnie gniazdo USB również nie ładuje telefonu. Wysłałem dziś samochód do serwisu i zresetowali go, a ekran zaczął działać, dealer powiedział, że nie ma gwarancji, że naprawa potrwa, ponieważ wiele osób zgłasza ten sam problem w tym modelu, a Toyota pracuje nad stałą aktualizacją oprogramowania. Zacząłem jechać i stało się to samo, ekrany uruchomiły się ponownie 3 razy, a za czwartym razem wyłączyły się i już się nie włączyły. Czy ktoś jeszcze ma te same problemy? Czy są jakieś aktualizacje od Toyoty na temat tego, kiedy będą mieli stałą aktualizację oprogramowania dla tego problemu? Mój dealer nie miał na to odpowiedzi i powiedział, że może to potrwać od kilku tygodni do roku, zanim Toyota wyda aktualizację oprogramowania. To irytujące jeździć nowym samochodem, a ekran nie działa, co oznacza brak GPS, radia itp.
Kupiliśmy rav4 xse 2023 w grudniu 2022 roku, mamy dokładnie ten sam problem, który opisałeś. Już oddaliśmy samochód i zrobimy to ponownie w przyszłym tygodniu.
To frustrujące

#32 ·
Kupiłem RAV4 2023 w listopadzie 2022 roku i w zeszłym tygodniu przestał działać ekran multimedialny. Jechałem i ekran uruchomił się ponownie 3 razy w ciągu 5 minut, a za czwartym razem się wyłączył, nie mogłem go włączyć. Kiedy samochód jest na biegu wstecznym, monitor pokazuje kamerę cofania i jak tylko wrzucam bieg do przodu, ekran robi się czarny. Jednocześnie gniazdo USB również nie ładuje telefonu. Wysłałem dziś samochód do serwisu i zrobili reset i ekran zaczął działać, dealer powiedział, że nie ma gwarancji, że naprawa potrwa, ponieważ wiele osób zgłasza ten sam problem dla tego modelu, a Toyota pracuje nad stałą aktualizacją oprogramowania. Zacząłem jechać i stało się to samo, ekrany uruchomiły się ponownie 3 razy, a za czwartym razem się wyłączyły, nie włączyły się ponownie. Czy ktoś jeszcze ma te same problemy? Czy są jakieś aktualizacje od Toyoty na temat tego, kiedy będą mieli stałą aktualizację oprogramowania dla tego problemu? Mój dealer nie miał na to odpowiedzi i powiedział, że może to potrwać od kilku tygodni do roku, zanim Toyota wyda aktualizację oprogramowania. To denerwujące jeździć nowym samochodem, a ekran nie działa, co oznacza brak GPS, radia itp.
Ten sam problem. 2022 RAV4 Hybrid XSE zakupiony w South Dade Toyota. To już drugi raz, kiedy zgłaszam ten problem i za pierwszym razem dostałem wymówkę "aktualizacji oprogramowania". Problem był sporadyczny, stopniowo się pogarszał, aż ekran multimedialny w ogóle nie działa. Z losowymi zdarzeniami i statycznymi obrazami na ekranie wygląda to na wadliwy kabel danych, ale jestem tylko inżynierem elektrykiem, skąd mam wiedzieć? 🤷‍♂️

#33 ·
Kupiłem mojego Rav4 Limited z 2023 roku i odebrałem go 19.12.22. W kwietniu 2023 roku multimedia ciągle się uruchamiały ponownie. Zabrałem go do serwisu, a technik rozpoczął proces "ponownego uruchamiania", który ukończyłem w ciągu kilku tygodni. Działało świetnie przez dwa miesiące. Teraz, 8.06.23, multimedia ponownie uruchamiają się w sposób ciągły. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy mój telefon komórkowy jest wyłączony. Mam jutro wizytę w serwisie. Z poprzednich postów obawiam się, że rozwiązanie nie nadejdzie. Planowaliśmy wycieczkę samochodową, ale ten problem jest z pewnością poważną przeszkodą. Posiadałem cztery Toyoty, ale ich jakość dramatycznie spadła. Może czas przyjrzeć się innym markom samochodów. Co więcej, z powodu braku chipów, jak mówią, nie otrzymałem jeszcze nawet drugiego breloka do kluczy. Co się stało z jakością Toyoty? Smutne.

#34 ·
Kupiłem mojego Rav4 Limited z 2023 roku i odebrałem go 19.12.22. W kwietniu 2023 roku multimedia ciągle się uruchamiały ponownie. Zabrałem go do serwisu i technik rozpoczął proces "ponownego uruchamiania", który ukończyłem w ciągu kilku tygodni. Działało świetnie przez dwa miesiące. Teraz, 8.06.23, multimedia ponownie uruchamiają się w sposób ciągły. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy mój telefon komórkowy jest wyłączony. Mam jutro wizytę w serwisie. Z poprzednich postów obawiam się, że rozwiązanie nie nadejdzie. Planowaliśmy wycieczkę, ale ten problem jest z pewnością poważną przeszkodą. Posiadałem cztery Toyoty, ale ich jakość dramatycznie spadła. Może czas przyjrzeć się innym markom samochodów. Co więcej, z powodu braku chipów, jak mówią, nie otrzymałem nawet drugiego breloka do kluczy. Co się stało z jakością Toyoty? Smutne.
Poza tematem, ale skoro już o tym wspomniałeś, moim zdaniem braki w chipach się skończyły i teraz po prostu szukają wymówek. Mają już nasze pieniądze, więc nie ma motywacji ani zachęty, aby dać ci drugi kluczyk, który zawsze jest standardem w każdym nowym samochodzie.

Wejdź do dowolnego salonu, zapłać im od 500 do 800 dolarów i zobacz, jak szybko wyprodukują dla ciebie kluczyk.

#39 ·
Być może zechcesz sam otworzyć zgłoszenie incydentu w Toyocie. Kiedy rozważałem zakup Subaru Outback, zauważyłem, że wielu klientów na ich forum skarżyło się na systemy, które stale lub niespodziewanie uruchamiały się ponownie, odtwarzając dźwięk z maksymalną głośnością lub po prostu wykazywały podstawową niestabilność w nowo przeprojektowanym systemie informacyjno-rozrywkowym. Przeprojektowanie tego Outbacka, w tym nowy duży ekran informacyjno-rozrywkowy, miało miejsce w 2020 roku, a Subaru wydało kilka aktualizacji oprogramowania i oprogramowania układowego, które poprawiły niektóre problemy dla niektórych użytkowników, ale nie dla wszystkich. Subaru było niezwykle powolne w rozwiązywaniu tych problemów i być może pandemia miała z tym coś wspólnego, ale stworzyło to ogromny niepokój dla podzbioru właścicieli. Wydaje się, że problemy te dotyczą tylko mniejszego odsetka użytkowników, ale nawet jeśli jest to powiedzmy 10%, w oparciu o liczbę sprzedaży, nadal byłaby to znaczna liczba. Mam nadzieję, że tutaj dla nowych Ravs nie okaże się to podobne.

#40 ·
Kupiłem RAV4 2023 w listopadzie 2022 roku i w zeszłym tygodniu przestał działać ekran multimedialny. Jechałem i ekran uruchomił się ponownie 3 razy w ciągu 5 minut, a za czwartym razem wyłączył się i nie mogłem go włączyć. Kiedy samochód jedzie do tyłu, monitor pokazuje kamerę cofania, a gdy tylko wrzucam bieg, ekran robi się czarny. Jednocześnie gniazdo USB również nie ładuje telefonu. Wysłałem dziś samochód do serwisu i zrobili reset i ekran zaczął działać, dealer powiedział, że nie ma gwarancji, że naprawa potrwa, ponieważ wiele osób zgłasza ten sam problem dla tego modelu, a Toyota pracuje nad stałą aktualizacją oprogramowania. Zacząłem jechać i stało się to samo, ekrany uruchomiły się ponownie 3 razy, a za czwartym razem wyłączyły się, nie włączyły się ponownie. Czy ktoś jeszcze ma te same problemy? Czy są jakieś aktualizacje od Toyoty na temat tego, kiedy będą mieli stałą aktualizację oprogramowania dla tego problemu? Mój dealer nie miał na to odpowiedzi i powiedział, że może to potrwać od kilku tygodni do roku, zanim Toyota wyda aktualizację oprogramowania. To denerwujące jeździć nowym samochodem, a ekran nie działa, co oznacza brak GPS, radia itp.
Mój 2023 Rav le hybrid ten sam problem 3 tygodnie po zakupie. Mój dealer zmarnował 3 godziny mojego czasu i nadal mam ten problem

#65 ·
Mój 2023 Rav le hybrid ten sam problem 3 tygodnie po zakupie. Mój dealer zmarnował 3 godziny mojego czasu i nadal mam ten problem.
Mam ten sam problem. Poszedłem dzisiaj do dealera, powiedzieli, że zresetowali ekran komputera. Strata czasu! Nie zadziałało! Teraz muszę wrócić i powiedzieli, że połączą się i skontaktują z Toyotą. Zupełnie nowy, 4200 mil. Czy ktoś zna jakieś rozwiązania?

#42 ·
Mam rav4 limited z 2019 roku - 50 000 km. Po 3 tygodniach wakacji stał zaparkowany w garażu.

Uruchomiłem mój samochód. Ekran dotykowy nie działał. Myślę, że mam ten sam problem.

Ktoś powiedział mi, żebym spróbował tej sugestii, która zadziałała na moim ekranie:

„Zaciągnij hamulec postojowy. Przełącz dźwignię zmiany biegów na bieg wsteczny. Pozostaw pojazd na biegu wstecznym na minimum pięć minut. Po upływie pięciu minut przełącz dźwignię zmiany biegów z powrotem na pozycję Park. Radio powinno się teraz uruchomić normalnie. (silnik nie pracuje, ale pojazd włączony - naciśnij dwukrotnie przycisk start bez naciskania pedału hamulca).”

Spróbuj i zobacz, jak działa Twój samochód.

#117 ·
Mam rav4 limited z 2019 roku - 50 000 km. Po 3 tygodniach wakacji stał w garażu.

Uruchomiłem mój samochód. Ekran dotykowy nie działał. Myślę, że mam ten sam problem.

Ktoś powiedział mi, żebym wypróbował tę sugestię, która zadziałała na moim ekranie:

„Zaciągnij hamulec postojowy. Przełącz dźwignię zmiany biegów na bieg wsteczny. Pozostaw pojazd na biegu wstecznym na minimum pięć minut. Po upływie pięciu minut przełącz dźwignię zmiany biegów z powrotem na pozycję Park. Radio powinno się teraz uruchomić normalnie. (silnik nie pracuje, ale pojazd włączony - naciśnij dwukrotnie przycisk start bez naciskania pedału hamulca).”

Spróbuj i zobacz, jak działa Twój samochód.
Dziękuję, Redtran, to ZADZIAŁAŁO!! Chociaż byłem zdezorientowany, jak mogłem przełączyć RAV4 z pozycji Park na bieg wsteczny bez uruchamiania pojazdu, ponieważ by się to nie udało. Więc improwizowałem w oparciu o Twoje ogólne instrukcje. Oto co zrobiłem:
1.) uruchomiłem pojazd
2.) Przełączyłem dźwignię zmiany biegów na bieg wsteczny
3.) Nie dotykając pedału hamulca, wyłączyłem silnik pojazdu, naciskając przycisk Start
4.) Szybko zdałem sobie sprawę, że muszę zaciągnąć hamulec postojowy, który znajduje się tuż obok dźwigni zmiany biegów, ponieważ byłem na wzniesieniu i zacząłem się cofać
5.) Wszystko piszczało i dzwoniło, ale jestem żonaty, wiem, jak ignorować takie rzeczy. Po prostu pozwoliłem, żeby dzwoniło i piszczało przez 5 minut i 30 sekund. (W tym czasie RAV4 „śpiewał”… ten wysoki dźwięk, który wydaje podczas cofania. Więc myślę, że piszczał, dzwonił i śpiewał.)
6.) Następnie po prostu przesunąłem dźwignię zmiany biegów z powrotem do pozycji Park
7.) Jednostka wyświetlacza wideo uruchomiła się i działała
8.) W pewnym momencie po przełączeniu z powrotem na pozycję Park mogłem uruchomić silnik, po prostu nie pamiętam dokładnie, kiedy to zrobiłem. Ale ogólne instrukcje działają. Bardzo dziękuję!!

#43 ·
Kupiłem RAV4 z 2023 roku w listopadzie 2022 roku i w zeszłym tygodniu przestał działać ekran multimedialny. Jechałem i ekran uruchomił się ponownie 3 razy w ciągu 5 minut, a następnie za czwartym razem wyłączył się i nie mogłem go włączyć. Kiedy samochód jedzie do tyłu, monitor pokazuje kamerę cofania, a gdy tylko wrzucam bieg do przodu, ekran robi się czarny. Jednocześnie gniazdo USB również nie ładuje telefonu. Wysłałem dziś samochód do serwisu i zrobili reset i ekran zaczął działać, dealer powiedział, że nie ma gwarancji, że naprawa zadziała, ponieważ wiele osób zgłasza ten sam problem dla tego modelu, a Toyota pracuje nad stałą aktualizacją oprogramowania. Zacząłem jechać i stało się to samo, ekrany uruchomiły się ponownie 3 razy, a za czwartym razem wyłączyły się, nie włączyły się ponownie. Czy ktoś jeszcze ma te same problemy? Czy są jakieś aktualizacje od Toyoty na temat tego, kiedy będą mieli stałą aktualizację oprogramowania dla tego problemu? Mój dealer nie miał na to odpowiedzi i powiedział, że może to potrwać od kilku tygodni do roku, zanim Toyota wyda aktualizację oprogramowania. To irytujące jeździć nowym samochodem, a ekran nie działa, co oznacza brak GPS, radia itp.
Po 7000 km mam ten sam problem i nie mam pojęcia, co robić dalej! Tak irytujące!

#44 ·
Mam XLE z 2023 roku, który odebrałem pod koniec kwietnia. Teraz jest początek lipca i mam na nim przejechane około 1200 mil. Ponowne uruchamianie zaczęło się wczoraj. Dziś przejechałem nim około 10 mil i działało dobrze, ale w drodze do domu zaczęło się to znowu dziać. Doszło do tego, że było wyłączone przez minutę, potem się włączało i szybko wyłączało. Czasami prosiło o PIN. Pewnego razu próbowałem wpisać PIN, ale wyłączyło się, zanim zdążyłem wpisać 3 lub 4 cyfry.

Oczywiście dzieje się to tuż przed pracowitym weekendem, a potem wyjeżdżam na tydzień, więc naprawdę nie mam czasu, żeby zawieźć go do serwisu. Nie sądzę, żeby mogli to naprawić, ale przynajmniej udokumentuję, że mam ten problem.

To cholernie frustrujące. Ten samochód zastąpił mojego Rav4 z 2001 roku, który na początku miał dwie drobne usterki oprogramowania (obroty rosły po uruchomieniu na zimno i fałszywy kod błędu), które zostały naprawione przez TSB, ale poza tym był niezawodny przez ponad 21 lat. Byłem bardzo zadowolony z nowego Rav4 z fajnym ekranem wielofunkcyjnym, ale to duże rozczarowanie. Kiedy kupiłem nowego Rav4, myślałem o kupnie innej marki, ale zdecydowałem się trzymać Toyoty. Kupiłem około 10 Toyot w swoim życiu (zaczynając od pickupa w 1986 roku) dla siebie i mojej rodziny i były one bardzo niezawodne od pierwszego dnia. Zapłaciłem również premię za Toyotę. Ich jakość spada!

#45 ·
Mam XLE z 2023 roku, który odebrałem pod koniec kwietnia. Teraz jest początek lipca i mam na nim przejechane około 1200 mil. Ponowne uruchamianie zaczęło się wczoraj.
Zabrałem swój do dealera dzisiaj. Właśnie zadzwonili i powiedzieli, że zainstalowali aktualizację oprogramowania i teraz działa. Byłem zaskoczony, że aktualizacja była dostępna. Myślałem też, że możemy zaktualizować oprogramowanie przez telefon - robiłem to w przypadku innych Toyot, które posiadałem.