Toyota RAV4 Forums banner

Porty USB nie ładują telefonu konsekwentnie

14K views 9 replies 5 participants last post by  Artur83  
#1 ·
Właśnie dostałem 2021 Prime SE i zauważyłem, że w moim telefonie LG V30+ porty ładowania USB włączają się i wyłączają co kilka sekund. Telefon ciągle piszczy i miga ekranem, gdy przechodzi w tryb ładowania i z niego wychodzi.

Tak dzieje się z dwoma portami ładowania wewnątrz środkowego podłokietnika i tymi na tylnym siedzeniu. NIE dzieje się tak z portem USB w środkowej schowku pod deską rozdzielczą (który ładuje się dobrze, choć trochę wolno).

Czy ktoś doświadczył podobnego problemu?

#3 ·
Myślę, że pierwsze pytanie brzmi: czy próbowałeś innego kabla?
Tak, próbowałem. Ale po głębszym zastanowieniu, oba kable miały mniej więcej tę samą długość (dość długą). Zgadując, spróbowałem znacznie krótszego kabla i problem wydaje się znikać.

Podejrzewam, że napięcie z portu jest po niskiej stronie standardu USB, a rezystancja przewodu długiego kabla powoduje zbyt niskie napięcie w telefonie. Telefon może być również bardziej wrażliwy na to niż inne marki.

Jeśli uda mi się znaleźć mój analizator zasilania USB, będę mógł to potwierdzić.

#6 ·
Mam dokładnie ten sam problem, próbowałem różnych oryginalnych i nieoryginalnych kabli, długich lub krótkich, i problem nadal występuje, a podczas serwisu zapytałem ich o to i odpowiedź, jaką otrzymałem, brzmiała: "Tak po prostu jest, a Twój telefon prawdopodobnie pobiera zbyt dużo energii". To nie jest wina kabla, to nie jest wina telefonu i to nie jest problem z portem, więc nie mogę rozgryźć, co to jest i jak to rozwiązać.

#7 ·
Mam dokładnie ten sam problem, próbowałem różnych oryginalnych i nieoryginalnych kabli, długich lub krótkich i problem nadal występuje, a podczas serwisu zapytałem o to i otrzymałem odpowiedź "po prostu tak jest, a Twój telefon prawdopodobnie pobiera zbyt dużo energii" to nie jest kabel, to nie jest telefon i to nie jest problem z portem, więc nie mogę wymyślić, co to jest i jak to rozwiązać
Wyczyść styki na kablu i wyczyść port, do którego kabel jest podłączony w telefonie.