Toyota RAV4 Forums banner

Mycie komory silnika

26K views 36 replies 24 participants last post by  sean20202020  
#1 ·
Czy mycie komory silnika jest naprawdę bezpieczne, a jeśli tak, to jakie środki ostrożności należy podjąć, aby nie uszkodzić silnika, ....

#9 ·
Pierwszą rzeczą, jaką robią, jest umieszczenie samochodu na podnośniku, założenie białej rękawicy i dotknięcie podwozia. Jeśli jest brudne, oblałeś przegląd MOT (lub jak to się nazywa w USA).

Następnie robią to samo z silnikiem, żeby zobaczyć, czy naprawdę się błyszczy. Następnie sprawdzają wnętrze, które również musi być czyste.

Następnie idą sprawdzić mechanikę...

Nie żartuję...
To surowe. Jaki jest podany powód i co myślisz, że jest prawdziwym powodem testu białej rękawicy?

Ile warsztaty zazwyczaj pobierają za szczegółowe przygotowanie przed przeglądem?

Ile kosztuje przegląd? [edit: link below says Zurich costs CHF 56 and other cantons it could be as high as 150.00 CHF = 162.795 USD]

W USA przeglądy są znacznie mniej rygorystyczne. Wiele stanów nie wymaga przeglądu. W niektórych miejscach przegląd dotyczy tylko rzeczy, które wpływają na emisję spalin. W niektórych stanach przeglądy są przeprowadzane przez rząd, a w innych certyfikację przeprowadza licencjonowany warsztat. Powiedziano mi, że Illinois miało kiedyś przeglądy w Chicago i być może gdzie indziej. Zaliczenie/oblane w dużej mierze zależało od tego, czy zostawiłeś trochę pieniędzy na siedzeniu. Zrezygnowali z przeglądów, ponieważ tak naprawdę nie przyczyniały się do bezpieczeństwa.

Vehicle inspection in the United States - Wikipedia, the free encyclopedia

http://www.expatfocus.com/expatriate-switzerland-car-maintenance ma trochę informacji na temat szwajcarskich przeglądów.

#7 ·
To szalone. Nigdy nie czyszczę silnika, ale wszystko inne utrzymuję w dobrym stanie. Mam nawet część komory silnika zabezpieczoną olejem przed rdzą. Olej sprawia, że kurz i zanieczyszczenia się do niego przyklejają. Zatem, chociaż mój silnik jest lepiej chroniony, jest również bardziej zabrudzony. Cieszę się, że nie jestem w Szwajcarii!

#8 ·
MOTOR WEEK w telewizji (wyszukaj na ich stronie internetowej) niedawno miał segment o myciu komory silnika. Jednym z powodów, które podają, jest to, że olej/smar w komorze dostaje się do połączeń elektrycznych, powodując brud/wilgoć i ostatecznie korozję połączenia.:eek:
Rozgrzewam silnik i używam 2-galonowego opryskiwacza ogrodowego, który napełniam mocnym roztworem detergentu. Następnie używam tego samego z wodą do płukania. Silnik może pracować, gdy to robię.:)
Nigdy nie używaj pary ani wody pod wysokim ciśnieniem, złącza elektryczne tego nie wytrzymają.

#10 ·
Myłem silniki myjką ciśnieniową przez 40 lat i tylko dwa razy miałem problem z uruchomieniem. Były to samochody z rozdzielaczem i przerywaczem zapłonu... trochę WD-40 w kopułce rozdzielacza i oba odpaliły od razu. Jedyną rzeczą, którą kiedykolwiek zakryłem, był otwarty filtr stożkowy w krótkim dolocie.

Zdrowy rozsądek jest wymagany; wysokie ciśnienie nie jest przykładane bezpośrednio, ale w ruchu zamiatającym z odległości kilku stóp. To po użyciu odtłuszczacza/preparatu czyszczącego. Wolę Amazing Roll Off zmieszany w proporcji 50/50 z wodą, ale jest mnóstwo innych, które dobrze działają. Kilka starych pędzli pomoże w czyszczeniu naprawdę brudnych miejsc. Spłucz, uruchom, aby wytworzyć ciepło do wysuszenia, a następnie wyłącz. Wytrzyj pozostałe miejsca, a następnie użyj preparatu pielęgnacyjnego, takiego jak CD-2 lub Stoner's More Shine. Uruchom go ponownie, aby wytworzyć ciepło, uruchom na kilka minut i wyłącz. Podziwiaj z zimnym piwem w dłoni :cool:

#13 ·
Istnieją myjnie samochodowe, które myją podwozie i spryskują je płynnym woskiem, co pomaga w ochronie przed rdzą.

Wielu producentów udziela 10 lat (czasami więcej!) gwarancji na brak rdzy na ocynkowanych podwoziach.

Można naprawić rdzę (choć jest to kosztowne), ale w przypadku nowoczesnych samochodów i ich mycia (plus prosta ochrona płynnym woskiem) wszystko jest w porządku.

Zabezpieczenie antykorozyjne to również opcja.

Jeśli dbasz o swój samochód, możesz go długo zachować. Nawet po 10, 15 lub 20 latach. Ale będziesz musiał dobrze o niego dbać.

Szwajcaria nie produkuje samochodów, większość samochodów jeżdżących po ulicach to:

Porsche (SUV! :eek:)

Mercedes Benz

BMW

Audi,

VW

Toyoty (i japońskie samochody) wcale nie są popularne, są tańsze niż ich niemieckie odpowiedniki, ale przypuszczam, że nie dają takiego wizerunku jak MB czy beemer. Więc przeciętny Szwajcar wolałby jeździć VW Touaregiem, płacić 3 razy więcej i mieć szalone rachunki za utrzymanie... Ale nie kupi Toyoty!

Ja z drugiej strony uwielbiam markę Toyota z jednego powodu, jest dość tania w zakupie (niepożądana marka), nawet chłopaki z Top Gear mówią: "jeśli chcesz, żeby twój samochód uruchamiał się każdego ranka - kup japoński!" tańszy w eksploatacji, niezawodny, bezpieczny... Czego chcesz więcej! Nie jestem snobem, potrzebuję samochodu z powodów praktycznych, a nie żeby dotrzymać kroku Jonesom! :)

#20 ·
Szwajcaria nie produkuje samochodów, większość samochodów jeżdżących po ulicach to:

Porsche (SUV! :eek:)

Mercedes Benz

BMW

Audi,

VW

Toyoty (i japońskie samochody) wcale nie są popularne, są tańsze niż ich niemieckie odpowiedniki, ale przypuszczam, że nie dają zbyt wiele wizerunku jak MB czy beemer. Zatem przeciętny Szwajcar wolałby jeździć VW Touaregiem, płacić 3 razy więcej i mieć szalone rachunki za utrzymanie... Ale nie kupi Toyoty!
Nienawidzę tego mówić, ale jedno słowo przychodzi mi do głowy: Rozpieszczony, bardzo rozpieszczony.

#16 ·
Ostatnie 2 samochody, w których czyściłem komorę silnika, kosztowały mnie sporo pieniędzy na naprawy elektryczne. Zostanę przy brudnym silniku, o ile filtry i olej są regularnie wymieniane, żadna ilość brudu na zewnątrz nie przekona mnie do czyszczenia zewnętrznej części silnika.

#18 ·
Samochody zbudowane w ciągu ostatnich 10 lat lub tak mogą znieść sporo wody nad silnikiem bez żadnych negatywnych skutków. Oczywiście nie chcesz nadmiernie zamoczyć alternatora lub skrzynek z bezpiecznikami itp. Jak wspomniano powyżej, zdrowy rozsądek jest najważniejszy. Większość problemów z uruchomieniem/pracą można prześledzić do słabych połączeń lub wcześniejszych elektrycznych/mechanicznych fuszerki. OEM dobrze chroni swoje rzeczy.

#19 ·
Nigdy nie miałem żadnych problemów po umyciu silnika. Spryskuję silnik, gdy jest zimny, środkiem do czyszczenia/odtłuszczania samochodów i czekam około 5 lub 10 minut, a następnie spłukuję komorę silnika wężem i dyszą, uważając, aby nie spryskiwać elementów elektrycznych i obszaru wlotu powietrza.

#23 ·
Mycie

Z mojego doświadczenia z silnikami, silnikami benzynowymi, nigdy bym ich nie mył wodą. Woda miesza się z solą i brudem, a następnie staje się doskonałym przewodnikiem energii elektrycznej przy większości poziomów napięcia.

Możesz wyczyścić osłony akumulatora i lakier, ale nie myj silnika. Pozostałości dostaną się do obszarów iskrzenia i spowodują zwarcie zapłonu.

Jeśli Twoim zamiarem jest czyszczenie dla samego czyszczenia, użyj czterochlorku węgla CCL4 lub zdobądź środki do czyszczenia styków w sprayu. Te chemikalia usuwają brud i nie pozostawiają filmu. Pozostawiony film na urządzeniach elektrycznych jest niebezpieczny

NIE WKŁADAJ CELOWO WODY W PŁYNIE DO KOMORY SILNIKA, koszty jej usunięcia są wysokie, ponieważ woda paruje i ponownie kondensuje i istnieje duże prawdopodobieństwo, że czysty silnik po prostu nie będzie działał.

Woda pod ciśnieniem, nawet z węża ogrodowego, może dostać się w miejsca, które spowodują spustoszenie. Przewody WN w ogóle nie wytrzymują wody i powinny być wycierane 2 razy w roku, ponieważ skondensowana para wodna pomaga rozkładać dielektryki kabli.

Nie myj tej komory silnika, chyba że zrobisz to dobrze.

#25 ·
FWIW, nigdy nie czyściłem komory silnika mojego pickupa Toyota 4x4 V6 z 1994 roku. Kiedy sprzedałem go w 2008 roku z przebiegiem prawie 300 000 mil na liczniku, silnik wciąż działał bez zarzutu. Facet, któremu sprzedałem ciężarówkę, jeździ nią do dziś.

#26 ·
Moje silniki wyglądają prawie tak dobrze jak nowe. Trochę czyszczenia po drodze (zawsze wycieram pod maską po umyciu moich pojazdów) eliminuje potrzebę dużego wysiłku czyszczącego. Pomaga to również w lokalizowaniu wycieków oraz źródła/pochodzenia wycieku; było to kluczowe przy wymianie pompy wody w moim RAV. Wierzę również, że mechanik lubi pracować przy silniku, który jest czysty, a nie przy pokrytym olejem, obciążonym brudem bałaganie.

#32 ·
Zgodnie z instrukcją obsługi z 2012 r., Rozdział 4-1. Konserwacja i pielęgnacja

Podczas mycia pojazdu
Nie należy nakładać wody do wnętrza komory silnika. Może to spowodować zapłon elementów elektrycznych itp.
Dodatek: Zanieś go do serwisu i pozwól nam to zrobić za $$$$.

Serio, to ostrzeżenie, jak wiele w instrukcji obsługi, jest tam umieszczone wyłącznie po to, aby chronić Toyotę przed mnóstwem łbów, które działają bez myślenia lub badania, jak coś zrobić poprawnie i po prostu robią to jak pieprzony kowboj. W każdym razie woda jest dokładnie tym, czego Toyota używa w używanych pojazdach podczas zewnętrznego czyszczenia silnika. Wchodzą tam i idą do szkoły... jak powiedziano mi przez mojego dealera po zakupie mojego '09. I też nie zakrywają piast elektrycznych ani złączy.

Jeśli naprawdę martwisz się o pożar elektryczny (???), najpierw wyjmij akumulator. Jeśli nadal się martwisz, owiń wszystkie piasty elektryczne (przymocowane do ich złączy) w paski GLAD Press & Seal, czyli tę folię kuchenną z lepką powierzchnią po jednej stronie. Działa jak taśma i folia spożywcza w jednym i żadna woda się nie dostaje! Folia spożywcza

Zrobiłem to w moim 09 i moim poprzednim 06 ze sprayem odtłuszczającym ze sklepu i owiniętymi złączami, i płukaniem wężem ogrodowym, i bez problemu. UWAGA: dla '06 RAV4 akumulator pozostał w środku; 09 RAV4, wyjąłem akumulator. Naprawdę żadnej różnicy, ale lepiej dmuchać na zimne, myślę.

Jednak w tym celu wyniki były mieszane. Naprawdę widziałem tylko około 20 procent poprawy, ponieważ zapieczony kurz i brud drogowy NIE schodzą za pomocą podstawowego sprayu odtłuszczającego i płukania wężem ogrodowym. Jak pokazały poprzednie filmy z YouTube, potrzebujesz albo skoncentrowanego strumienia, aby zdmuchnąć zapieczony kurz, pędzla do wiórów i/lub dobrego ręcznika. I jak sugerował wcześniej inny właściciel... Myślę, że ciepła - gorąca woda na pewno by pomogła.