Toyota RAV4 Forums banner
1 - 20 of 25 Posts

wintercreek

· Registered
10 Posts
Discussion starter · #1 ·
Cześć,

jestem nowy na forum. Mój nowy RAV4 z 2023 roku zostanie prawdopodobnie dostarczony do końca tego miesiąca. Bardzo podekscytowany.. Planuję zamontować hak i bagażnik na rowery. Czy masz jakieś rekomendacje dotyczące modelu bagażnika na rowery? Prawdopodobnie będę miał maksymalnie 3 rowery.

Dzięki

Mam bagażnik rowerowy Allen 4. Ma połączenie bez chybotania. Upewnij się, że masz hak holowniczy 2 cale, który jest mocniejszy niż hak 1 1/4 cala. Powinieneś wziąć bagażnik rowerowy na 4 rowery, ponieważ możesz go bardziej rozstawić.

Zwróć uwagę, że opona zapasowa wystaje, co oznacza, że ​​rower musi to ominąć. Użyłem krótkiego przedłużenia do mojego haka, aby ominąć oponę zapasową. Inne bagażniki rowerowe mogą być dłuższe, więc musisz zmierzyć odległość. Nie chcesz bardzo długiego przedłużenia ze względu na przesunięcie ciężaru na dyszlu.

Nawiasem mówiąc, zapomniałem wspomnieć, że musiałem umieścić cienkie metalowe podkładki na moim przedłużeniu, aby zapobiec chybotaniu. Chcesz mocne połączenie na haku, ponieważ bagażnik rowerowy będzie podskakiwał w górę i w dół, a także trochę się kołysał na wszelkich nierównościach na drodze. Na tych luźnych żwirowych drogach do kempingów może być szaleństwo.

Discussion starter · #4 ·
800 dolarów za hak i bagażnik to dla mnie dobra cena. Mogę również wziąć bagażnik, który przewozi tylko dwa rowery, więc mam nadzieję, że to pozwoli zaoszczędzić trochę budżetu.

Mam pojedyncze miejsce 1-up. Podoba mi się, jak to działa i cieszę się, że to mam, pomimo kosztów tylko jednego bagażnika na rower. W 2022 roku kosztuje mnie to około 800 dolarów, tylko po to, żeby przewozić mój rower, w tym hak.

Musisz zrobić własne rozeznanie, a następnie ustalić budżet. Te rzeczy nie są tanie, zwłaszcza jeśli chcesz 3-miejscowy. Czasami łatwiej jest odpowiedzieć, co dana osoba myśli o danym przedmiocie, niż próbować odpowiadać na temat każdego produktu, który istnieje. Na wszelki wypadek sugeruję mocno zawyżony 1-up, a ty mówisz: "Och, miałem na myśli, że chciałem najtańszy". Istnieje również kilka modeli HQ, które mają podobną cenę.

Powinieneś dać nam znać, czy przewozisz 3 rowery elektryczne o wadze 45 funtów, czy 3 ultralekkie rowery szosowe z włókna węglowego.
Tak, spróbuję zainstalować odbiornik 2-calowy, który może być mocniejszy.

chwianie się

Mam bagażnik rowerowy Allen 4. Ma połączenie bez chybotania. Upewnij się, że masz hak holowniczy 2 cale, który jest mocniejszy niż hak 1 1/4 cala. Powinieneś dostać bagażnik na 4 rowery, ponieważ możesz go bardziej rozstawić.

Zwróć uwagę, że opona zapasowa wystaje, co oznacza, że ​​rower musi to pokonać. Użyłem krótkiego przedłużenia do mojego haka, więc omija oponę zapasową. Inne bagażniki rowerowe mogą być dłuższe, więc musisz zmierzyć odległość. Nie chcesz bardzo długiego przedłużenia ze względu na przesunięcie ciężaru na haku.

Nawiasem mówiąc, zapomniałem wspomnieć, że musiałem założyć cienkie metalowe podkładki na moje przedłużenie, aby zapobiec chybotaniu. Chcesz mocnego połączenia na haku, ponieważ bagażnik rowerowy będzie podskakiwał w górę i w dół, a także trochę się kołysał na wybojach na drodze. Na tych luźnych żwirowych drogach do kempingów może być szaleństwo.
Hej, w 2023 RAV4 nie ma zewnętrznie zamontowanej opony zapasowej. Dodatkowa odległość/prześwit nie jest konieczna.

Używam bagażnika rowerowego Allen 4 do haka 2'' (https://www.amazon.ca/gp/product/B0792V7HB5) z oryginalnym hakiem holowniczym. Wypełnia bardzo mocno. Dobra przestrzeń na 2 rowery, do których zwykle go używam. Będzie działać dla 3 rowerów, ale wątpię, czy będzie miał wystarczająco dużo miejsca na 4 pełnowymiarowe rowery.
Powód używania bagażnika na 4 rowery - jest mocniejszy niż bagażnik na 2 rowery i w rezultacie prawie nie ma chybotania ani wstrząsów z 2 rowerami na nim.

Discussion starter · #8 ·
Używam bagażnika rowerowego Allen 4 do haka 2'' (https://www.amazon.ca/gp/product/B0792V7HB5) z oryginalnym hakiem. Wypełnia bardzo mocno. Dobra przestrzeń na 2 rowery, do których zwykle go używam. Zadziała dla 3 rowerów, ale wątpię, czy będzie miał wystarczająco dużo miejsca na 4 rowery pełnowymiarowe.
Powód używania bagażnika na 4 rowery - jest mocniejszy niż bagażnik na 2 rowery i w rezultacie prawie nie ma chybotania ani wstrząsów z 2 rowerami na nim.
Dziękuję i wydaje się być idealny, niedrogi i mocny :D

Czy Twoje rowery można zawiesić na bagażniku? Zwróć uwagę, że poprzeczka musi być prosta i niezasłonięta.
Żaden z moich rowerów górskich na przykład nie będzie wisiał na takim bagażniku. Jeden z moich rowerów ma nietypową konfigurację, a górna rura jest zbyt duża, aby w ogóle pasowała. Drugi rower ma bardzo stromą górną rurę, rower wisiałby pod szalonym kątem i myślę, że górna rura ma zbyt dużą średnicę (i nie jest okrągła).
Jeśli masz podstawowe aluminiowe rowery szosowe, prawdopodobnie wszystko jest w porządku. Jeśli masz karbon z nieregularnymi rurami, możesz nie być w stanie użyć tego stylu. Uważam, że wiszące rowery są również bardziej podatne na kołysanie. Jeśli nie chcesz, aby Twoje rowery się stykały, może to nie działać dla Ciebie. Dr. Shadow może mieć więcej informacji.
Nie powiedziałeś, co przewozisz, więc pomyślałem, że warto zaoferować myśl na wypadek, gdybyś nie był świadomy.
Jeśli masz 3 ciężkie rowery, nie wiem, czy podoba mi się ten bagażnik, wygląda na dość tani. Mocowanie 1 1/4" wydaje się po prostu słabe, aby rowery wystawały z dala od pojazdu (chyba że masz trzy rowery po 20 funtów.

Jeśli masz podstawowe aluminiowe rowery szosowe, prawdopodobnie wszystko jest w porządku. Jeśli masz karbon z nieregularnymi rurami, możesz nie być w stanie użyć tego stylu. Uważam, że rowery wiszące są również bardziej podatne na kołysanie. Jeśli nie chcesz, aby Twoje rowery się ze sobą stykały, może to nie działać dla Ciebie. Dr Shadow może mieć więcej informacji.
Nie powiedziałeś, co przewozisz, więc pomyślałem, że warto zaoferować myśl na wypadek, gdybyś nie był świadomy.
Masz rację - jeśli kształt ramy roweru jest nieregularny, może być potrzebny adapter. Jeden z moich rowerów jest taki (2022 Supercycle Radex 26, Dual Suspension Mountain bi...) . Nadal pasuje, ale nie wisi dokładnie poziomo.
Używam adaptera (https://www.amazon.ca/gp/product/B0817M1S8Y) głównie dlatego, że łatwo jest powiesić rower w garażu i na bagażniku. Adapter będzie działał dla każdego roweru z szaloną ramą i bagażnikiem Allen.
A takżę bagażnik ma 2'' i nie ma problemu z 3 ciężkimi rowerami, mają również mocowanie 1 1/4", ale wygląda na słabe. Używam również paska zapadkowego przez spód ram rowerów i haka holowniczego dla dodatkowego bezpieczeństwa.

Masz rację - jeśli kształt ramy roweru jest nieregularny, może być potrzebny adapter. Jeden z moich rowerów jest taki (2022 Supercycle Radex 26, Dual Suspension Mountain bi...). Nadal pasuje, ale nie wisi dokładnie poziomo.
Używam adaptera (https://www.amazon.ca/gp/product/B0817M1S8Y) głównie dlatego, że łatwo jest zawiesić rower w garażu i na bagażniku. Adapter będzie działał dla każdej ramy w szalonym stylu i bagażnika Allen.
Ponadto bagażnik ma 2" i nie ma problemu z 3 ciężkimi rowerami, mają również mocowanie 1 1/4", ale wygląda na słabe. Używam również paska zapadkowego przez spód ram rowerów i hak holowniczy dla dodatkowego bezpieczeństwa.
Ahh okej.
Opis produktu wyglądał jak 1 1/4" z adapterem do odbiornika 2", a nie konstrukcja 2".
Dobrze wiedzieć, że w rzeczywistości ma 2". Zignoruj ​​mój poprzedni komentarz.

Przyjrzałbym się bagażnikom Küat. Są trochę drogie, ale solidne i dobrze zaprojektowane. W szczególności NV 2.0, który ma modele na 2, 3 i 4 rowery. Jest to bagażnik platformowy, który trzyma rower za przednie i tylne koła.

Discussion starter · #13 ·
Ahh okay.
Opis produktu wyglądał jak 1 1/4" z adapterem pasującym do odbiornika 2", a nie konstrukcja 2".
Dobrze wiedzieć, że w rzeczywistości ma 2". Zignoruj więc mój poprzedni komentarz.
Dziękuję za wasz wkład.
Moje rowery to marki Costco, NorthRock CTM, produkowane przez Giant. (https://www.costco.ca/northrock-ctm-68.58-cm-(27-in.)-crossover-bike.product.100674018.html)
Myślę, że jeśli wybiorę bagażnik polecany przez dr Shadow, użyję podobnych rzeczy jak on, takich jak adapter, pasek z grzechotką itp..

Discussion starter · #14 ·
Przyjrzałbym się bagażnikom küat. Są trochę drogie, ale solidne i dobrze zaprojektowane. Konkretnie NV 2.0, który ma modele na 2, 3 i 4 rowery. Jest to bagażnik platformowy, który trzyma rower za przednie i tylne koła.
Wygląda na dość stabilny i łatwy w użyciu. Też mógłbym to rozważyć. Jak Thule i Karizma wypadają w porównaniu z Kuat? Zrobiłem trochę badań i wydaje się, że te dwie marki są często polecane..

Moja rekomendacja byłaby taka, aby używać bagażnika, który po załadowaniu w znacznym stopniu nie zasłania świateł tylnych/hamowania! Kiedy od czasu do czasu jadę za pojazdem z bagażnikiem rowerowym montowanym na haku holowniczym z 3 lub 4 rowerami, często stwierdzam, że ich światła są znacznie zasłonięte przez rowery. Wydaje się to niebezpieczne. Zachowuję większą odległość między moim samochodem a samochodem z rowerami, ale nie jestem pewien, czy wszyscy tak robią.

To może być tylko moja osobista irytacja i nie mam żadnych statystyk wypadków, które potwierdzałyby moje obawy. Ale lepiej zapobiegać niż leczyć.

Wygląda na dość stabilny i łatwy w użyciu. Ja również mogę to rozważyć. Jak Thule i Karizma wypadają w porównaniu z Kuat? Zrobiłem trochę badań i wydaje się, że bagażniki tych dwóch marek są często polecane..
Bagażniki Thule są solidne, ale instrukcje nie są najbardziej intuicyjne. Słyszałem też historie o ich awariach. Küat ma solidną gwarancję i w razie potrzeby można zamówić części zamienne. Brak doświadczenia z marką Karizma.

W przypadku bagażników rowerowych, które nie używają haka holowniczego 2", ważne jest, aby wziąć pod uwagę, jak nisko rowery będą zwisać z bagażnika, aby koła nie uderzały o ziemię na stromych podejściach. Dodałem hak holowniczy Curt do modelu Rav4 Prime 2022 i używamy bagażnika rowerowego 1UP. Zaletą bagażnika 1UP jest to, że pochyla się w górę od odbiornika, więc zewnętrzny rower jest dalej od ziemi niż rower wewnętrzny, więc nie ma problemów z prześwitem. Może utrzymać obciążenie rowerami o masie 150 funtów.

Bagażniki o dobrej wartości to marka Hollywood i są one wystarczająco wytrzymałe, aby używać ich z rowerami elektrycznymi.

Discussion starter · #18 ·
W przypadku bagażników rowerowych, które nie wykorzystują haka holowniczego 2", ważne jest, aby wziąć pod uwagę, jak nisko rowery będą zwisać z bagażnika, aby koła nie uderzały o ziemię na stromych podejściach. Dodałem hak holowniczy Curt do modelu Rav4 Prime 2022 i używamy bagażnika rowerowego 1UP. Zaletą bagażnika 1UP jest to, że pochyla się w górę od haka, więc zewnętrzny rower jest dalej od ziemi niż rower wewnętrzny, więc nie ma problemów z prześwitem. Może utrzymać obciążenie rowerami o masie 150 funtów.

Dobrej jakości bagażniki to marka Hollywood i są one wystarczająco wytrzymałe, aby używać ich z rowerami elektrycznymi.
Dobrze wiedzieć. Dziękuję. Sprawdzę również 1Up.

Mam bagażnik rowerowy Allen 4. Ma połączenie bez chybotania. Upewnij się, że masz hak holowniczy 2 cale, który jest mocniejszy niż hak 1 1/4 cala. Powinieneś dostać bagażnik na 4 rowery, ponieważ możesz go bardziej rozstawić.

Zwróć tylko uwagę, że wystaje opona zapasowa, co oznacza, że ​​rower musi to pokonać. Użyłem krótkiego przedłużenia do mojego haka, aby ominąć oponę zapasową. Inne bagażniki rowerowe mogą być dłuższe, więc musisz zmierzyć odległość. Nie chcesz bardzo długiego przedłużenia ze względu na przesunięcie ciężaru na języku.

Zapomniałem wspomnieć, że musiałem użyć cienkich metalowych podkładek na moim przedłużeniu, aby zapobiec chybotaniu. Mocne połączenie z hakiem jest ważne, ponieważ bagażnik rowerowy Tacoma będzie podskakiwał i kołysał się na wybojach na drodze, zwłaszcza na luźnych drogach szutrowych do kempingów.
Jakie bagażniki rowerowe najbardziej lubicie? Przyglądałem się niektórym, które są przykręcane do skrzyni ładunkowej, a innym, które mocuje się do haka holowniczego. Jakieś sugestie, linki, zdjęcia?

1 - 20 of 25 Posts