Toyota RAV4 Forums banner

Projekt 2GR-FE

8.2K views 12 replies 9 participants last post by  RTexasF  
#1 ·
Cześć, mam Rav4 07, V6 i zastanawiałem się, co sprawia, że ​​ten silnik jest tak mocny i szybki w porównaniu do innych samochodów/SUV-ów w swojej klasie.

Czy są jakieś dokumenty lub linki dotyczące konstrukcji silnika, które mogę przeczytać, lub czy ktoś ma jakieś odpowiedzi, które mogą zaspokoić moją ciekawość? Dzięki

#2 ·
Myślę, że Dual VVT-i, zmienne fazy rozrządu zarówno na wałkach dolotowych, jak i wydechowych, a także wysoki stopień sprężania, byłyby dużymi czynnikami. Nie jestem pewien, do jakiej klasy się odnosisz, ale umiarkowany przedział cenowy jest tego częścią.

#6 ·
http://www.mr2.com/files/mr2/techinfo/Random FSM Data/2grfeeng.pdf

Nie mogłem znaleźć niczego innego z większą ilością informacji technicznych.
To dobre wprowadzenie, ale tylko powierzchowne. Myślę, że jeśli ktoś ma subskrypcję TIS, prawdopodobnie istnieje tam bardziej szczegółowy dokument dotyczący 2GR-FE. Przypominam sobie, że pierwszym Toyotą, który otrzymał ten silnik, był Avalon z 2005 roku - być może plik "nowe funkcje" dla tego samochodu by go zawierał. Wiem, że 2AR-FE jest pokazany ze szczegółami w pliku "nowe funkcje" z 2009 roku.

#7 ·
Moim osobistym zdaniem 2GR-FE to dobry, ale nie wspaniały silnik. Wydaje się mieć dość niskie tarcie wewnętrzne, jest stosunkowo wydajny w dużej części zakresu prędkości obrotowej silnika, ale nie wytwarza dużej mocy ani momentu obrotowego. Toyota naprawdę skorzystała jednak z użycia tego silnika w wielu różnych pojazdach.

Myślałem, że ten silnik był pierwotnie silnikiem ciężarówki, który został zmniejszony do 3,5 litra. Wiem, że później zyskał bezpośredni wtrysk i był używany w pojazdach takich jak IS350, gdzie przekroczył 300 KM.

Silniki 3,5-litrowe stały się popularne w późnych latach 90. i na początku 2000 roku. Mieliśmy Hondę Odyssey z 2002 roku z silnikiem, który generował 240 KM, a seria VQ zaczęła się od tego i również wzrosła do ponad 300 KM. Zatem, kiedy ten silnik zadebiutował w okolicach 2005 roku, poziomy mocy, na których się znajdował, były po prostu normalną progresją, a nie czymś niezwykłym. Nawet Lotus, gdy używał tego silnika w Evorze, mógł uzyskać tylko 7 KM więcej niż w Rav.

#8 ·
Moim osobistym zdaniem 2GR-FE to dobry, ale nie wspaniały silnik. Wydaje się mieć dość niskie tarcie wewnętrzne, jest stosunkowo wydajny w dużej części zakresu prędkości obrotowej silnika, ale nie wytwarza dużej mocy ani momentu obrotowego. Toyota naprawdę skorzystała z zalet stosowania tego silnika w wielu różnych pojazdach.

Myślałem, że ten silnik był pierwotnie silnikiem ciężarówki, który został zmniejszony do 3,5 litra. Wiem, że później zyskał bezpośredni wtrysk i był używany w pojazdach takich jak IS350, gdzie przekroczył 300 KM.

Silniki 3,5-litrowe stały się popularne pod koniec lat 90. i na początku 2000 roku. Mieliśmy Hondę Odyssey z 2002 roku z silnikiem, który generował 240 KM, a seria VQ zaczęła się od tego i również wzrosła do ponad 300 KM. Zatem, kiedy ten silnik zadebiutował w 2005 roku, poziomy mocy, na których się znajdował, były po prostu normalną progresją, a nie czymś niezwykłym. Nawet Lotus, gdy używał tego silnika w Evorze, mógł uzyskać tylko 7 KM więcej niż w Rav.
Nie wytwarza dużej mocy ani momentu obrotowego? Wiem tylko, że jestem BARDZO pod wrażeniem osiągów mojego V6 z 2010 roku:shrug:

#11 ·
Nie uważam, żeby 3.5 było czymś szczególnym. Z pewnością ma piękną moc i odpowiedni moment obrotowy. Imponujący czas 0-60 wynika z przełożeń w połączeniu z przyzwoitą mocą. Niskie biegi są szybkie, wysokie już nie tak bardzo i znacznie mniejsza wydajność przy starcie z pewnej prędkości. Mój Rav4 zostawi w tyle mojego turbo Jettę, który wcale nie jest wolny, ale kiedy już jedzie na najwyższym biegu, Jetta zostawi go w tyle, nawet jadąc na 5. biegu, w porównaniu do Rav, który redukuje do 3. biegu z prędkości około 80 km/h. Moja Jetta zostawi go również w tyle podczas przyspieszania pod każdym wzniesieniem, które chcesz im rzucić pod koła.