Toyota RAV4 Forums banner

2015 RAV4 LE Wymiana oleju - Zdjęcia

76K views 71 replies 30 participants last post by  CB91710  
#1 · (Edited)
Zrobiłem pierwszą wymianę oleju i zrobiłem kilka zdjęć.

Przebieg: 5000 mil (następna będzie przy 10 tys. i około co 10 tys. później, w zależności od użytkowania)
Silnik: 2ARFE - 2,5 litra

Części:
Olej: 4,6 kwarty - TGMO 0W-20
Filtr oleju: 04152-YZZA1
Uszczelka korka spustowego oleju: 90430-12028

Narzędzia:
Gniazdo napędu 14 mm 3/8"
Przedłużenie 2"
Grzechotka 3/8" (opcjonalny drążek łamany)
Klucz dynamometryczny (opcjonalny)
Klucz do filtra oleju 64 mm 14-wpustowy
Miseczka spustowa oleju - co najmniej 5 kwart

Rękawice nitrylowe
Szmata

Dane techniczne momentu obrotowego:
Moment obrotowy korka spustowego oleju: 40 N-m, 30 ft-lb
Moment obrotowy obudowy filtra oleju: 25 N-m, 18,44 ft-lb.
Moment obrotowy korka spustowego filtra: 12,5 N-m, 9,2 ft-lb.

Attachments

#2 · (Edited)
Śruba spustowa miski olejowej ma 14 mm. Polecam użycie nasadki 6-kątnej zamiast 12-kątnej, jeśli taką posiadasz.
Użyłem małego klucza łamanego, ale tak naprawdę nie był potrzebny. Następnie używam przedłużki do nasadki i nasadki 14 mm, aby odkręcić ją ręcznie. Gdy olej zacznie się sączyć, zdejmuję korek wlewu oleju.

Attachments

#4 · (Edited)
Mam 2 miski do spuszczania oleju, więc mogę zacząć od filtra oleju. Jeśli masz tylko jedną, poczekaj, aż miska olejowa skończy się opróżniać i wymień korek, a następnie przesuń miskę pod filtr.
Wykręć korek spustowy filtra za pomocą przedłużki nasadki 3/8". Obudowa może chcieć się obrócić podczas tej czynności, więc zwykle szybki moment obrotowy na korku go poluzuje lub możesz spróbować włożyć tam drugą rękę, aby go przytrzymać. Usunięcie tego korka zwykle powoduje niewielką ilość oleju, ale większość wydostaje się podczas próby wciśnięcia tam plastikowego lejka. Zawsze robię bałagan, więc mam dużo szmat w pobliżu.

Attachments

#5 · (Edited)
Gdy obudowa filtra przestanie się opróżniać, wyciągnij plastikowy lejek na bok, a zabierze on ze sobą uszczelkę typu o-ring. Użyj klucza do obudowy filtra, grzechotki i przedłużki nasadki, aby powoli wyjąć obudowę filtra. Ten zespół używa dużej uszczelki typu o-ring, więc podczas odkręcania jest to nietypowe. Obudowa zwykle nie jest zbyt trudna do zdjęcia, chyba że miałeś w dziale serwisowym goryla, który ostatnim razem wymieniał olej i dokręcił go zbyt mocno. Z fabryki nie jest zbyt mocno dokręcony. Nie musi tak być, jak wspomniałem, używa uszczelki typu o-ring do uszczelnienia. Gdy poluzujesz obudowę, wlej resztę oleju do miski ociekowej. Zabierz zespół na stół warsztatowy w celu wyjęcia i wyczyszczenia elementu filtrującego.

Attachments

#6 · (Edited)
Zrobiłem kilka dodatkowych zdjęć dla was, amatorów trybologów. Super czyste.

Attachments

#7 · (Edited)
Wyczyściłem obudowę wewnątrz i na zewnątrz oraz wymieniłem filtr. Instrukcje na boku pudełka filtra mówią, aby wyjąć stary o-ring ręcznie, aby upewnić się, że nie uszkodzisz gwintów obudowy. Jestem pewien, że faceci u dealera to robią.

Jedną rzeczą, którą robię inaczej i której nie ma w instrukcji, jest to, że wymieniam korek spustowy (z nowym o-ringiem) teraz ręcznie i dodaję trochę świeżego oleju do filtra.

Upewnij się, że natłuściłeś nowe o-ringi.

Attachments

#8 ·
Kiedy nadchodzi czas wymiany oleju, upewniam się, że silnik jest gorący. Zazwyczaj robię to w weekend. Kiedy wracam do domu z pracy w piątkowy wieczór, wyciągam korek spustowy i pozwalam mu spłynąć przez całą noc. Następnego ranka zakładam korek spustowy i wymieniam filtr. Ponieważ mamy dwa pojazdy, nie ma presji czasu, aby szybko go uruchomić.

#9 ·
Przykręć obudowę z powrotem do samochodu, upewnij się, że zaczynasz ręcznie i nie przekręcasz gwintu. Będziesz potrzebować grzechotki, aby przykręcić ją do końca, zalecam robić to powoli, naprawdę nie chcesz ryzykować uszkodzenia uszczelki. Zajmuje to kilka chwil, to długa droga. Gdy obudowa się zatrzyma, przestaje się obracać; zdecydowanie nie dokręcaj jej za mocno. Występ na filtrze powinien znajdować się tuż za małym czujnikiem. Na obudowie jest napisane, że moment obrotowy wynosi 25 Nm, co odpowiada 18,44 ft-lb. Kiedy to zrobisz, wracam i dokręcam korek spustowy filtra. Specyfikacja momentu obrotowego wynosi 12,5 Nm lub 9,2 ft-lb.

Attachments

#10 ·
Ok, miska olejowa miała dużo czasu na opróżnienie i czas na ponowne zamontowanie korka spustowego miski olejowej. Moja uszczelka (podkładka) pozostała na misce, więc zdecydowałem, że skoro to krótki interwał, po prostu ją ponownie wykorzystam. Zazwyczaj jestem całkiem dobry w ich wymianie, zwłaszcza przy interwale wymiany oleju 10 tys. km. Dołączyłem zdjęcie, żebyś przynajmniej mógł zobaczyć, jak wygląda nowa uszczelka.

Attachments

#11 · (Edited)
Sprawdzam wszystko pod samochodem i dodaję 4 kwarty oleju i około 1/4 piątej kwarty.
To moja pierwsza wymiana oleju w tym samochodzie. Instrukcja mówi, że 4,6 kwarty, ale lubię sam zobaczyć, ile dokładnie potrzeba.
Używam lejka, ponieważ ten samochód jest bardzo czysty i chciałbym, żeby tak pozostało. Muszę jednak kupić lepszy lejek do tego samochodu.
Załóż korek z powrotem i uruchom silnik. Zawsze patrzyłem na kontrolkę ciśnienia oleju, żeby zobaczyć, jak długo gaśnie po wymianie, ta świeciła około 1-2 sekund. Swoją drogą, moje grzechotanie przy rozruchu było jeszcze gorsze niż zwykle :(.
Ten olej jest trudny do zobaczenia na bagnecie, lepiej mi się go odczytuje, gdy zostawię samochód na kilka godzin, wtedy dodam tyle oleju, ile potrzebuję, żeby sięgnął do górnej kreski.

#13 · (Edited)
Zobacz, co dostałem dzisiaj z lokalnego warsztatu wymiany oleju:

Obserwowałem technika od początku do końca, a nawet mogłem zatrzymać pojemnik z resztą oleju jako pamiątkę, mimo że płaci się tylko za to, co się zużyje! Wkład filtra nie był OEM.

Przy okazji, przestrzegam sześciomiesięcznego harmonogramu - jeżdżę w 'dużym mieście'! ?

#15 ·
Nie mam jeszcze swojego Rav4, ale mam pytanie dotyczące wymiany oleju w 2015 roku? Wygląda na to, że nie ma osłony przeciwbryzgowej do usunięcia, aby dostać się do filtra i korka spustowego? Czy to prawda? Zazwyczaj lubię samemu dokonać pierwszej wymiany oleju zaraz po zakupie nowego pojazdu. Dzięki.

#17 ·
Jeszcze nie mam swojego Rav4, ale mam pytanie dotyczące wymiany oleju w 2015 roku? Wygląda na to, że nie ma osłony przeciwbryzgowej, którą można by usunąć, aby dostać się do filtra i korka spustowego? Czy to prawda? Zazwyczaj lubię samemu dokonywać pierwszej wymiany oleju zaraz po zakupie nowego pojazdu. Dzięki.
Zrobiłem to w zeszłym tygodniu przy przebiegu 7500 mil i nie ma osłony przeciwbryzgowej. Po prostu upewnij się, że masz doskonały klucz do filtra oleju, aby wyjąć plastikowy pojemnik filtra oleju, ponieważ fabryka dokręca je w fabryce za pomocą 300 kg Goryla. Nie jestem fanem plastikowego pojemnika filtra oleju, więc wymieniłem swój na starszy aluminiowy pojemnik, tak jak wielu innych.Jeśli użyjesz lejka FloTool Utility Funnel (007997610717 za mniej niż 3 dolary) z Walmart i odetniesz małą końcówkę, wkręci się on idealnie w pokrywę zaworów silnika, eliminując potrzebę trzymania lejka. Czerwone elastyczne przedłużenie nadal będzie można przymocować do lejka w razie potrzeby.Frank 2015 Rav4 XLE z przebiegiem 7550 mil

Attachments

#16 ·
Z tego, co widziałem podczas wymiany oleju, nie ma osłon do usunięcia przed pracą przy filtrze lub korku spustowym w '15 RAV.

Mój '12 Highlander miał jednak osłonę zakrywającą filtr oleju.

#18 ·
Dzięki Francesco, poszukam tego lejka.
Mam plastikową obudowę filtra w moim 4Runnerze od 5 lat i wciąż jest w idealnym stanie. Wygląda na wysokiej jakości tworzywo termoutwardzalne.
Jak powiedzieli inni, nie trzeba zdejmować osłon silnika.

#19 ·
Przygotowuję się do zrobienia tego po raz pierwszy w moim RAV4 z 2015 roku i chciałem wiedzieć, czy można (i jest to zalecane) dodać trochę oleju do nowego filtra podczas ponownej instalacji w silniku? Nie byłem pewien, jak to zadziała z filtrem typu wkładu, ponieważ jestem przyzwyczajony do dodawania oleju do filtra typu wkręcanego... Dzięki

#23 ·
Kiedy wymieniam olej (stoję tam, patrzę i zadaję pytania), technik zdejmuje obudowę filtra bez wcześniejszego spuszczania oleju. Nie ma z tym problemu, o ile masz dużą miskę ociekową, tak jak stwierdziłeś.

#25 ·
Kolejny.... zauważył Mikey D. Że masz na liście osłony przeciwwiatrowe AVS. Czy przypadkiem masz te przyklejane? Nie udało mi się znaleźć tego stylu na liście. Widzę wiele różnych marek osłon "w kanale". Nie żeby coś było z nimi nie tak, po prostu miałem wcześniej problemy z silnikami/regulatorami szyb w innych markach pojazdów i ostatnim razem powiedziałem sobie, że nie założę niczego w samochodzie, co zmuszałoby silniki szyb do cięższej pracy niż to konieczne. A nowy Rav wydaje się mieć idealny rodzaj wykończenia okien do przyklejania osłon przeciwsłonecznych. Po prostu jeszcze ich nie znalazłem.

#26 ·
Kolejny....zauważyłem Mikey D. Że masz wymienione osłony przeciwsłoneczne AVS. Czy przypadkiem masz te naklejane? Nie udało mi się znaleźć tego stylu. Widzę wiele różnych marek "In channel". Nie żeby coś było z nimi nie tak, po prostu miałem wcześniej problemy z silnikami/regulatorami szyb w innych markach pojazdów i powiedziałem sobie ostatnim razem, że nie założę niczego do samochodu, co powodowałoby, że silniki szyb będą pracować ciężej niż potrzeba. A nowy Rav wydaje się mieć idealny rodzaj wykończenia okien do przyklejania wizjerów na taśmę. Po prostu jeszcze ich nie znalazłem.
Mam sam typ 'in channel', przepraszam, że nie mogę ci w tym pomóc. :frown

#28 ·
Kiepsko. Czy silnik okna "jęczy" trochę, gdy zbliża się do góry i styka się z pełną szerokością plastikowych osłon przeciwsłonecznych? W moim F150 z 2010 roku tak było... silnik i zespół kabli za 300 dolarów.....dość powszechna/kiepska sprawa w Fordzie.
Moje nie. Mam osłony przeciwsłoneczne Weathertech w kanale zainstalowane we wszystkich 4 moich drzwiach od prawie 6 lat bez problemów. Tylko pierwszego dnia system zapobiegający przytrzaśnięciu szyby kierowcy odwrócił się, gdy dotknął osłony u góry. Po trzymaniu szyby w górze przez 24 godziny, zgodnie z zaleceniami instrukcji, nigdy się to nie powtórzyło. Gorąco je polecam. Widziałem zbyt wiele typów naklejanych, które odpadają lub pękają. http://www.rav4world.com/forums/97-.../97-4-3-exterior/78779-installed-weathertech-side-window-visors.html#post812589

#29 ·
Zrobiłem pierwszą wymianę oleju i zrobiłem kilka zdjęć.

Przebieg: 5000 mil (następna będzie przy 10 tys. i około 10 tys. później, w zależności od użytkowania)
Silnik: 2ARFE - 2,5 litra
Olej: 4,6 kwarty - TGMO 0W-20
Filtr oleju: 04152-YZZA1
Uszczelka korka spustowego oleju: 90430-12028

Narzędzia:
Gniazdo napędowe 14 mm 3/8"
Przedłużenie 2"
Grzechotka 3/8" (opcjonalny drążek łamany)
Klucz dynamometryczny (opcjonalny)
Klucz do filtra oleju 64 mm 14-płytkowy
Miseczka spustowa oleju - co najmniej 5 kwart

Rękawice nitrylowe
Szmata
Cześć 1000MPH. Zamierzam zrobić pierwszą samodzielną wymianę oleju w moim RAV4, zrobiłem to ze starym pojemnikiem filtra z moich innych samochodów, ale po raz pierwszy dla tego typu filtra. Czy 4,6 kwarty oleju to obowiązkowa ilość? Czy muszę być dokładny, czy oszacować?